Kuyumculardan sahte altın uyarısı

İzmir Kuyumcular ve Sanatkarlar Odası Başkanı Turgay Baransel, mozanit taşının pırlanta, bujiteriden alınan bileziklerin ise kaplama yapılarak 22 ayar bilezikmiş gibi satıldığını belirlediklerini söyledi.

'Sahte altın'a dikkat!...
Yeni Asır'da yer alan habere göre darphanenin basmadığı 'Ata lira' ve çeyrek altınların da piyasada bulunduğuna dikkat çeken Baransel, "Çeyrek altının değeri bugün kuyumcularda 210 lira ama darphanenin basmadığı çeyrek altını 205 liraya satıyorlar" dedi.

"Ben bile anlayamıyorum!"


Türkiye'deki 81 odanın, vatandaşların sağlıklı mal alabilmeleri için denetleme yaptığını ancak, yanlış yapanların kendilerini Rekabet Kurulu'na şikayet ettiğini belirten Baransel, "Türkiye'de çok büyük bir kaçakçılık var. Bunlardan bir tanesi pırlanta, diğeri de sahte baskı altınlar. Yani kalpazanlık yapılıyor. 'Mozanit' dediğimiz bir taş var, sertifikalı pırlanta olarak satılıyor. Gerçek pırlanta olmadığını ben bile anlayamıyorum. Makineye tutuyorum makine de pırlanta gösteriyor. Ancak Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki Gemeloji Laboratuvarı görebiliyor" dedi.