Sennur Sezer'i kaybettik!

Türk şiirinin güçlü kadın seslerinden şair Sennur Sezer 72 yaşında vefat etti. Şiirlerinin yanında deneme yazıları ve eşi yazar Adnan Özyalçıner ile birlikte hazırladıkları pek çok derlemeleri de bulunan Sezer, edebiyatımızın en çalışkan isimlerinden biriydi.

Sennur Sezer'i kaybettik!
Hürriyet'te yer alan habere göre toplumcu, gerçekçi şiirimizin önde gelen isimlerinden biriydi Sennur Sezer. Dün ömrünün çoğunu birlikte geçirdiği, 48 yıllık eşi, yazar Adnan Özyalçıner’le yaşadıkları evde son nefesini verdi.

Sennur Sezer için bugün saat 12.00’de Evrensel gazetesinin Kocamustafapaşa’daki merkez binası önünde anma töreni düzenlenecek. Sezer’in cenazesi, Teşvikiye Camisi’nde kılınacak ikindi namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek. Şairliğinin yanı sıra edebiyat ve edebiyat tarihi alanında da eserler veren; gerçek ve müstear isimle özellikle Yeşilçam’a çok sayıda senaryo yazan; çeşitli ansiklopedi ve antolojilerin oluşturulmasında payı bulunan Sennur Sezer, Türkiye sosyalist hareketinin ve işçi sınıfı mücadelesinin bir parçası olmaktan da hiç geri durmadı. Gençliğinde Taşkızak Tersanesi’nde çalışırken başladığı politik mücadelesini ömrünün son gününe kadar sürdürdü.

PEK ÇOK ÖDÜLÜN SAHİBİYDİ

12 Haziran 1943’te Eskişehir’de doğan Sennur Sezer, 1959’da İstanbul Kız Lisesi’nin ikinci sınıfından ayrıldıktan sonra Taşkızak Tersanesi’nde çalışmaya başladı. 1965 yılında Varlık Yayınları düzeltmenliğine geçti. 1967 yılında Adnan Özyalçıner ile evlendi. 1982 yılına kadar çeşitli yayınevlerinde ve ansiklopedilerde düzeltmenlik, metin yazarlığı yaptı. Başta Evrensel gazetesi ve Evrensel Kültür dergisi olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayınlanan Sennur Sezer’in çeşitli yayınevleri tarafından yayınlanmış çok sayıda kitabı bulunuyor. Sezer’in başlıca şiir kitapları arasında ‘Gecekondu’ (1964), ‘Yasak’ (1966), ‘Direnç’ (1977), ‘Sesimi Arıyorum’ (1982), ‘Bu Resimde Kimler Var’ (1986), ‘Afiş’ (1991), ‘Kirlenmiş Kağıtlar’ (1999), ‘Bir Annenin Notları’ (Seçme Şiirler 2002), ‘Dilsiz Dengbej’ (2001), ‘Akşam Haberleri’ (2006) ve ‘İzi Kalsın’ (2011) sayılabilir.  Sezer edebiyat alanında pek çok ödül kazanmıştı.

SON FOTOĞRAF

Sennur Sezer son olarak geçtiğimiz pazar günü Beşiktaş Belediyesi tarafından PEN Yazarlar Derneği ve Türkiye Yazarlar Sendikası’nın desteği ile gerçekleştirilen Dağlarca Şiir Ödülü’nün jüri toplantısına katılmıştı. Ataol Behramoğlu, Doğan Hızlan, Enver Ercan, Ertan Mısırlı, Haydar Ergülen, Sennur Sezer ve Tarık Günersel’den oluşan seçici kurul, Şükrü Erbaş’ı ‘Pervane’, Ömer Erdem’i ise ‘Pas’ adlı kitaplarıyla ödüle değer gördü.


İFADEMDİR

Evliyim...
İki çocukluyum
Ozanım
Düzeltirim
Çocuklarımdır
Bütün çocukları dünyanın
Evet kaygılıyım
Çocuklarım için
Korkmasınlar isterim
Çalınışından kapının
Saygılıyım kurallara
Bu yüzden kurallar
Saygılı olsun isterim
İnsana
Evet ozanım
Çocuklarımdır
Bütün çocukları
Dünyanın
.......
İnsanın insandan korkmasına karşıyım
İşte bunun içindir
Bütün yazıp
Altına imza attıklarım

Sennur Sezer'i kaybettik!