Şaşırtan 'kota' cinliği!..

Evinde sabit internet aboneliği olan 10 milyon kişi için 1 Mayıs 2017 tarihinde yürürlüğe alınan ve ‘gece saat 02.00-08.00 arası devreye giren Adil Kullanım Kotası (AKK) servis sağlayıcılarının ‘kota cinliği’ne takıldı.

Şaşırtan 'kota' cinliği!..
Yeni Şafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre servis sağlayıcıları, düzenlemeden sonra saniyede 24 megabit indirme hızı olanağı vermeye başladı. İnternet hızındaki bu 1 megabitlik düşüş, paket aşımında internet indirme hızını yarı yarıya düşürdü. Sınırsız paket kullanıcı olsanız dahi 25 megabitte iken kota aşımı halinde indirme hızınız 16 megabite iniyordu, 24 megabitte olan sistemde kota aşımı hızı 8 megabite düşürüyor. Bu durumun verdiği rahatsızlığı aşmaya çalışan vatandaşlara ise servis sağlayıcıları; daha yüksek bir ücret ödeyerek bir üst kotaya geçmelerini öneriyor.

AKK’NİN YILSONUNDA KALKMASI GÜNDEMDE

İnterneti kullanmak isteyenlerin kota aşımı sorunu ile karşı karşıya kalmamaları için BTK’nın geliştirdiği gece saatleri formülü, 1 megabitlik oyunla boşa çıkarılıyor. Öğrencilerin okul sonrası evde internet kullanım saatlerini içermeyen 02.00-08.00 saatleri arasındaki zaman diliminin kime fayda sağladığı merak ediliyor. 31 Aralık 2018’de ise adil kullanım kotasının tamamen kaldırılması bekleniyor.

YENİ PAKETLERDE AKK SEÇENEĞİ YOK?

İnternet servis sağlayıcı şirketler de bu yeni döneme ait farklı paket stratejilerini devreye aldılar. Yeni paketlerle abone olacak kullanıcılara, Adil Kullanım Kotası seçeneği sunulmuyor. Üstelik tariflerin eskiye göre biraz daha yüksek fiyatlı olduğu eleştirileri de yapılıyor. Eski aboneyseniz; AKK kapsamında hızınızın düşürülmesini kabul ederek, aynı paket ücreti üzerinden internet bağlantınızı kullanmaya devam edebiliyorsunuz.