Sağlıklı beslenen, disiplinli olan hızlı kilo verir!

Kararlı ve disiplinli başlayın: Kilo verme kararını en ufak uyaran karşısında sürekli ertelemek, konuyla ilgisi olmayan çeşit çeşit bahaneler üretmek başarısızlığımızı pekiştirdiği gibi kendimize olan güvenimizi de sarsar.

Sağlıklı beslenen, disiplinli olan hızlı kilo verir!
Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Gün geçtikçe kiloların getirdiği sağlık sorunları da boyut değiştirerek artıyor. Buna bağlı olarak da kilo vermeyi kolaylaştırıcı ilaçlar, bitki çayları ve birtakım yöntemler icat ediliyor. Oysa problemin sebeplerini öğrenmeli, bu sebeplere yönelik kalıcı çözümler üretmeliyiz.

SAĞLIKLI KİLO VERMEK İÇİN

Kararlı ve disiplinli başlayın: Kilo verme kararını en ufak uyaran karşısında sürekli ertelemek, konuyla ilgisi olmayan çeşit çeşit bahaneler üretmek başarısızlığımızı pekiştirdiği gibi kendimize olan güvenimizi de sarsar.

Rehberinizi doğru seçin: Kilo verme yolculuğunda en doğru rehber diyetisyendir. Bu konuda eğitimli, bilimsel söylemlere kulak verin. Seçici ve dikkatli olun. Sizin özelinize ve sağlık durumunuza en uygun en sağlıklı beslenme programınızı diyetisyeninizle birlikte siz hazırlayabilirsiniz.

Kilo vermeyi doğru konumlandırın: Kilo vermeyi önemseyin, sağlığınız ve görümününüz için fazla kilolarınızı vermeyi amaç edinin, ancak bu durumu abartıp kilolarınızı hayatınızın merkezine getirmeyin.

Beslenme biliminin temelini oluşturan temel besin gruplarını öğrenin: Beslenme biliminde besinler 6 ana grupta sınıflandırılır.  Bu altı ana besin grubunu her gün tüketme, sağlıklı beslenmenin en temel formülüdür. Ana besin grupları; 1-süt ve süt ürünleri, 2- et ve et ürünleri, 3- ekmek, pirinç, makarna gibi tahıl ürünleri, 4- sebzeler, 5- meyveler, 6- yağlar ve yağlı tohumlar olarak tanımlanır.

Öğünlere önem verin. Az ve sık beslenin: Böylece kan şekeriniz dengeli, metabolizma hızınız yüksek, gün boyu tok olursunuz.

Bol ve sürekli su için: Su metabolizmanızın çalışmasında kilit rol oynar. Günde 8–15 su bardağı su içmelisiniz.

Sabah, öğlen ve akşam yemekleri birbirini tamamlasın: Peynir, yumurta, et, sebze yemekleri, yoğurt gibi proteinli yiyecekler mutlaka olsun.

Süt, yoğurt, ayran, kefire önem verin: Bu grup besinlerden her gün 2 – 3 bardağı tüketin.

Tam tahıllardan vazgeçmeyin: Rafine edilmemiş kaliteli tahıllar beslenmemizin temelidir. İçerdikleri posa nedeniyle en sağlıklı tahıl grubunu oluşturur. Beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeklerini, beyaz pirinç yerine kahverengi pirinci tercih etmeniz yaşam kalitenizi yükseltmekle kalmaz, kilo kontrolünde de sürekli bir başarı sağlar.

Ana öğünlerinize çiğ sebze mutlaka olsun: Çeşit çeşit salatalar yapabilirsiniz. Çiğ sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla beslenmemizde çok önemli bir yere sahiptir

Vazgeçilmez tatlınız taze mevsim meyveleri olsun: Yemek yedikten sonra veya ara öğünlerde fındık, fıstık, bademle taze meyve tüketmek tatlı ihtiyacını karşılar ve beslenmenizin sağlık değerini yükseltir. Metabolizmanızı hızlandırır.

Harekete önem verin: Ne kadar çok ve düzenli hareket ederseniz o kadar kolay, dengeli ve hızlı kilo verebilirsiniz.

Nil Şahin Gürhan / Akşam