Şevval Sam sahnede zor anlar yaşadı

Hollanda’da ‘Şimdiki Türkiye Festivali’ Şevval Sam’ın verdiği iki konserle sona erdi. Şevval Sam, konserinde türkünün sözlerini unutarak bir ilke imza attı.

Şevval Sam sahnede zor anlar yaşadı

Hollanda’da Kültür ve Sanat Vakfı (KULSAN) tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen Turkey Now (Şimdiki Türkiye) Festivali, Şevval Sam’ın verdiği konserlerle sona erdi. Başkent Amsterdam ve Rotterdam kentlerinde sahne alan Şevval Sam, Rotterdam kentindeki son konserinde Karadeniz yöresine ait ‘Yüksek Dağın Kuşuyum’ türküsünün sözlerini unutarak, ‘Şimdiki Türkiye Festivali’inde türkünün sözlerini unutan sanatçı olarak arşivlere geçti.

Şevval Sam, Amsterdam Meervaart ve Rotterdam De Doelen salonlarında verdiği konserlerde Kürtçe, Süryanice, Ermenice, Arapça ve İbranice eserlerin de yer aldığı zengin repertuar sundu. Yaklaşık bin 300 kişinin izlediği konserlerde ünlü sanatçı ayakta alkışlandı.

2 ay süren festival çerçevesinde Amsterdam ve Rotterdam kentlerinde klasik müzikten popüler müziğe, dünya müziğinden caza, tiyatrodan dansa kadar çok sayıda etkinlik gerçekleştirildiğini belirten KULSAN (Kültür ve Sanat Vakfı) Başkanı Adnan Dalkıran, hem toplumlararası ilişkilerin geliştirildiğini, hem de Türkiye’nin tanıtımına önemli katkı sağlandığını söyledi.

Şevval Sam, Rotterdam konseri sonrasında düzenlediği basın toplantısında, Anadolu’nun farklı yörelerinden ve farklı etnik dillerinden oluşan bir repertuar hazırladığını belirterek, “Ben şarkılarımı barış için söylüyorum. Anadolu’nun çok farlı etnik kültürleri var. Biz aslında çok büyük bir aileyiz. Anadolu’nun bu zenginliğini sahneye yansıtıp, bu güzelliğini insanlara sunmaya çalışıyorum” dedi.

Sam, “Sahne esnasında türkünün sözlerini unuttunuz, bu konuya ne diyeceksiniz?” sorusuna “Bir anda konsantrasyonum dağıldı. Konserlerde böyle şeylerin olması benim hoşuma gidiyor. Çünkü, zaten organik bir iş yapıyorsunuz. Bu tür olaylar doğaldır. Mesela ben geçen yıl Genk konserimde tepe taklak düştüm. Bence şarkı sözlerini unutmak, gülmek için bir fırsattır. Bu tür olaylar, o anı hiçbir zaman unutturmaz” şeklinde cevap veren sanatçı şarkı veya türkü sözlerini unutmanın doğal bir şey olduğunu sözlerine ekledi. 

Türkiye’nin çağdaş kültür ve sanat değerlerini Hollanda’da tanıtmak amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Turkey Now” (Şimdiki Türkiye) Festivali 4 Şubat Akşamı süper star Kibariye’nin Rotterdam ‘De Doelen’ Kongre ve Sergi Sarayı’nda verdiği konserle başlamıştı. 

Hürriyet