Siirt'ten bir skandal haber daha!..

Siirt'teki olayı ortaya çıkaran rehber öğretmene de 'sürgün tecavüzü' edilmiş!

Siirt'ten bir skandal haber daha!..

Siirt’teki cinsel saldırı olaylarını araştırmak için kente giden TBMM Kayıp Çocukları Araştırma Komisyonu üyeleri ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül şehirde gördükleri ve duydukları karşısında şaşkına döndü.

Meclİs heyetinin yaptığı araştırma sonucunda Siirt’teki olayı ortaya çıkaran rehber öğretmenin, okul müdürü tarafından sürgün edildiği ortaya çıktı. Bir Siirtli’nin, “Alan razı satan razı size ne oluyor” demesi ise üyeleri çileden çıkardı.

Anayasa molası veren TBMM’den İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ile TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit’in yanısıra TBMM Kayıp Çocukları Araştırma Komisyonu üyeleri de Siirt’e giderek incelemelerde bulundular.

Komisyon üyeleri, cinsel saldırı olayının yaşandığı Pervari Atatürk Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’nda olayı ortaya çıkaran rehber öğretmen A.S. ile de görüştüler. Görüşmede olayı nasıl ortaya çıkardığını anlatan rehber öğretmenin ödül beklerken, okul yönetimi tarafından sürgüne gönderildiği bilgisi heyettekileri şaşkına çevirdi. 21 yaşındaki rehber öğretmen A.S. cinsel saldırıya uğrayan 2 kızdan küçük olanının okulda sadece erkek öğrencilerle konuştuğunu farketti. Bir süre küçük kızın hareketlerini izleyen öğretmen durumdan şüphelendi ve kız çocuğuyla konuşmaya karar verdi. Küçük kız öğretmenine “Onlar benimle konuşmuyor” diyerek ipucunu verdi. Rehber öğretmen çocuklarla tek tek konuşarak Türkiye’yi sarsan gerçeği de ortaya çıkarmış oldu. İşte bu çaba okul yönetimini çok rahatsız etti. Ödül bekleyen rehber öğretmen hiç beklemediği bir tavırla karşılaştı ve okuldan uzaklaştırıldı. Rehber öğretmen sürgüne gönderilidiği okuldan tam 3 ay sonra dönebildi.

YİBO’lar yeniden düzenlenmeli

AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu hazırlayacakları raporda, olaydaki istihbarat eksikliğinin sorgulanması, YİBO’ların yeniden düzenlenmesi, ilkokul ve diğer sınıfların aynı mekanlarda olmaması bilgilerine yer vereceklerini anlattı.

Pervari’de ne olmuştu

Pervari’deki Atatürk Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nda okuyan ve yaşları 13 ile 14 arasında değişen 8 erkek öğrenci, uygunsuz fotoğrafını çekip şantaj yaptıkları aynı okul öğrencisi 15 yaşındaki kıza tehditle getirttikleri 3 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz edip öldürdükleri ve 2 yaşındaki erkek çocuğa da tecavüz ettikten sonra derede ölüme terk ettikleri ortaya çıkmıştı.


Alan razı satan razı size ne?

Sİİrt, Meclis Heyetindeki milletvekillerini şaşırtan tek olay sürgün değildi. Vekillerin görüştüğü bir yerel gazetecinin, “Alan razı satan razı size ne oluyor” demesi üyelerin öfkesine neden oldu. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, “Kanımızı donduran bir şey. Burada Siirtliler olayın aydınlatılmasını istiyor ama devlet görevlileri anlaşmış gibi olayı örtmeye çalışıyor. Birbirlerini koruyorlar. Olayı gözardı etmişler. Bazı kişilerin yaklaşımı da mide bulandırıcı. Burada görüştüğümüz bir yerel gazeteci, ’Alan razı satan razı size ne oluyor’dedi. Bütün milletvekilleri tepki gösterdi. Ama şehirdeki genel yaklaşım bu” ifadesini kullandı.

Tecavüz değil taciz

Mİlletvekİllerİ, yaptıkları görüşmeler sonucunda taciz olaylarının maddi şeyler karşılığında okul ve esnafa ait işyerlerinde olduğu bilgisine ulaştı. Yapılan tıbbi muayenede kızların bakire oldukları, tecavüz olayının gerçekleşmediği, okuldaki birçok çocuğun da tacize maruz kalan kızların bu durumunu bildikleri milletvekillerine iletildi.

‘Bize istihbarat ulaşmadı’

Mİlletvekİllerİne, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin aynı mekanlarda kalmaları, aynı tuvaleti kullanmalarının taciz olaylarını arttırdığı şeklinde bilgi verildi. Olaya adı karışan ve Emniyet’te teknisyen olarak çalışan bir kişinin olduğu bilgisine ulaşan milletvekilleri Siirt Emniyeti’ne, “Olayı herkes biliyormuş. 2006’dan beri varmış. Neden sizin haberiniz olmadı?” sorusunu da yönelttiler. Emniyet birimlerinden ise olayın istihbaratının kendilerine ulaşmadığı yanıtını aldılar.

Deniz Güçer /Vatan