Selin Çakar yazdı: "Diziler ve sosyal boyutları"

"...Biliyorsunuz artık ABD başkanı Barack Obama bile bizlere bir 'twit' kadar uzak. Dolayısıyla da bir dizi oyuncusuna ulaşmak için bir sosyal medya hesabınızın olması yeterli."

Selin Çakar yazdı: "Diziler ve sosyal boyutları"

Öncelikle herkese iyi bayramlar diliyorum. Aman yollarda çok dikkatli olun. Malum her bayram onlarca insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Aşırı hızdan ve uykusuz araç kullanmaktan uzak duralım.

Bayram tatili gelse de bir çok dizi seti çalışmaya devam etti ve yeni bölümler yayınlandı.
Bir kısmımız dizileri sadece eğlence amaçlı izlerken bir kısmımız kendini öyle kaptırıyor ki yaşananların ve karakterlerin gerçekten var olduğuna inanıyor.

Özellikle çok izlenen dizileri kendi fanatiklerini yaratıyor. Bu fanatikler bir bakıyorsunuz o karakterleri canlandıranların isimlerini sosyal medyada kendi isimleri yapıyorlar. Profillerine onların fotoğraflarını koyuyorlar. Onlarla uyuyup onlarla uyanıyorlar. Tabi bunun ne kadar sağlıklı bir durum olduğu tartışılır. Bunu kendi içinde yaşayanların kimseye bir zararı yok elbette.

Fakat bu grubun bir adım ötesi başka bir grup var ki işte onlar bence dizi oyuncularının korkulu rüyası. Biliyorsunuz artık ABD başkanı Barack Obama bile bizlere bir 'twit' kadar uzak. Dolayısıyla da bir dizi oyuncusuna ulaşmak için bir sosyal medya hesabınızın olması yeterli. Karşı taraf yazdıklarınızı okur okumaz kendi bileceği iş ama bence okuyorlar. İnsan bir iş yapıyorsa gelen tepkileri de merak eder. İnsanların kendisi hakkında ne yorum yaptığını duymak ister.

Bazı oyuncular gelen bu mesajları sadece okumakla yetinirken bazı oyuncular ise takipçileriyle aktif bir şekilde iletişime geçiyor ve cevap yazıyorlar. Aslına bakarsanız iş biraz da bu noktada karışıyor. Oyuncunun bu samimiyetinden güç alan bazı fanatikler kendinde herşeyi söyleme hakkını buluyor ve kafasına eseni yazıyor.

Takip ettiği oyuncunun yazdığı her cümleye cevap yazıyor. Özel hayatına, giydiğine, yediğine, içtiğine karışma hakkını rahatlıkla kendinde buluyor. O oyuncuyu tanıdığını sanıyor ama oysa bildiği tek şey dizide canlandırdığı karakter. Zannediyor ki gerçek hayatta da öyle biri seyrettiği oyuncu. Oysa değil. O oyuncu belki de onlarca karakter canlandırıyor meslek hayatı boyunca. Ruhunda o kadar farklı karakteri barındırması mümkün mü? Elbette değil...

Sosyal medyada okuduğum bazı şeyler karşısında donup kalıyorum. Seyirci bir erkek oyuncuya hayran. Adamın da hayatında biri var. Gelin görün ki fanatik seyirci adamın gerçek hayatta birlikte olduğu kadını beğenmemiş. Hakaretler yağdırıyor kadına. Ağıza alınmayacak şeyler söylüyor. Oysa ne adamı tanıyor bire bir ne de adamın birlikte olduğu kadını. Maalesef eğlenceli yanı olduğu kadar böyle tatsız yanları da var dizi oyuncusu olmanın.

Bu yüzden bir diziyi izlerken orada yaşananların bir kurgudan ibaret olduğunu, orada var olan karakterlerin birinin kaleminden çıktığını unutmamak gerekir.

İyi seyirler dilerim.

Selin Çakar / [email protected]
www.twitter.com/sLn_kRy