Saç dökülmesine kökten çözüm

Hormonlardaki değişiklik baharda saç döküyor. Bazı gıdaların saçları kökünden beslediğini söyleyen Dr. Akın, bunları şöyle sıralıyor: Yumurta, ceviz, karnabahar, soğan ve sakatatlar...

Saç dökülmesine kökten çözüm
Takvim'de yer alan habere göre ilkbaharın gelmesiyle birlikte saçlar da dökülmeye başlıyor. Özellikle kadınların kabusu olan saç dökülmesine karşı doğru gıdalarla beslenmek büyük önem taşıyor. Anadolu Sağlık Merkezi'nden Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, "Gün içinde ortalama 100 saç teline kadar dökülme normal sayılabilir. Baharda güneş ışınlarının yoğunlaşması, hormonlarda meydana gelen artış saç dökülmesini hızlandırır ve bu dökülmeler normalin iki katına çıkabilir" uyarısını yapıyor. Dr. Akın, saçlarını kurtarmak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor...

KAN YOLUYLA BESLENİYOR

Saçın esas maddesi keratin denilen bir proteindir. Sağlıklı saçlara sahip olmak istiyorsak unutulmaması gereken en önemli nokta saçın sadece kökünden beslenebileceğidir. Bu nedenle sağlıklı saçlarda dengeli ve doğru beslenme önemlidir. Dışarıdan lokal olarak uygulanan preparatlar saçlarımıza sağlık getirmediği gibi bu tür uygulamalar saçların yıpranmış görüntüsüne kısa süreli değişmeler dışında yarar sağlamazlar. Saçlarımız için gerekli olan besin maddeleri saçlarımıza sadece kan yolu ile ulaşabilir.

BU GIDALARI SOFRADAN EKSİK ETMEYİN

Saç dökülmesinin en önemli nedenlerinin başında dengesiz beslenme gelir. Sağlıklı saçlar için alınması gereken bazı özel vitamin ve mineraller vardır. Öncelikle protein, çinko (özellikle yumurta, deniz ürünleri, fasulye, ceviz ve sütte bulunur), B12 vitamini (karaciğer, böbrek gibi sakatatlar, deniz ürünleri ve sütte bulunur), folikasit (yeşil yapraklı sebzeler, mısır ve mercimekte bulunur), bakır (lahana, karnabahar ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bulunur) ve selenyum (deniz ürünleri, soğan, sarımsak gibi yiyeceklerde bulunur) gibi vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınmasına dikkat edilmelidir.

AĞIR DİYETLER SAKINCALI

Yaz aylarına daha fit ve ince girmek için şu günlerde uygulamaya başladığınız diyet saç sağlığınızı etkileyebilir. Özellikle protein açısından yetersiz olan diyetler saç köklerini dinlenme dönemine sokarak, saçların proteinden tasarruf etmesine yol açabilir. Ağır diyetleri takiben 2-3 ay içinde saç dökülmesi görülebilir.

KİMYASALLARA DİKKAT!

Boya, jöle, köpük gibi bazı kimyasallar ve fön, perma gibi işlemler saçları yıpratır. Saçlarınıza şampuan sonrası uygulayacağınız kremler kuruluğu azaltacaktır. Ayrıca kırılmayı önler. Banyo sonrası ıslak saça uygulanacak silikon tarzında onarıcılar da saç gövdesinin bütünlüğünü destekler, parlak bir görünüm sağlayarak kırılmayı da azaltır.

HAFTADA 2-3 KEZ YIKAMAK YETERLİ

Saçı her gün şampuanlamak derideki koruyucu tabakanın yok olmasına neden olarak saçlardaki yıpranmayı, kepeklenmeyi ve saç dökülmesini artırabilir. Bu yüzden saçları haftada 2 ya da 3 kez pH değeri 5.5 olan bir şampuanla yıkamak gerekir.

SIKI TOPLAMAK KÖKLERİ ZAYIFLATIYOR 

Kadınların saçlarını sıkı sıkı toplaması son derece zararlı. Sıkı toplanmış saçlar, at kuyrukları, topuzlar, örgüler saçların köklerini büyük oranda zayıflatır. Özellikle alnın yan kısmındaki saç dökülmelerinden sıkı-gergin toplamalar sorumludur.
Konular Kadın / Bakım