Samet Aybaba'dan 'üç büyükler'e gönderme!..

Samet Aybaba: “Büyükler, büyük gibi oynamıyor. Barcelona’nın ‘futbolu çirkinleştirmeyiz’ gibi bir felsefesi var. Biz güce ve baskıya dayalı oynuyoruz. Avrupa takımları arasında bu fark ortaya çıkıyor”

Samet Aybaba'dan 'üç büyükler'e gönderme!..

Süper Lig’de hangi takımın kapısını çalsak, karşımıza Beşiktaş patentli hocalar çıkıyor... Örneğin, Rıza Çalımbay, Mehmet Özdilek, Ertuğrul Sağlam zincirine son dönemlerde Sergen Yalçın da eklendi. Ama bunların ilki, Samet Aybaba...

Antalya’da Aybaba’nın kapısını çaldık. Bizleri tesislerde konuk etti Samet hoca. İkinci yarı hazırlıklarını kendi tesislerinde yapıyorlar, sabah gelip, akşam çıkıyorlar. Yani tam gün mesai var şu sıralarda Medical Park Antalyaspor’da...

Samet Aybaba’nın futbol oynadığı dönemlerde bizler muhabirdik, hem antrenmanlarını, hem de maçlarını izledik. Aramızda müthiş bir dostluk bağı da var hocayla. Sevgi, saygı üst düzeyde. Onun jenerasyonu farklıydı. Geçmişte söyleşilerimizde asla teyp kullanmazdık. Ağzından ne çıkıyorsa onu yazıyorduk, bir gün ortaya çıkıp söylediklerini asla inkar etmezlerdi.

Hocam ligin futbol kalitesi nasıldı?
Kaliteli bir futbol izleyemedik. Büyükler, büyük takım gibi oynamıyor. Takımlar fiziğe, güce dayalı... Barcelona’nın ‘hiçbir zaman futbolu çirkinleştirmeyiz’ gibi bir felsefesi var. Biz güce ve baskıya dayalı oynamaya çalışıyoruz. Avrupa takımları arasında bu fark ortaya çıkıyor. Onlar çok çabuk çıkıyor. Biz bunları yapamıyoruz. Almanya’yı şu anda en iyilerden biri olarak görüyoruz. Onlar kötü bir dönemi kapatıp bu hale geldi. Biz büyük liglerin arasına girmek istiyorsak onlardan bir şeyler alıp bunları kendi içimizde uygulamalıyız.

İkinci yarı, nasıl bir Antalya bekliyorsun?
Aşağıda büyük bir sıkıntı yok. Biz mesela 18 puan yakaladık. Son üç haftada puanlar almak istedik. 22-24 bandını hesapladık. İyi oynayıp kaybettiğimiz Elazığ ve Gençlerbirliği maçı var. Futbolda bu da var... İkinci devre bu bandın üstüne çıkarız. Lige hızlı başlarsak, hedefimizi kupaya çevireceğiz. Orada final oynamak istiyoruz. Grupta Galatasaray’ı da yeneriz.

‘İyi transferler yaptık’

Hocam transferler?

İyi transferler yaptık. Giray’ı, Semih’i, Baum’u, Enoh’u aldık. Devre arası transferde kimse kimseye iyi oyuncusunu verir mi? Dört dörtlük bir oyuncuyu büyük paraya satarsın. Bizim hazırlama anlamında sıkıntımız var. Semih uzun zamandır oynamıyor. Baum, babasının rahatsızlığı nedeniyle bizden izin istemişti, ancak şimdi geldi. Bu oyuncuları tekrar yoğun bir çalışma temposu içinde hazırlayacağız. Hem kupa hem lig bir ayda 10 maç oynayacağız.

Anadolu’da çalışmak kolay mı?
Anadolu kulübünde hocalık zor. İstediğiniz oyuncuları alamıyorsunuz. Uzun sakatlıklar olunca yandınız.

Hocam, Sergen de katıldı aranıza...
Sergen yapar, niye yapmasın? Bizim dönemimizde çok istikrarlı bir takımdı Beşiktaş. İstikrar kişilere de yansıyor. Başarıyla kendinizi kanıtlamış oluyorsunuz. Skordaki değil, davranıştaki istikrar önemli. Biz çok iyi eğitildik Beşiktaş’ta. Stankoviç en iyi hocaydı. Çok disiplinliydi, ama baba gibiydi. Şeref Stadı’nın toprak zemininde Stankoviç arabanın arkasına telleri bağlayıp zemini düzeltiyordu. Düşünün şartları, o takımı şampiyon yaptı Stankoviç. Ondan sevgiyi, disiplini aldım. Gordon sistem antrenörüydü. Hemen uyum sağlıyordu. Ben de tezcanlıyım ama bastırıyoruz. Bu ülkede bastırmazsan sonunu bulamazsın.

Futbol nasıl bir oyundur?
Futbol acayip bir oyun. UEFA’da şampiyon olup, ligi kötü geçireceğim desen olmaz. Maç performansına bağlı bu. Avrupa Ligi belki biraz daha vitrin olarak düşünülebilir. Avrupa’daki başarıdan sonra lig angarya olarak görülebilir.

‘Parasızlık son değil’

Başka sıkıntılarınız var mı?

Zaman zaman inişli çıkışlı mali durumlar olabilir. Hoca da liderlik vasfını gösterecek. Parasızlık son değildir. Motivasyon kaynağı da olabilir. Galatasaray’ın Avrupa’da başarıyı yakalarken parası mı vardı? Ya da bizim şampiyon olurken paramız mı vardı? Karşındaki insan sıradan tarihlerle sizi oyalayan bir tutum sergilerse o zaman başarısızlık olur.

