Şifreli odada neler oldu?

Gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim’de Suudi Arabistan Konsolosluğu’nda sırra kadem bastı. Gözler Başkonsolos Muhammed Uteybi’nin konutuna odaklandı. Çünkü olay günü konsolosluk yerleşkesinden çıkan iki araç Uteybi’nin konutuna giriş yapmıştı.

Şifreli odada neler oldu?
Takvim Gazetesi'nin haberine göre Dünya Cemal Kaşıkçı olayına kilitlendi. Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'na 2 Ekim'de girdikten sonra ortadan kaybolan Kaşıkçı'yla ilgili gözler konsolosa çevrildi. Kaşıkçı'nın kaçırılması olayında düğümü Başkonsolos Muhammed Uteybi'nin konutunda yaşanan gelişmelerin çözeceği belirtildi. Buna göre ekipler, çevredeki kameraları tek tek inceledi. 2 Ekim'deki kamera kayıtlarına göre Kaşıkçı, 13:14:36'da konsolosluk binasına girdi. 1 saat 54 dakika sonra ise konsolosluk yerleşkesinden iki aracın çıktığı belirlendi.

'GÖZLE ARAMA' KRİZİ

Suudi Arabistan Krallığı'nın kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı ile ilgili İstanbul Başkonsolosluğu'nda sadece 'gözle arama'izni verdiği ortaya çıktı. Türk makamları, gözle aramanın yetersiz olacağı gerekçesiyle bu aramanın kapsamını genişletmek istedi. Arama ortada cinayet iddiası olduğu için detaylı yapılmak isteniyor.

KAPIDA HAREKETLİLİK

Söz konusu iki araç 15:08'de konsolosluktan çıkış yapıp 1 kilometre yakında bulunan Muhammed Uteybi'nin konutuna gitti. O anda çevrede büyük hareketlilik meydana geldi. 34 CC 1865 plakalı Mercedes Vito'nun konsolosun konutuna yaklaşmasının ardından konutun önünde bekleyen kişinin cep telefonuyla görüştüğü, bu sırada 4-5 kişinin konsolos konutunun önüne geldiği ve bazı kişilerin konut giriş kapısından içeri girdiği görüldü.

VİTO GARAJA ÇEKİLDİ...

Vito model aracın konutun garajına alınması da dikkat çekti. En başından beri, Cemal Kaşıkçı'nın söz konusu araçta olabileceği iddia edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturmada olayı çözecek en önemli bilgilerin, Başkonsolos Muhammed Uteybi'nin konutunda yaşananlar olduğu ifade edildi. Soruşturma kapsamında, konsolosluk binasına girildikten sonra konsolos konutunda da inceleme yapılmasının istendiği belirtildi.

Şifreli odada neler oldu?

TRUMP'A YALANLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Fox televizyonuna açıklama yaptı. "Orada müfettişlerimiz var. Türkiye'yle ve Suudi Arabistan'la çalışıyoruz. Ne olduğunu bulmak zorundayız" dedi. Ancak diplomatik kaynaklar ABD Başkanı'nı yalanladı. Söz konusu kaynaklar "Kaşıkçı olayıyla ilgili ABD tarafının müfettiş görevlendirdiği bilgisi doğru değil" dedi.

BAVUL ARANIYOR

Kaşıkçı için geldiği düşünülen 15 kişilik Suudi suikast timinin Kapalıçarşı'dan bavul aldığı iddia edilmişti. Polis de Kapalıçarşı'daki bavulculara tek tek girerek şüphelilerin fotoğraflarını gösterdi. İncelemede Suudi ekibinin elindeki bavulun büyük boy olduğu ve Kapalıçarşı'da 3-4 saat geçirdiği belirlendi. Bu 3-4 saatlik zaman diliminde Suudi ekibin Kapalıçarşı'da ne yaptığı belirlenmeye çalışılırken bavulu da buradan satın aldıkları tahmin ediliyor.

İZ ŞİFRELİ ODADA

Kaşıkçı'nın akıbetiyle ilgili araştırma sürerken ilginç bir iddia daha ortaya atıldı. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre Kaşıkçı konsolosluk binasında Suudi Arabistan'dan gelen ekip tarafından sorgulandıktan sonra şifreli ve özel korumalı bir odada öldürülmüş olabilirdi. Suudi yetkililerin konsolosluktaki incelemeyi ileri bir tarihe ertelenmesini talep etmesi de Kaşıkçı'nın şifreli odada katledildiği iddialarını kuvvetlendirdi.

SUUDİLER İLE ORTAK ÇALIŞMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suudi Arabistan'ın teklifi üzerine, gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının aydınlatılması için ortak çalışma grubu kurulmasının kararlaştırıldığını açıkladı.