Sacit Aslan yazdı: "Sakarya Meydan Muharebesi ve Melhame-i Kübra"

"...Sakarya Meydan muharebesi son savunmamızdır, ondan sonra hep taarruza geçtik, son temizlikler için..."

Sacit Aslan yazdı: "Sakarya Meydan Muharebesi ve Melhame-i Kübra"
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ VE MELHAME-İ KÜBRA YANİ BİRİNCİ ARMAGEDDON...

En kanlı ve en büyük savaş anlamına gelen Melhame-i Kübra yani Sakarya meydan muharebesi günlerindeyiz, galibiyetimiz, Sevr'i imzalatmak için ellerini oğuşturan milletlere o elleri ne yapmaları gerektiğini öğrettiğimiz kanlı savaşı şeref, rahmet, minnet ve gururla anma günlerindeyiz, unutmayacağız ki tekerrür etmesin.

Ekranlarda sabahtan akşama  Armageddon tartışmalarının yapıldığı ama Sakarya'nın bal gibi 1. Armageddon sayılabileceğinin tartışıldığını duymadım, hani okuyup okuyup fikirlerden program yapıyorsunuz bu da benim gönüllü hediyem olsun,hadi bakayım tartışın.

Sakarya Meydan muharebesi son savunmamızdır, ondan sonra hep taarruza geçtik, son temizlikler için...

Öncesi Kütahya-Eskişehir Savaşı'nın ardından ciddi hasarlar gören TBMM ordusu geri çekilmişti.  Bu tahribatın ardından Mustafa Kemal, ordunun başına geçerek; savaş alanına gelmiş ve savunmanın Sakarya Nehri doğu kıyısı tarafından yapılmasına karar vermiştir. "Hatt-ı müdafa yoktur; sath-ı müdafa vardır. O satıh bütün vatandır" söylemini bu savaş esnasında kuran Mustafa Kemal, savaş ruhunu tüm alanlara yaymış ve böylece Yunan ordularını bölmeyi hedeflemiştir. Kurulan yeni hükümet, İsmet Paşa'yı görevden alarak; yerine Fevzi Paşa'yı atamıştır.

Muharebe vakti gelene kadar Türk orduları, kendi aralarında bir strateji geliştirmeye ve plan yapmaya başladı. Savaş 3 haftadan uzun sürdü ve Yunan orduları hatırı sayılır ölçülerde bir geri çekilmeye maruz bırakıldı. Yunan ordusu geri çekilme sırasında, arkalarında Türklerin kullanabilecekleri, faydalı olan her şeyi imha ettiler. Bir çok demiryolu ağı, köprü ve köyler bu şekilde ziyan oldu.

5.000 Şehit 18.000 yaralı, 14.000 kayıp ve 1000'e yakın esirle birlikte Türk ordusunun toplam zayiatı, 39.000 civarındadır. Savaş esnasında hayatını kaybedenlerin çoğu subay olduğu için bu savaşa Subay Muharebesi de denmiştir. Yunan ordusu Türk halkına ciddi zararlar vererek geri çekilmiştir. Binlerce Türk ailesi evsiz kaldı. Mustafa Kemal'e Gazi unvanı bu savaştan sonra verilmiştir.

Çünkü Armagedonun yerle bir etmiştir, yenmiştir.

Bu savaş Türk Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi'nin sonuçları hakkında pek çok görüş vardır haddimi bilerek ama yurttaşlık bilinç ve aklımı asla kimseye kiraya vermeden kendimce en önemli bulduğum noktalar; Vatan uğruna savaşma ruhunun kazanılması, TBMM ye tepkili saltanatçıları bile kazanabileceğimize ikna etmiş olmasıdır.

Uluslararası ortamda bize  bakış açısında ciddi değişiklikler olmuş ve çoğu artık kurulan yeni Türkiye'yi dikkate almaya başlamıştır...
Bu savaş büyük Kurtuluş Savaşı'nın son savunma savaşı olmuştur. Bundan sonraki savaşlar taarruz adı altında olacaktır diyor tarih...

TBMM, kendisini Anadolu'da kabul ettirmiş ve daha fazla destekçi kazanmıştır. TBMM'nin kurulma ve büyüme konusundaki en önemli olay Sakarya Meydan Muharebesi olmuştur.

Elbette dünya değişiminde yerimizi aldık alacağız, dosta dostça el uzatacağız ama yaşadıklarımızı da  unutmayacağız, bu yazıyı bilhassa her yaş grubundan ve bilhassa Yunan Adaları, daha ucuz diye haklı olarak Yunanistan tatili meraklısı  vatandaşlarımıza hatırlatma olarak yazdım ucuz  kalamar yerken arada belki bir iki fatiha okurlar şehitlere, çünkü onlar olmazsaydı sahillerde taşak kebabı yapamayacaktınız...

Milliyetçilik vatanseverlikte mangalda kül bırakmayan, hatta bir zamanlar anketlerde güvenilirlikte ordudan önde çıkan kaşar ünlülerden Yunanistan Tatilini, Sakarya meydan muharebesine denk getirenleri, instagram paylaşımlarıyla taçlandıranları ise ayrıca selamlarım, onlarda zaten akıl, vicdan yok sadece para ve palavra var. 2017'de yeni bir Armageddon'dan bahsedilirken yıllardır Sibel'in bikinisi, yok Seda'nın eski, yeni sevgilileri veya yaşı, kiraz dudaklı çocuğa mafia dizisi müjdesi, geçin yahu geçin...

Sacit ASLAN