Erdoğan: "Merkel’e 4 bin 500 tane isim verdim"

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Almanya’daki ve diğer ülkelerdeki saldırıları İslami olarak görmüyorum. Biz 40 yıldır terörle mücadele ediyoruz. Bunun için Sayın Şansölye’ye 4 bin 500 ismin yer aldığı bir dosya verdim” ifadelerini kullandı.

'Şansölye'ye dosya verdim'
Milliyet'te yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin olarak, “Bu benim siyasi yaşamımın en kritik anıydı. Bu bir terör örgütü ve bu terör örgütüne karşı devlet bir refleks gösterdi. Bu refleksle birlikte bu girişim önlenmiş oldu. Ama daha takip etmemiz gerekiyor ve rehavete kapılmamamız gerekiyor” dedi.

Erdoğan, idam cezası tartışmaları konusunda, “Halk diyor ki ‘ölüm cezası istiyoruz’ , siyasetçi olarak ‘kabul etmiyoruz’ diyemezsiniz” değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, Alman ARD televizyonuna verdiği mülakatta, özetle şunları kaydetti:

EN KRİTİK AN: Darbe girişimi benim siyasi yaşamımın en kritik anıydı. Bu saldırı halka yönelmiş bir saldırıydı.

HIZLI ŞEKİLDE TELAFİ EDECEĞİZ: Derbe girişiminin ardından başlayan soruşturmaların hepsi hukuk devleti çerçevesinde atılan adımlar. Hiçbir şey bunun dışında algılanmamalı. Askeriye içerisine sızmışlar, belli noktalar var. Çok ciddiye alınacak bir örgüt yapıları var. Bunların kimlikleri şu an belli ve belli olduğu için çok hızlı tepki gösterilebildi. 20 bin 30 bin öğretmen, biz çok hızlı bir şekilde MEB üzerinden ve şu anda belli bir takım işe alma sınavları yapılıyor. Çok hızlı bir şekilde telafi etmiş olacağız.

REHAVETE KAPILMAMALIYIZ: Bu bir terör örgütü ve bu terör örgütüne karşı devlet bir refleks gösterdi. Bu refleksle birlikte bu girişim önlenmiş oldu. Ama daha takip etmemiz gerekiyor ve rehavete kapılmamamız gerekiyor. Bunları biz çok iyi biliyoruz, bizim istihbari bilgilerimiz var bu konuyla ilgili, itiraflar var elimizde. Genelkurmay Başkanı’na isterse Gülen’le görüştüreceklerini söylüyorlar. Bu bile darbenin arkasında kimler olduğunu gösteren bir ipucu.

ŞANSÖLYE’YE DOSYA VERDİM: Ben Almanya’daki ve diğer ülkelerdeki saldırıları İslami olarak görmüyorum. Bunlar İslami olarak adlandırılmamalı. Terör bir dine mensup olamaz. Ben bir Müslümanım. Halkımın çoğu Müslüman. Biz 35-40 yıldır terörizmle mücadele ediyoruz. Sayın Şansölye’ye 4 bin ismin yer aldığı dosya verdim. Şu an 4 bin 500 oldu. Sorduğumda yargı süreci devam ediyor deniyor. Geciken yargı süreci bir şeye yaramıyor. Dost ülkelerde bu mücadele yok ki. Almanya’da insanlar endişesiz rahat bir şekde hayatlarını sürdürebiliyor. İnsanlar çadırlar açıyor, sergi açıyor, terör örgütü mensupları özgürce geziyor ve para toplayabiliyorlar.

AVRUPA SAMİMİ DAVRANMIYOR: Mültecilere yardım konusunda Avrupa’daki hükümetler bize samimi davranmıyor. Avrupa Birliği mülteci bağlamında sözünü tutmadı. Bugüne kadar yaptığımız harcamalar 12 milyar dolar. Bu paralar devletin bütçesine girmeyecek, Suriyeli mülteciler için kullanılacak. Batı bize dürüst davranmadı.