Sağlık için hareket şart!..

Uzmanlar 'aktif olun', 'egzersiz yapın', 'yürüyün' dese de biz oturmaya devam ediyoruz. Hala hareketten kaçınma halindeyiz...

Sağlık için hareket şart!..
Yeni Asır'da yer alan habere göre Yard. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, "Sekiz saatten fazla oturmak kötü kolestrolü arttırır, kalp damar problemlerine, tip 2 diyabet gibi problemlere de sebep olabilir. Hatta bazı kanser türleri de oturma yani hareketsiz yaşamın bir getirisidir. Bunun sonucunda da ölüm gelir” diyor.

Uzmanlar 'aktif olun', 'egzersiz yapın', 'yürüyün' dese de biz oturmaya devam ediyoruz. Hala hareketten kaçınma halindeyiz. Arabayla, otobüsle yolculuk yapmak da bir oturma eylemidir.

Haftada en az 150 dakika egzersiz yapmak da bizi inaktif yaşamdan korumuyor.

Neden daha az oturup, daha fazla hareket etmeliyiz?

Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, "Hareketsiz bir yaşamın getirisi illa ki aldığımız ve veremediğimiz kilolardır. Aşırı kilolu olma yani obezite uzun süre oturan kişilerin başlıca sorunlarındandır. Günde 360 dakikadan fazla oturuyorsanız obez olabilirsiniz" diyor ve ekliyor:

VÜCUDUMUZ DEĞİŞİYOR

"Uzun süre ve yanlış oturmak, postürün bozulmasına da basamak hazırlar. Boyun, sırt postürü kötüyse ve oturmaya dikkat edilmiyorsa akciğerlerimiz düzgün havalanmaz.

Yeteri kadar oksijen sirkülasyonu sağlanmayan vücutta baş ağrıları meydana gelir. Uzun süre oturmak vücutta kan basıncını ve kan şekeri düzeyini etkiler, vücudun yağı parçalama yeteneğini ortadan kaldırır ve metabolizmayı yavaşlatır. Hem kemik yoğunluğunu etkiler hem de kasların aktivitesini azalttığı için kaslarda zayıflamaya sebep olur. Özellikle kalça kaslarının zayıflamasına bağlı olarak yürürken daha fazla enerji harcamaya ve daha çok yorgunluğa sebep olmaktadır.

Sekiz saatten fazla oturmak kötü kolestrolü arttırır, kalp damar problemlerine, tip 2 diyabet gibi problemlere de sebep olabilir.

Hatta bazı kanser türleri de oturma yani hareketsiz yaşamın bir getirisidir. Bunun sonucunda da ölüm gelir."


AİLECE SPORTİF AKTİVİTE

Teknolojiyle birlikte artan bu durumun yan etkilerinden kurtulmak için hayatımızda yapmamız gereken bazı değişiklikler vardır. Küçük yaştan itibaren çocuklarımıza alışkanlık edindirmek için mümkün olduğunca bebek arabası, bebek taşıyıcıları kullanmayın, unutmayın çocuklarınız öncelikli olarak görerek ve sizi izleyerek öğrenir.

Şenbursa bunları 5 maddede özetliyor:

1) Yetişkin bireyler ise bilgisayar, televizyon karşısında geçirdiği süreye dikkat etmeli. Televizyon karşısında oturma süresini kısa tutun.

2) Masa başı iş yapan bireyler, belirli aralıklarla kalkıp oda içerisinde dolaşın, mümkünse dışarıya çıkıp temiz hava alın.

3) Kısa mesafeleri arabayla gitmek yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin.

4) Mutlaka ailece sportif bir aktivite yapın.

5) Ailece planlayacağınız düzenli etkinlikler bile hayatınıza hareket katar. Piknik, doğada yürüyüş, bisiklet sürme, yüzme gibi aktiviteleri tercih edebilirsiniz.

FAZLA KİLOLARDAN KURTULUN

Yaz mevsimi yaklaşmaya başladıkça hemen hepimizi fazla kilolarımızdan bir an önce kurtulma telaşı sardı. Hepimiz sıkı diyetlere sarılmaya başladık fakat Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan'ın önerileri var. Kilo vermenin çözümünü sıkı diyetlerde arıyorsanız, bu düşüncenizden bir an önce vazgeçmelisiniz. Unutmayın ki hızla verdiğiniz kilolar yağ kaybına değil, vücudun kısa süreli su kaybına neden oluyor.

Dolayısıyla tartıdaki sonuç sizi önce mutlu etse de kilo kaybı kalıcı olmadığı için sonrasında hüsrana uğratabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan kalıcı kilo kaybı için sağlıklı beslenmenin yaşam şekli haline gelmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Birçoğumuz zamansızlık veya iştahsızlık nedeniyle sabahları kahvaltı yapmıyor veya geçiştiriyoruz. Ancak kahvaltı günün en önemli öğünü. Çünkü kahvaltıyı atlamak veya geçiştirmek iştah metabolizmanızı etkiliyor ve bir sonraki öğünde daha da acıkarak fazla yemek yemenize yol açıyor.
Özcan bu düzenin vücudun yağ depolarını artırması sonucu kilo almanıza sebep olduğunu belirtti ve "Bu nedenle kahvaltıyı kaçırmayın" dedi.