Sergey Lavrov'dan İtalyan dergisine olay açıklamalar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, uluslararası politikada diyalog yollarını kapatan ABD ve Batılı müttefiklerini, Ortaçağ düzeni arayışında olmakla suçladı. Lavrov, Batı'nın, bedelini dünyanın ödeyeceği zıtlaşma ve güvensizlik ortamını kasıtlı olarak körüklediği uyarısında bulundu.

Sergey Lavrov'dan İtalyan dergisine olay açıklamalar
Yeni Şafak'ın haberine göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin insanlığı büyük bir çatışmaya doğru kasıtlı olarak sürüklediği uyarısında bulundu. İtalyan Panorama dergisine konuşan Lavrov, insanlığın çok az bir kısmını oluşturan bazı Batılı ülkeleri, uluslararası konular üzerinde Ortaçağ’dan kalma hakimiyet oluşturmak, uluslararası ilişkilerde çok kutuplu, objektif bir sürecin oluşturulmasını engellemekle suçladı. Lavrov, “Zıtlaşmayı körüklüyor, güvensizlik ve stratejik belirsizlik ortamı oluşturuyorlar, diyalog kanallarını kapatıyorlar. Herhangi bir blöfün veya hatanın bedelinin tüm dünyaya patlayabileceği bir durum yaratıyorlar” şeklinde konuştu.

'ÇIKARLARIMIZDAN VAZGEÇMEYİZ'

Rus Dışişleri Bakanı, ülkesinin ABD ile dostane ilişkiler istediğini, ancak ulusal çıkarlarından vazgeçmeyeceklerini belirtti. Lavrov, “Washington’da aklı selimin zamanla kendini göstermesini umuyorum. ABD ile normal, öngörülebilir, dostane ilişkiler kurmak istiyoruz. Ancak ticari prensiplerimiz ve ulusal çıkarlarımız pahasına değil” dedi.

RUSYA İLE SAVAŞ ÇIKAR MI?

Lavrov, ‘Rusya ile Batılı ülkeler arasında silahlı bir çatışma gerçekleşebilir mi?’ sorusuna şöyle yanıt verdi: “Göründüğü üzere, dünyadaki durum daha gergin ve öngörülemez bir hal alıyor. Daha önce de söyledik. Bu durum öncelikle ABD’nin ve baskısı altındaki bazı Batılı ülkelerin tek taraflı eylemlerini durdurmamasının sonucu.”

Tuhaf şeyler oluyor

Dün Soçi'de Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safadi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD'nin tek taraflı olarak kendi bölgesi ilan ettiği Tanf ve Rukban sığınmacı kampı çevresinde militanların eğitilmesi de dahil çok tuhaf şeyler oluyor" dedi. Lavrov "Bu eğitimin amacı, ateşkes anlaşmalarına rağmen militanların silahlı faaliyetlere devam etmesini sağlamak" ifadelerini kullandı.

Sözde belgeleri teslim etmeli

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail'in İran’ın nükleer programını devam ettirdiğine dair ileri sürdüğü sözde kanıtları derhal Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına (UAEA) ulaştırması gerektiğini belirtti. Lavrov, Soçi'de Ürdün Dışişleri Bakanı Eyman Es-Safadi ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, UAEA’nın, İran'ın nükleer programıyla ilgili durumu çözmek için varılan "kapsamlı ortak eylem planının” uygulayıcısı olduğunu anımsatarak “Eğer İsrail veya başkasının elinde, İran’ın nükleer silah geliştirmeye yönelik programını devam ettirdiğine dair kanıtlar varsa bu belgelerin derhal UAEA’ya iletilmesi gerekir” dedi.