Rus büyükelçiye suikastte 5 hedef!

Rus Büyükelçisi Karlov'a yapılan terörist saldırı, saldırının yeri, zamanlaması, FETÖ'cü bir güvenlik görevlisi tarafından yapılması gibi detaylarıyla birlikte değerlendirildiğinde uzmanlar tarafından “Çok hedefli suikast” olarak yorumlandı.

Rus büyükelçiye suikastte 5 hedef!
Yeni Şafak'tan Yasemin Asan'ın haberine göre yapılan değerlendirmelere göre olası hedef listesi hayli kabarık: “Türkiye- Rusya ilişkileri zedelenmeye çalışıldı; Halep konusunda Moskova'da bir araya gelecek Türkiye- Rusya- İran'ın batıyı ve Amerika'yı masa dışında bırakması rahatsız etti, masanın kurulmaması amaçlandı; FETÖ, batıya kullanılabilir bir örgüt olduğunun mesajını verdi ve örgüt içi çözülmeyi engellemeyi hedefledi; Batı, Türkiye'nin 'batı tarzı politik stratejik dengeyi' bozduğundan hareketle Türkiye'yi yeniden o dengeye oturmak için ders vermeye çalıştı; Türkiye ve Rusya'yı yalnızlaştırılmayı planladılar."

ÇÖZÜLMEYE ENGEL


Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Yılmaz, “FETÖ, suikast ile “biz halen güçlüyüz. İstediğiniz zaman istediğiniz eylemi gerçekleştirebiliriz” mesajını veriyor. Bu şekilde çözülmenin önüne geçmek istiyor” dedi. Yılmaz, “Bir de batıya 'Biz halen Türkiye'de yok olmadık. Türkiye'de kullanılabilir bir örgütüz' algısını veriyor” diye konuştu. Suriye konusunda, 20 Ocak'a kadar Amerika'nın politikasız olduğundan adım atamadığını dile getiren Yılmaz, “Moskova'da Halep için önemli kararlar alındı. ABD bu masada yoktu. Büyükelçi saldırısı hedefine ulaşsaydı Moskova'da toplantı yapılmayacaktı ve kararlar alınmayacaktı.Türkiye'nin aklını başına getirmek ve batı politikalarına uyum sağlamasını istiyorlar. İktidarı ve Erdoğan'ı zor duruma sokacak, halkı isyana sürükleyecek bir kaos ortamı oluşturulmaya çalışıyor” dedi.

BATI RAHATSIZ

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurşin Ateşoğlu Güney, suikastın birçok hedefi olduğunu söyledi. “Suikast, Türkiye Rusya ilişkilerini zedelememekten öte Suriye özelinde, genelde sürdürülen jeopolitik mücadelenin yansıması” diyen Güney, “Halep konusunda 3 ülke bir mutabakata vardı. 3 ülkenin bir mutabakata varmasından Batı rahatsız oldu. Bu anlaşmanın dışında batı ve Amerika'nın bırakılması önemliydi. ABD ve AB, Rusya'yı sıkıştırması politikasını sürdürüyor” dedi.

Türkiye- Rusya ilişkilerinin hedef alındığını vurgulayan Güney, “Hem Türkiye'nin hem de Rusya'nın yalnızlaştırılmak istendi. Türkiye üzerinden gidildiğinde istikrasız bir ülke algısını pekiştirilecekti” diye konuştu. Rusya'da kendisine yönelik saldırının farkında olduğunu söyleyen Güney, “Saldırı Türkiye odaklı oldu ama sadece Türkiye'nin hedef alınmadığını aynı zamanda kendisinin de hedef alındığını biliyor” ifadelerini kullandı.