SEYRAN SAVAŞ YAZDI

" 'Evet, evet çok geç kalmışım..' 6 Haftada 6 Dans Dersi oyunu, alkış kıyamet perdesini kapadığında, tiyatronun merdivenlerinden çıkarken içimden geçirdiğim cümle tam olarak buydu.."

SEYRAN SAVAŞ YAZDI

Bir tiyatro şaheseri

"Evet, evet çok geç kalmışım.." 6 Haftada 6 Dans Dersi oyunu, alkış kıyamet perdesini kapadığında, tiyatronun merdivenlerinden çıkarken içimden geçirdiğim cümle tam olarak buydu.. İyi ki dedim kendi kendime, ılık, güzel bir Kasım gününde saati uydurdun, yolunu Profilo Alışveriş Merkezine düşürdün ve bu şahane oyunu izledin... Tabii ki bütün hafta sonu etrafımda, her önüme gelene de anlattım durdum.

Hepsinin kendine ait çizgileri olduğu ve çocukluğumdan beri sıkı bir tiyatro izleyicisi olduğum için artık hangi tiyatroda nasıl bir oyunla karşılaşacağımı az çok biliyordum. Oyun listemdeydi. Notlarımı aldığım küçük defterime yazmıştım. Referansları da oldukça sağlamdı.. Genel olarak güzel bir oyun izleyeceğimi hissetmiştim ama çok da büyütmeye gerek yok diye düşünüyordum. Ama oyun bittiğinde sözlerim kifayetsiz kaldı. Yarım mutlu, yarım melankolik şekilde bir duygu fırtınası yaşadım. Komedi mi izledim, dram mı izledim karar veremedim çünkü. Hımmm!! bir de hayatımda denemediğim birşey yapıp, ’hevesliyim hevesli’ şeklinde dans dersleri almaya karar verdim.

Altı Haftada Altı Dans Dersi, yıllardan beri dünyanın bir çok ülkesinde halen devam eden bir oyun. Biri orta yaş üstü, 68 yaşında, hayattaki yalnızlığını dansla doldurmak için eğitim almak isteyen bir kadın, diğeri de yaşamında sorunlar olan eşcinsel bir dans öğretmeni.. Haftada 1 gün, hem yalnızlıklarını ve hayatın onlara yaşattığı zorlukları birbirleriyle paylaşıp, korkularıyla yüzleşiyorlar; hem de akıl almaz şekilde göz doyurucu danslar ediyorlar. Vals, Tango, Swing, FoxTrot, Ça ça ve Modern Danslar..

Tabii bunu birbirlerine öylesine enfes paslar atarak gerçekleştiriyorlar ki, bazen komik, bazen de duygusal bir şekilde sizi düşünmeye sevkediyorlar.  

Özellikle söylemek istediğim şu ki; böylesine iki büyük oyuncuya sahip olduğu için ülkemizle gurur duymalıyız.. Bence ülke sınırlarını da aşan, dünya çapında iki oyuncuya sahibiz. Nevra Serezli ve Cihan Ünal’a.. Ben böyle bir Cihan Ünal seyredeceğimi asla düşünemezdim. Ağır, yakışıklı biraz da havalı jön rollerinden sonra, böylesi sulandırılmadan oynanan bir rol, benim gibi birçok kişiyi şaşkınlığa sürüklemiştir eminim. Nasıl bir enerjiydi, nasıl bir performanstı görmeniz lazım. Tartışmasız gecenin parlayan yıldızıydı. Kilo verilmiş, saçlar uzamış, daha genç bir görünüm elde edilmişti.

Peki partneri Nevra Serezli... Yukarıdaki satırlarda, sözler kifayetsiz kaldı demiştim ya, aynen öyle.. Yazacak kelime yok... O şahane mimiklerle maskelenmiş yalnızlık, ancak bu kadar güzel yansıtılabilirdi.

Finalinde yıldızlar eşliğinde yapılan bir dans, panoramik pencerede görülen o kayan yıldız, izleyiciye öylesine güzel bir son yaşattı ki; sonunda ölüm olsa bile bu hüzünlü bitiş oyuna çok yakışmıştı.. Kadın, içinde bulunduğu hayatı, o dakikada genç dans hocasına armağan etti.. İçinde aşk olmayan bir aşk hikayesi...

Kostümlerden, müziklere; danslardan, sahne projeksiyonuna kadar enfes olan bu oyunu kaçırmayın. Anlatılmaz, yaşanır. İnanın.. Gidin ve izleyin. Uzun süre etkisinden kurtulamayacaksınız. Eminim..

PS: 6 Haftada 6 Dans Dersi’nin bu sene Tiyatro İstanbul’daki son oyun tarihi 15 Aralık 2009..
Tiyatro İstanbul tel: 0212/ 216 40 70

Mutlu Haftalar..

Seyran Savaş