Hocaya Antalyaspor’un parasal sıkıntısı olup, olmadığını sorduk: “Valla, kimseye borcumuz yok. Herkes alacağını alıyor. İyi bir başkanımız var. Sürekli desteğini görüyoruz, onu mahcup etmeyecek bir oyuncu grubumuz var. Ligi ilk 10 içinde bitirmek istiyoruz.”

Tartışma konusu olan yabancı sınırlamasını soruyoruz tecrübeli hocaya: “Yabancı sınırlamasına karşı değiliz. Ama kriter konsun, sınırsız olsun istiyoruz. Ama tribünde oturmasın. Biz diyoruz ki gelen yabancı bizim Türk oyunculardan daha az kaliteli ise niye o paraları harcayalım?”

‘6 hakemden en çok biz zarar gördük’

Hocam altı hakem konusuna yaklaşımınız?

Altı hakem konusundan en çok zarar gören biziz. 5. hakem iki penaltı verdirdi, bir de penaltı kararını kaldırttı. Dört hakem ile oynuyorduk. Öteki gelen iki hakem niye var? Takımın patronu orta hakem. Ama onların önüne geçiyor. Orta hakem oynayın diyor. 5. hakem penaltı deyince penaltı veriyor. Önünde beşinci hakem ‘top çizgiyi geçti mi geçmedi mi?’ buna bakar. Orta hakemin kararını değiştirmek ne oluyor bunu anlamadım. Orta hakem kenardaki hakemleri dinler hale geliyor. Bunlar doğru şeyler değil.

‘Beşiktaş’ı unutamam’‘

Medical Park Antalya Teknik Direktörü Aybaba, “Benim takımım Beşiktaş” diyerek, “Bunu söylemem yadırganabilir,   ama biz o yuvadan yetiştik, bugünkü konumlara geldik. Bunları unutmamızı nasıl beklersiniz?” diye konuştu.

İçgüdüsel olarak söyleşimizde konuyu Beşiktaş’a getiriyoruz. Ne var ki Samet hoca pek konuşmaktan yana değil, ama ısrar ediyoruz: "Beşiktaş ile ilgili bir şey konuştuğumda sorun oluyor, farklı yerlere gidiyor. Hoca sorunları görüyordur. Devre arası tablosuna bakarsanız Beşiktaş başarılı değil. Ama sezon bittiğinde, ‘Bizim dönemimizde ne kadar para harcanmıştır, mevcut bir takım var mıydı?’ gibi kıyaslama yapılabilir. Bizim takımımız iyi bir sezon geçirdi. Quaresma’nın futbolculuğu ile ilgili hiçbir şey söylemedik ki. Ekonomik anlamda o ücretin feda döneminde büyük yük getireceği fikri vardı. Saha içi katkısı düşüktü. Tavır ve davranışları da kötüydü. Eğer kalmak istese bir kez benimle görüşebilirdi. O zaman belki başka bir yol bulunabilirdi. Benim onu çağırma gibi bir durumum olamazdı. Quaresma benim sorunum değil, kulübün sorunuydu."

Fernandes konusunda medyada yorumlarınız çıktı?
Fernandes’in ne kattığı önemli. Biz transfer yapıyoruz diyelim. Çok iyi oyuncular aldık desek de sahadaki katkısı önemli. Bütün oyuncuların  katkısına bakıyoruz ve ona göre yorum yapıyoruz. Fernandes karakola düşmüştü. O zaman benim açıklamam vardı, ‘Fernandes’in böyle bir şey yapmayacağına inanıyorum’’ dedim ve destek verdim. İdmanda alkolden ağzı kokuyordu gibi bir söylem yapmadım.

Aklınız hâlâ Beşiktaş’ta mı hocam?
Geçen sezon Beşiktaş’ta hep doğruları söyledim ve hep eleştirildim. 5-10 milyon insan televizyonda maç izliyor. Çok kötü giden bir maçta pembe bir tablo çizmek yakışır mı? O zaman benim seyirciden ne farkım olur? O zaman doğruları söylediğimde medyadan destek göremedik. Bu bir iş. İyi yapanı alkışlayacağız, kötüyü de eleştireceğiz. Benim takımım Beşiktaş. Bunu söylemem yadırganabilir, ama biz o yuvadan yetiştik, bugünkü konumlara geldik. Bunları nasıl unutmamızı beklersiniz?

‘Sendikaya varım’

Hocam, sendika kurma düşünceniz oluştu?

Haklarınızın gasp edildiğine inanıyorsanız tepki göstereceksiniz. Sendika kurulmasına varım. Türk futbolcunun lehine olan her şeye ben de varım. Fatih hocanın projeleri çok güzel. Fatih hocaya tam desteğimiz var. O da bunu iyi değerlendirmeli. Bunu değerlendirirse çıkışımız, değerlendiremezse Türk futbolunun sonu olabilir. Türk futbolu ile ilgili bir ortamda her doğru projenin her zaman yanındayız. Fatih hoca kararlı. Teknik adamlar uzun vadeli çalışsınlar deriz. Fatih hoca 5 senelik sözleşme imzaladı. Bunu da eleştiren bir kesim var. Eğer bir destek verilecekse bu süreç için verilir. 6 ay için niye destek vereyim? Beş sene mukavele yapıp 3 ay sonra ayrılmak da var. Ama Fatih hoca doğru şeyleri planlayacak, biz de gereken yerde destek vereceğiz. Birlikte Türk futbolunu kalkındıracağız, Mecburuz buna.

BİLAL MEŞE / SKORER



Konular Spor Haberleri