Sağlıklı oruç nasıl tutulur?

Kronik rahatsızlığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar ve emziren annelerin oruç tutması önerilmiyor. Peki, oruç tutmak için hiçbir engeli olmayanlar bu süreci sağlıklı bir şekilde nasıl yönetebilir?..

Sağlıklı oruç nasıl tutulur?
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

İşte size sağlıklı bir şekilde oruç tutmanın yolları…


KİMLER ORUÇ TUTABİLİR?

Kendini sağlıklı hissedenler ve kronik hastalığı olup doktoruna danışanlar tutabilir. Doktorunuzdan ilaç düzeninizi iftar ve sahura göre ayarlamasını isteyin. Günlük aktivitenize ve oruç süresince oluşabilecek kilo kaybınıza göre ilaç dozunu değiştirmesi gerekebilir. Hamileler, emziren anneler, yaşlılar, kronik (diyabet, tansiyon, kalp rahatsızlığı olanlar ve düzenli ilaç kullananlar oruç tutmamalı.)

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN SAHUR

Ortalama 17 saatlik açlıkla mücadele edecek bedeninizi bu duruma hazırlamalısınız. Bunun en önemli adımı sahurdur. Sahura mutlaka kalkmalı ve sağlıklı bir öğün yemelisiniz. Bu öğünde yeterli protein alımına dikkat etmeniz gerekir. Burada içeceğiniz su, gün boyunca tek içeceğiniz olacağından hayati önemi vardır. Yapacağınız güzel bir kahvaltı, gününüzü konforlu geçirmenizi sağlayacaktır.

TUZDAN UZAK DURUN

İftarda veya sahurda tuzdan ve tuzlu gıdalardan sakının. Hem sofranızdaki tuzluğu kaldırın hem yüksek tuz içeren gıdaları tüketmeyin. Bilhassa turşu, salamura, tuzlu kuruyemiş, patlamış mısır, cips, tuzlu kraker, yufka, hazır çorba, tuzlu tereyağından uzak durun. Bu gıdaları tüketmeniz gün içinde susama duygunuzu artıracak, halsiz kalmanızı sağlayacak ve devamlı olarak su içmeyi düşünmenize yol açacaktır.

İFTARI ARALIKLARLA YAPIN

Uzun süreli açlık sonrası, bir anda tüm yemekleri yemeyin. Bu şekilde yemek hazmı zorlaştırır, sizi rahatsız eder. İftarınızı zamana yayarak yapın. Minik bir girizgâhla başlamanız oldukça sağlıklıdır. Bunu 10-15 dakika boyunca yedikten sonra ana yemeğe geçebilirsiniz. Bu yemeklerin kızartma yerine ızgara/fırın/haşlama/buharda olması daha rahat sindirmenize yardımcı olur. Ağır, yağlı yemeklerden mümkün olduğunca uzak durunuz.

YÜRÜYÜŞÜN SİNDİRİME FAYDASI 

İftar yemeği sonrası en az 1 saat dinlendikten sonra yapacağınız açık hava yürüyüşü sindirime yardımcı olur. Burada önemli olan, hızlı değil yavaşça ama mümkünse ara vermeden ortalama 20-40 dakika civarı yürümenizdir. Bu spor amaçlı değil, sindirim ve dolaşım amaçlı bir yürüyüştür.

İFTARDAN SONRA MEYVE VE TATLI

İftarınızı açtınız, yemeğinizi yediniz artık midenize bu yemekleri sindirmek için süre tanımalısınız. Bu süre 1,5-2,5 saat kadardır. Ancak bu süre sonrasında rahatlayan boşaltım sisteminize tekrar görev (yemek) verebilirsiniz. Meyve veya tatlı olabilir. Haftanın 7 gününe, 5 meyve1 şerbetli tatlı, 1 sütlü tatlı olarak paylaştırabilirsiniz.

ÖRNEK İFTAR MÖNÜSÜ

- Hurma
- Beyaz Peynir
- Ekmek / Pide
- Domates-Salatalık-Biber

Ana Yemek (10-15 dakika sonra)

- Et / Tavuk / Balık (Izgara veya sulu yemek)
- Salata veya sebze

ÖRNEK SAHUR MÖNÜSÜ

- Beyaz Peynir l Yumurta
- Zeytin l Ekmek / Pide
- Domates-Salatalık-Biber
- Taze Meyve / Komposto

(SEREN AKSÜS / AKŞAM)