Sağanak yağış sele döndü, üç ev yıkıldı!..

Muş’ta iki gündür etkili olan sağanak yağış ve heyelan nedeniyle üç ev yıkıldı. Bölgeye ulaşan Kızılay köylülere gıda malzemeleri dağıttı.

Sağanak yağış sele döndü, üç ev yıkıldı!..
Sabah'tan Murat Yıldırım ve Ahmet Kavak'ın haberine göre Muş'ta etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi. Sağanak nedeniyle çok sayıda evi su bastı, yollar tahrip oldu, menfezler yıkıldı. Bölgede hasar tespit çalışması başlatılırken, Kızılay vatandaşlara gıda malzemesi dağıttı. Şemdinli-Yüksekova yolunda da aşırı yağış nedeniyle heyelan meydana geldi. Yağışlardan etkilenen merkeze bağlı Ilıca köyünde 3 ev yağışlardan dolayı yıkıldı. Yıkılan evlerde kimsenin olmaması faciayı önledi. Köy ile şehrin bağlantısını sağlayan 2 farklı yolda da heyelan meydana geldi. Bölgeye giden İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekipleri, köyde hasar tespit çalışması başlatırken, Kızılay da köylülere gıda malzemesi dağıttı. Köyün üst kısmından geçen Ilıca Deresi'nin taşması sonucu evlerinin olduğu mahallede mahsur kalan köylüler, dere yatağına sürüklenen ağaç kütüklerini köprü olarak kullandı.

GÖÇÜKTEKİ ÇOCUK KURTARILDI

Köylülerden Mehmet Sait Bozkurt "Ilıca köyü komple suyun altında kalmış. Kütükleri köprü olarak kullanıp karşıya geçiyoruz" dedi. Köylülere gıda malzemesi dağıtan Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Baran Akar, "Ilıca köyünde sel olduğu ihbarını aldık, ihbarın ardından bölgeye geldik. Burada heyelan ve taşkınlardan dolayı ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşanıyor" dedi. Muş merkeze bağlı Alagün köyünde 15 ev, Umurca köyünde 11, Bulanık ilçesinin Güzeltepe köyünde 4 ev su baskınından etkilendi. Ağıllı ve İnardı köyü arasındaki köprü yıkıldı. Akçaarmut köyünde de bir evin yıkıldığı ve göçük altında kalan çocuğun kurtarıldığı öğrenildi.

HAKKÂRİ'DE HEYELAN

Hakkâri ve çevresinde de etkili olan sağanak yağmur Şemdinli- Yüksekova Karayolu'nun 30'uncu kilometresinde heyelana neden oldu. Yol, yoğun çaba sonucu temizlenerek ulaşıma açıldı. Hakkâri-Çukurca karayolu boyunca devam eden Zap Vadisi'nin yüksek kesimlerinde eriyen karlar ile bir süredir etkisini artırarak devam eden sağanak yağışlar, Zap Suyu'nun debisinin yükselmesine neden oldu. Zap Vadisi'nde bulunan Depin bölgesindeki özel firmaya ait sıcak asfalt şantiyesi sular altında kalırken, Üzümcü köyünde de iki köprü yerinden söküldü.