Şiddet gören kadına sığınacak yer yok!

İzmir’deki metropol ilçelerden Konak, Karabağlar, Buca, Çiğli ve Gaziemir belediyeleri, yasal zorunluluğa rağmen kadın sığınma evi açmıyor...

Şiddet gören kadına sığınacak yer yok!
Yeni Asır'dan Emirhan Ergen'in haberine göre kadına yönelik şiddet olaylarının ardı arkası kesilmezken, İzmir'de "sığınma evi" ayıbı yaşanıyor. Kadına yönelik şiddetin önüne geçmek için 2008 yılında çıkarılan 6284 Sayılı Kanun, nüfusu 100 bini geçen belediyelere kadın sığınma evi açmayı zorunlu kılıyor. Buna rağmen İzmir'de nüfusu 100 binden fazla olan birçok belediye hala sığınma evi açmadı. İzmir'deki metropol ilçelerden Konak, Karabağlar, Buca, Çiğli ve Gaziemir'de kadınlar için sığınma evi bulunmuyor.

"Elinizi taşın altına koyun"

İzmir Barosu Kadın Hakları Danışma ve Hukuk Araştırmaları Merkezi'nden sorumlu yönetim kurulu üyesi Nuriye Kadan, "Yasa açık. Ancak, İzmir metropolde sadece Büyükşehir, Bornova, Karşıyaka, Bayraklı belediyelerinin sığınma evi var. Konak, Buca, Karabağlar gibi en büyük ilçelerimizde dahi kadın sığınma evlerinin olmaması üzücü. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Bu belediyeler de elini taşın altına koymalı" dedi. Eşine şiddet uygulayan kocalara verilen 15-20 günlük uzaklaştırma cezalarının çözüm olmadığını ifade eden Kadan, "Uzaklaştırma çözüm değil. Belki de o kadının daha fazla bir tedbire ihtiyacı var. 15 günlük tedbir kararları kadınlarımızı koruyamaz. Şiddet gören kadınlarımızın sadece yüzde 10'u şikayetçi oluyor. Yüzde 90'ı korkuyor. Kadınlarımız yalnız değil. Biz gönüllü, bu alanda eğitim almış uzmanlar olarak onların mağduriyetini önlemek için elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.

73 bin şiddet başvurusu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'ne (ŞÖNİM) İzmir'de kurulduğu 2012 yılından bu yana toplam 73 bin 543 kadının şiddet nedeniyle başvuruda bulunduğu belirtildi. Bu başvurulardan 33 bin 913'ünün önleyici tedbir, koruyucu tedbir ve zorlama hapis olarak karara bağlandığı kaydedildi. Adresleri gizli tutuluyor Kadın sığınma evlerinde kocaları, arkadaşları ve yakınları tarafından dövülen veya psikolojik şiddete maruz kalan kadınlara çocuklarıyla birlikte barınma imkanı sağlanıyor. Kadınların güvenliği için, kadın sığınma evlerinin adresi gizli tutuluyor.