Rüzgar Çetin'e tahliye kararı veren hakimlere tazminat davası

Beşiktaş'ta bilinçli taksirle bir polis memurunun şehit olmasına, birinin de ağır yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Rüzgar Çetin'in, tahliyesine karar veren iki hakim hakkında 100 bin liralık manevi tazminat davası açıldı.

Rüzgar Çetin'e tahliye kararı veren hakimlere tazminat davası
Milliyet'te yer alan habere göre Beşiktaş'ta bilinçli taksirle bir polis memurunun şehit olmasına, birinin de ağır yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Rüzgar Çetin'in, tahliyesine karar veren iki hakim hakkında, daha önce trafik kazasında annesini kaybeden bir kişi, avukatı aracılığıyla 100 bin liralık manevi tazminat davası açtı.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince, Beşiktaş'ta bilinçli taksirle bir  polis memurunun şehit olmasına, birinin de ağır yaralanmasına neden olduğu  gerekçesiyle 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Rüzgar Çetin'in, "Verilen ceza  miktarı, tutuklulukta geçirdiği süre, mağdurların şikayetlerinden vazgeçmesini" göz önüne alarak tahliyesine oy çokluğuyla karar vermesi üzerine bu hükmü veren  hakimler Arzu Dur ve Fatma Aybey aleyhine 100 bin liralık manevi tazminat  talebini içeren dilekçe nöbetçi İstanbul Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu.

İstanbul'da 2 yıl önce meydana gelen bir trafik kazasında annesini kaybeden C.T.F'nin, avukatı Ozan Kayahan aracılığıyla mahkemeye sunduğu dava  dilekçesinde, Rüzgar Çetin'in karıştığı trafik kazası ile yargılama sürecine yer  verildi. İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Erdoğan Şimşek'in sanık  Çetin'in tahliyesine karşı oy kullandığını ancak diğer hakimler Dur ve Aybey'in  ise tahliyesi yönünde karar verdiği anlatılan dilekçede, mahkeme başkanının  muhalefet şerhine değinildi.

Türkiye'de her yıl binlerce insanın meydana gelen trafik kazalarında hayatını kaybettiğini, kazaların toplumsal bir sorun haline geldiği anlatılan  dilekçede, Çetin'in yargılandığı davanın da kamuoyu tarafından yakinen takip  edildiğini, bu nedenle takip edilen bir davada verilen kararın hukuka aykırı  olduğu öne sürülerek, kararın adalet duygusunu derinden yaraladığı ve kamu  vicdanını da sızlattığı kaydedildi.

Dilekçede, ''Rüzgar Çetin'e verilen cezanın az olması, son duruşmada  sanığın tahliye edilmesi, parası olan ve babasına güvenen herkesin trafikte adam  öldürebileceğini, bunun çok da önemli bir suç olmadığı izlenimini vermiştir.  Hiçbir hakimin topluma böyle bir izlenim vermeye hakkı yoktur''  değerlendirmesinde bulunuldu.

''Sicilinde 28 trafik cezası olan birine verilen bu ceza hukuksuzdur''

Hakimlerin Çetin hakkında verdiği kararla, trafik kazalarında hayatını kaybeden insanları gözardı ettiği iddia edilen dilekçede, ''Sicilinde 28 tane  trafik ihlali cezası olan ve daha önceden ehliyetine 2 defa el koyulan bir  sürücüye bu cezanın verilmesi ciddiyetsizdir, yetersizdir, haksızdır ve  hukuksuzdur'' denildi. Hakimlerin, caydırıcı bir ceza verebileceğini ve toplumun  menfaatinin koruyabileceğini belirtilen dilekçede, ancak hakimlerin caydırıcı bir  karar vermediği öne sürülerek, kazada bir polisinde şehit olduğu, bu nedenle  devletin de ciddi bir zararı bulunduğu ve bu zararın da hakimlerce dikkate alınmadığı kaydedildi.

Müvekkilinin iki yıl önce meydana gelen trafik kazasında annesini kaybetmiş bir kişi olduğu vurgulanan dilekçede şu ifadelere yer verildi:

''Müvekkilim, ölümlü trafik kazalarında, verilen caydırıcı cezaların toplumun trafikteki güvenliğini arttırdığını, aksine verilen ve caydırıcı olmayan  cezalarında trafikteki can kayıplarını artıracağını bilmektedir. Rüzgar Çetin  hakkında verilen bu kararla, sayın hakimler, trafikteki can güvenliğimizi daha  fazla tehlikeye atmışlardır.''

Dilekçede, hakimler Arzu Dur ve Fatma Aybey'in haksız ve hukuksuz kararları, toplumun menfaatini korumayan hükümleri iddiasıyla davalı Maliye hazinesinden 100 bin liralık manevi tazminatın alınarak davacıya verilmesi talep  edildi.