Sağlık Bakanlığı Biox'u yasakladı!..

Sağlık Bakanlığı'nın izniyle üretildiği ve ''cinsel gücü artırdığı'' iddia edilen ''Biox'' markalı ürünün satışı engellenecek..

Sağlık Bakanlığı Biox'u yasakladı!..

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, bazı marketlerde satılan, ambalajı üzerinde ''S. B. izniyle üretildiği'' ibaresi yer alan ürünle ilgili işlem başlattı.
 
Kurum tarafından illere gönderilen genelgede, ''Bakanlığımız izni/ ruhsatı /kozmetik bildirimi /TİTUBB kaydı bulunmayan 'Biox' markalı ürünün geciktirici ve ereksiyon sağlamaya yardımcı jel olarak ve 'S.B. izni ile üretilmiştir' ibaresi kullanılarak satışının yapıldığı tespit edilmiştir'' ifadeleri yer aldı.
 
-''Gerçeğe aykırı beyan''-
 
Bakanlığın görev ve yetkilerinin belirlendiği 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'deki, ''Sağlık beyanı ile satışa sunulacak ürünlerin sağlık beyanlarını inceleyerek bu beyanlara izin vermek, izinsiz veya gerçeğe aykırı sağlık beyanı ile yapılan satışları denetlemek, gerektiğinde durdurma, toplama, toplatma ve imha iş ve işlemlerini yapmak veya yaptırmak, izin ve sağlık beyanları yönünden bunların her türlü reklam ve tanıtımlarını denetlemek ve aykırı olanları durdurmak, piyasaya arz edilen ilaç, tıbbi cihaz ve ürünlerin reklam ve tanıtımının usul ve esaslarını belirlemek ve uygulamasını denetlemek'' hükmünün hatırlatıldığı genelge şunlar kaydedildi:
 
''Söz konusu ürünün bakanlığımız iznine haizmiş gibi gösterilerek satışı gerçekleştirildiğinden tüketicinin yanıltılmaması, geriye dönük olarak olumsuz durumların yaşanmaması ve halk sağlığının korunması için, ilinizde bulunan eczane, ecza depoları, aktar, baharatçı, kozmetik ürünü satışı gerçekleştiren ve söz konusu ürünlerin muhtemel satışı olan yerlere gerekli denetimlerin yapılarak söz konusu ürünün satışının engellenmesi gerekmektedir.''
 
Bakanlığın iznine sahip olmadığı halde böyle gösterilerek satışı yapılan ürünler hakkında gerekli işlemlerin yapılması istenen genelgede, bu ürünlerin mühür altına alınarak satışının engellenmesi ve satıldığı yerlerin kapatılması gerektiği bildirildi.
 
Genelgede, gerek görülmesi halinde tüm bu işlemlerin emniyet müdürlüğü yetkilileri ile beraber yürütülmesi ve konunun önemine binaen denetimlerde gerekli hassasiyetin gösterilmesi de istendi.