Sedef hastalığını dert etmeyin

Kırmızı zemin üzerinde sedef rengi pullarla kendini gösteren sedef hastalığının izleri birkaç milimetre büyüklüğünden birkaç santim büyüklüğüne kadar değişebiliyor. İlerlediği zaman tüm vücudu kaplayan hastalığa kaşıntı ve kuruluk hissi gibi belirtiler eşlik ediyor.

Sedef hastalığını dert etmeyin
Yeni Asır'da yer alan habere göre yetişkinlerde görülmesinin yanı sıra çocukluk çağında da ortaya çıkabilen sedef hastalığının uygun tedavi ile sorun olmaktan çıktığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Dr. Ahmet Günay, ilerlediği zaman tüm vücudu kaplayabilecek bu hastalığı ve dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Sedef hastaları genellikle kepeklenme, kabuklanma, kabukların elbise üzerine ve etrafa yayılması, kaşıntı, tırnak bozukluğu, el ve ayaklarda ağrı şikayetleriyle başvuruyor.

Hastalık bulaşıcı değil ve çeşitli tedavi yöntemleri var. Uygulanan en eski tedavi yöntemi, kabukların dökülmesi ve kızarıklığın geçmesini sağlayan kremlerle yapılan tedavi.Genellikle başarılı olan bu tedavi yöntemi bırakıldığında belirtiler bir süre sonra tekrarlıyor ve yönteme tekrar başlamak gerekiyor.

GÜNEŞ İYİ GELİYOR

Sedef hastalığında uygulanan diğer bir deriyi ultraviyole ışınlarına karşı duyarlılaştıran ilaçları ağızdan verip bir süre sonra hastaya tedavi edici ultraviyole ışını veren cihazlara maruz bırakmaya dayanıyor. Ancak tedavi bırakıldığında hastalık tekrarlayabiliyor. Kullanılan ışınlar güneşin yaydığığının benzeri. Yazın hastaların iyileşmesinin sebebi de bu.

KABUKLARI ELLEMEMELİ

Stresin hastalığı olumsuz etkiliyor. Sedef hastanın yapmaması gereken tek şey kese, fırça ya da tırnaklama yoluyla kabuklardan kurutulmaya çalışmak. Bu derinin yapısını bozuyor ve iyileşme zorlaşıyor.