Sahurdan sonra dişlerinizi fırçalayın!

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte ağız ve diş sağlığımızla ilgili özelikle iftar ve sahur yemeklerinden sonra dikkat etmemiz gereken birçok konu var...

Sahurdan sonra dişlerinizi fırçalayın!
Akşam'da yer alan habere göre DentGroup'tan Dr. Nil Kasuto, ağız ve diş sağlığı için diş temizliğini anlattı.

Ramazan ayında oruç tutan insanların dişlerini fırçalaması, daha çok bakım ve özen ister. Bütün gün hijyen ortamından uzak kalan ağız ortamı mikroorganizmaların yerleşmesine, dişlerin hızlı çürümesine neden olabilir. Orucun bozulma ihtimalini dikkate alarak, dişlerin iftar ve sahurdan sonra fırçalanması uygundur.

ŞEKERDEN UZAK DURUN

Ramazan ayında diş sağlığı için karbonhidratlı, şekerli veya nişastalı gıdalar tüketilmemeli. Bu gıdalardan sonra, dişler fırçalanmazsa bütün bir gün ağızda gıda artıkları ve asit yapıcı organizmalar birikir ve dişlerin çürümesine neden olur. Günde en az iki kez dişlerin fırçalanması gerektiği biliniyor olsa da, ramazan ayında oruç tutan kişiler yemek düzenleri aksadığı için bunu unutuyor veya uygulamıyor olabilir. İftar ve sahur sonrası da her yemekten sonra olduğu gibi asit atakları meydana gelir ve çürük oluşumu için uygun bir ortam sağlanır. O yüzden yemeklerden 30 dakika sonra da her yemekten sonra olduğu gibi dişler fırçalanmalıdır… Tüketilen gıdalar ne kadar yapışkan ve yumuşak olursa, diş çevrelerinde birikip çürüğe sebep verme ihtimalleri de o kadar yüksek olur. Karbonhidrat ağırlıklı yapışkan gıdalardan uzak durulmalı, et ve sebze gibi sert ve lifli gıdalar tercih edilmeli.

AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT!

Ramazan’da yeme, içme fonksiyonlarımız azaldığından tükürük bezlerinin ürettiği salgı da azalır. Bu nedenle bakteri varlığı açısından vücudun en zengin bölgesi olan ağzımız, temizlenemediği için sürekli kirli kalır. Daha çok açken ortaya çıkıyor gibi görünen ağız kokusunun asıl nedeni budur. Özellikle, midenin tüm gün boş olması, iftarda ve sahurda yediğimiz gıdalar da ağız kokusunu artırabilir. Gece  yatmadan önce ağız ve diş temizliğinin çok iyi bir şekilde yapılması gerekiyor. Dişleri fırçalamanın yanında, diş aralarının diş ipiyle, temizlenerek ağız kokusu önlenebilir.