Selçuk Basa: "Rüyamda görsem inanmazdım"

Alanının en başarılı hekimlerinden, çene cerrahı Prof. Dr. Selçuk Basa, çıkardığı ikinci albümü Amorf’la sevenleriyle buluştu. Albümde Ajda Pekkan’ın kendisine vokal yapmasına hâlâ inanamayan Basa, “Rüyamda görsem inanmazdım” diyor.

Selçuk Basa: "Rüyamda görsem inanmazdım"
Akşam'dan Aysun Yıldız Güngör'ün röportajı...

Nasıl oldu da üç-dört senesonra tekrar albüm çıkarmaya karar verdiniz?

Albüm çıkarma sürecim planlı programlı değil, çok doğal bir şekilde gelişti. İlk albümü üç-dört sene önce çıkarmıştım. O albümdeki şarkılar, yaklaşık 25 senelik şarkılardı.

Nereden geliyor bu müzik tutkunuz?

Çok eskiden beri hatta küçüklüğümden beri şarkı sözleri yazıyorum. O şarkıları gitar ve piyanoyla kendime eşlik edecek seviyede çalışıyordum. Dört yıl önce Kürşat Başar’ın kardeşi Yağmur Başar’la eski parçalarımızı toplayıp ilk albümü yaptık, yaptığımız şarkıları başkaları da dinlesin istedik, ilk albümden sonra devamı geldi.

Bir grubunuz var ve stüdyonuzda müzikler yapıyorsunuz. Siz de enstrüman çalıyor musunuz?

Gitar ve saksafon çalıyorum. Aslında solist olmama albüm çıkacağı zaman karar verdik.

Hadi canım…

Tabii, normalde vokal şarkıları seslendiriyordum. İlk albümde parçaları yaptık fakat şarkıları söyleyecek kimse yoktu. Kendimi şarkıcı olarak da görmüyordum. Albümü düzenleyen Cem Alman, “Sen solist ol” dedi. 

Gelelim, ikinci albümünüze... Amorf çıktığında ne hissettiniz?

Çok keyifli bir şey… Bir eser oluşturuyorsun ve o eser kayda geçiyor, sonra insanlar bunu dinliyor. Sevdiğim ve keyif aldığım bir şeyi profesyonel olarak yapmak; çok değişik bir his.

Ulaşmak istediğiniz bir kitle var mı?

Böyle bir sınırlama yapmadım ama az çok tahmin edebiliyorum. Değişik tarzlar var onun için geniş bir kitleye hitap edeceğini düşünüyorum. Ne kadar çok kişi dinlerse o kadar çok sevinirim.

Konser verecek misiniz?

Aslında konser veriyoruz ama daha büyük mekânlarda daha fazla kişinin gelip dinleyeceği konserler
vermek isterim.

SEMPATİK VE SAMİMİ BİRİ

Ajda Pekkan vokaliniz olmuş, nasıl biri Ajda Hanım?


Evet, onun içinde bir ilk oldu. Albüm de ‘Yasak Aşklar’ adlı parçaya back vokal yaptı, kendi istedi. O kadar güzel söyledi ki şarkı bir anda yükseldi… Çok sempatik ve samimi biri… Türkiye'nin süper starının albümümde bana vokal yapacağını, rüyamda görsem inanmazdım.

Ajda Hanım’la tanışmanız nasıl oldu?

Hastamdı kendisi. Bu yüzden çok iletişimde bulunduk. Bu arada yaptığım müziği merak etti ve dinlemeye geldi. Daha önce vokal yapma fırsatı olmamış ve hep aklında kalmış. Tabii yaptığım müziği de samimi buldu.

İSTESEM ÇOK PARA KAZANIRIM

Hastalarınıza bakarken içinizden şarkı söylüyor musunuz?


İşimi yaparken bu çok mümkün olmuyor. Çünkü işime konsantre olmak zorundayım ama müzik dinliyorum özellikle ameliyathane de açıktır. Başkalarının yaptığı müziği dinlemek, o sırada yaptığınız işe katkı sağlıyor. Siz çok iyi bir çene cerrahısınız.

Bu işe hobi olarak mı başladınız, sizin beklentiniz ne?

Aslında benim de kendime sormamgereken bir soru bu. Bildiğim tek şey var, para kazanmak gibi bir hedefim yok. Evet, istesem çene cerrahisinde çok büyük paralar kazanabilirim. Ama sanırım beğenerek yaptığım bir işi daha büyük bir kitle dinlesin, benim keyif alığım şeylerden onlar da keyif alsın istiyorum. İki işimi de çok keyif alarak yapıyorum.

Birçok yeni şarkıcı çıkıyor. Siz, şu anki müzik piyasasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Artık çabuk tüketilen bir müzik var. Bu sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada böyle. Kolayca dinlenebilen müzik, daha fazla insana ulaşıyor. Korelilerin yaptığı “Gum gum style” gibi… Büyük bir başarı aslında. Ancak benim ve benim gibi adamların avantajı, star olmak, milyonlarca kişiye ulaşmak gibi bir hedefimiz yok. Bunun yerine yaptığımız müziği iyi yapıp, ne kadar dinleyici olursa onlara sunmak istiyoruz. Dünyada Sting, Türkiye’de Bülent Ortaçgil gibi, yaptığınız müziği beğenenlere ulaşıp onlara dinletmenin yeterli olduğunu düşünüyorum.

HASTALARIMLA İLGİLİYİM

Doktorlardan genelde çekinilir, böyle bir algı var. Siz nasıl birisiniz?

Bence o biraz da kişiye bağlı. Hastalarımla olabildiğince ilgiliyim. Benimle rahatça iletişim kurabiliyorlar. Bazen müziği de bu profesyonellikte yapabilmeme şaşırıyorlar.

Dekanlık yaptığınız üniversitede şu an öğretim görevlisisiniz. Öğrencileriniz, müziğe olan ilginize şaşırıyor mu?

Zaten bir tarzım olduğu için çok da şaşırmıyorlar. Ben dekanken de okula motosikletle giriyordum, öğretim görevlisiyken de… Hatta bir yer de “Motorlu dekan” diye yazı yazmışlardı. Kimse yadırgamıyor, bazen öğrencilerimden destek aldığım da oluyor.

Selçuk Basa kimdir?

Yüz iskeletinin ve çene bozukluklarının düzeltilmesi konusunda, implantlarda geliştirdiği teknolojiler ve cerrahi uygulamalardaki başarısıyla tanınan Selçuk Basa, eğitimini Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde tamamladı. Mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi’nde çene cerrahisi ihtisasını yapan Prof. Dr. Basa’nın 100’den fazla bilimsel yayını, kendi adıyla anılan cerrahi teknikleri var. Bir dönem Marmara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi’nin dekanlığını da yürüten Prof. Dr. Basa, şu anda aynı üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapıyor. 
Konular Röportaj