Salih Tuna: "Vatanım Sensin ve İçerde'yi FETÖ’cü senaristler yazıyor"

Kapatılan FETÖ kanalı STV’de yayımlanan bir dizide Rus Büyükelçi suikastına benzer bir sahne ortaya çıktı. ‘Peki şu an piyasada FETÖ’cü senarist var mı’ sorusu sorulmaya başlandı. Gazeteci Salih Tuna’ya göre ‘Vatanım Sensin’ ve ‘İçerde’ dizilerini FETÖ’cü senaristler yazıyor...

Salih Tuna: "Vatanım Sensin ve İçerde'yi FETÖ’cü senaristler yazıyor"
Sabah'tan Mesut Altun'un haberine göre FETÖ'nün yayın organı olduğu gerekçesiyle kapatılan STV'deki dizi ve filmlerin senaristlerinin halen 'Vatanım Sensin' ve 'İçerde' dizilerinin senaristliğini yaptığını belirten gazeteci yazar Salih Tuna, "Yapımcı şirketler senaryoları gözden geçirmeli. FETÖ'cü senaristler var" dedi.

Tuna, STV'deki 'Kollama' dizisinin senaristi Ertan Kurtulan'ın bu sezon gösterilmeye başlayan 'İçerde' dizisini, FETÖ'nün yurt dışındaki okullarının propagandasını yapan 'Selam' filminin senaristi Necati Şahin ise şu an yayında olan 'Vatanım Sensin' dizisini kaleme aldığına dikkat çekti.

İşte Sabah'a konuşan Tuna'nın söyledikleri:

DEŞİFRE OLMAMA RÖTUŞU YAPTILAR

"'Vatanım Sensin' dizisinde görünürde sizin 'vatan haini' olarak gördüğünüz Yunan askeri aslında vatan için çalışıyor. FETÖ'den tutuklu generallerden birini koy yerine. Aslında 'Pensilvanya adına değil vatan adına çalışmış da olabilir' şeklinde subliminal olarak algıyı yönetmeye çalışıyor. Bu çok net. Diyeceksiniz ki bir dramaya bu kadar anlam yüklenir mi? Ama bazı şeyleri yan yana getirmemiz lazım. 15 Temmuz'dan sonra oluyor bu. Bir de Fetullahçılar'ın çektiği 3 sinema filmi var. Biri animasyon. Bu senarist Fetullah'ın özellikle herkesin gidip izlemesi gerektiğine dair direktifler verdiği 'Selam' filminin senaristi. Bu kadar şey yan yana gelmez.

'Vatan için vatan haini olmak' gibi bir yaklaşımla, 15 Temmuz'dan sonra herkesin ayan beyan gördüğü vatan hainliklerini ne yapmış oluyorlar, aslında vatan hainliği değil vatan için yapmış oluyorlar. Yani bunlar İngilizlerle, Amerikalılarla, Yunanlılarla birlikte Türkiye'yi işgal etseler, retorik olarak 'Biz bunu vatan için yapıyoruz' intibaını oluşturabilecekler. Dizinin verdiği mesaj bu. Benim bu konudaki yazımdan sonra senarist uyanıklık yapıp Mustafa Kemal'le ilgili bir sahne tasarlamış. Ancak senaryo bağlamında hiçbir alakası yok.

'Kollama' dizisinin senaristi Ertan Kurtulan da 'İçerde' dizisinin senaryosunu düzenledi. İçerde'yi çeken Ay Yapım çok güçlü bir şirketi. Brad Pitt'in oynadığı bir filmin uyarlaması bu. Dolayısıyla matematiği çok sağlam. Ama orda da şöyle bir şey var. Sizin bir polis olarak hain olarak gördüğünüz insan kahraman olabilir. Kim içerde kim dışarda bir istifham oluşturuluyor. Ben bunu yazımda dile getirdikten sonra yine çok özenle 'takip edeyim' dedim. Yavaş yavaş dümeni kırdılar. Bu dizilerin yapım şirketlerini biliyorum, Fetullahçı değiller. Belki bundan sonra senaryolar üzerinde daha özenle dururlar."

DİZİNİN İSMİNDE BİLE GÖNDERMELER VAR


Karlov suikastına benzer bir sahnenin yer aldığı Nizama Adanmış Ruhlar dizisiyle ilgili ise Tuna şunları söylüyor: "STV 'de yıllar önce yaymlanan bir dizi. Dizinin ismi manidar. Adanmışlık vurgusu var. Nizam yerine Fetullah koyabilirsiniz, hizmet hareketi koyabilirsiniz. Ama oradaki bir sahne tasarımından Karlov suikastının ta o zamanlardan planlandığı gibi bir anlam çıkarmak dramaya fazla anlam yüklemek olur" dedi.