Seda Kaya yazdı: 'Arkanı dön ve çık!'

"...Aşık ama boyun eğmeyen, seven ama posta koymasını bilen, güçlü ve kendini ezdirmeyen, yani başı dik kadınlardan birini daha kaybettik."

Seda Kaya yazdı: 'Arkanı dön ve çık!'
Yeni Asır'dan Seda Kaya'nın bugünkü yazısı...

Aşık ama boyun eğmeyen, seven ama posta koymasını bilen, güçlü ve kendini ezdirmeyen, yani başı dik kadınlardan birini daha kaybettik. Türk popunun ilk kadın söz yazarı Fikret Şeneş'ten bahsediyorum. Öncü kadınlardan... Benim kuşak onun sözlerini yazdığı şarkılarla büyüdük. Ne var ki içimize işleyen o sözlerin sahibi olduğundan haberimiz yoktu. O şarkıları Ajda Pekkan söylüyordu. Ajda şarkılarıydı bizim için. Kimler geldi kimler geçti mesela. Hepimiz söylemedik mi, unutulmayan eski sevgilinin ardından şu sözleri: Bilmem ki bu akşam sen de bir hoş musun / İçmeden hatıralardan sarhoş musun / Ellerin sanki bak hala ellerimde yanıyor / Duyuyor musun / Kimler geldi hayatımdan kimler geçti / Hiçbirisi hasretini gidermedi / En güzeli senin kadar senin kadar sevilmedi / Kimler geldi kimler geçti. Asla unutulmamış bir sevgili ama asla da geri dönüş yok. Aşkından ölse de geri dönmek ve kapısını çalmak yok. Dostlar seni söylüyor sahi mutsuz musun / Bu yolda dönüş yok sen bilmiyor musun/ Her şey gönlünce olmaz demiştim sana /Kaderden kaçılmaz görüyorsun/ Korkma bu akşam gelip çalmam kapını / Başkası paylaşıyor alın yazımı / Ben sensiz yaşıyorum yasak aşkımı / Söylüyorum şarkını...

AŞKA SAYGI

Yıllar sonra öğrendik bu ve bunun gibi pek çok şarkının sözlerini onun yazdığını. Ve "Memleketim" haricindeki hemen hemen bütün parçalarını tek bir kişi için yazdığını. Ölümünün ardından Müzeyyen Senar'da olduğu gibi eski röportajları hatırlandı. Çünkü epeydir hem basından hem gözlerden uzak yaşıyordu. En akılda kalan söyleşilerden birini Milliyet'ten Elif Berkoz yapmıştı. Şunları yazmıştı Elif: "...Hani 'Kavuşamayınca aşk olur' derler ya onların aşkı kavuşamadılar diye daha da büyüdü... Şeneş'in dediği gibi eğer kavuşsalardı tüm bu şarkılar olmayacaktı. Çünkü ona kızdığı zaman 'Seveceğim, gezeceğim / Görürsün sana neler edeceğim' dedi. O evlendikten sonra 'Sevgi buldun mu yabancı kollarda / Mutlu oldun mu?' diye sordu. Aşklarının gizliliğinden bahsederken 'Bir günah gibi gizledim seni' sözlerini seçti. Belki de ikisinin aşkını en güzel anlatan şarkı 'Kimler Geldi Kimler Geçti'ydi... 'Başkası paylaşıyor alın yazını / Ben sensiz yaşıyorum yasak aşkını...'

AJDA PEKKAN ŞAKILARI

Amerikan Kız Koleji mezunu. Kalemi çok kuvvetli. Koleje neden girmek istediğini anlattığı kompozisyon okulda nam salıyor. Mezun olur olmaz ilk evlenen ve ilk doğuran da o. Evlilik nedeniyle konservatuvarı da bitiremiyor. 1950'lerin ortalarında, 30'lu yaşların başında dinlemeye gittiği Erol Büyükburç'a İngilizce söz yazmaya başlıyor. Sonra Tanju Okan'a "İki Yabancı"yı. Ve gerisi geliyor.

Ve onun hayatına Ajda Pekkan, Pekkan'ın hayatına Fikret Şeneş giriyor ve biz aşık olmasına rağmen boyun eğmeyen ve meydan okuyan aşk şarkıları söylemeye başlıyoruz. Olmaz artık, kapı açık / Arkanı dön ve çık, istenmiyorsun artık / Bir zamanlar sen de bana acımadın / Yalnız kaldım yıkılmadım ayaktayım / Oh yaşadım yaşıyorum / Başım yukarda meydan okuyorum hayata ve sana / Gönlüm doluyor aşkla barıştım bak hayatla / Başladım yaşamaya / Şimdi gel de gör beni bambaşka biri / Topladım dağılan kalbimin her köşesini / Ardından ağlayan o zavallı kız nerede şimdi / Gel gör beni... Seni tanımasak da ardından ağlıyoruz Fikret Şeneş. Nur içinde yat.