Sinema emektarlarına iyi haber!..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Oyuncu Sendikası’nın başvurusu üzerine eylül ayında başlayacak olan yeni yayın döneminden itibaren bütün yapımcıların oyunculara sigorta yapması için düğmeye bastı.

Sinema emektarlarına iyi haber!..

Geçen mart ayında kurulan Oyuncu Sendikası, üyelerinin sosyal güvenlik haklarından yararlanması için son dönemde çalışmalarını hızlandırdı. Geçen günlerde Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile görüşen Sendika Başkanı Memet Ali Alabora,  oyuncuların sigortalı yapılması için çalıştıklarını söyledi. Alabora, “Hedefimiz eylülde başlayan yeni yayın döneminde bütün yapımcıların çalıştıkları oyunculara sigorta yapması” dedi.

Alabora, Oyuncu Sendikası Genel Sekreteri Şebnem Sönmez ve Sendika Hukuk Danışmanı Avukat Sedef Erken Sanlısoy’la makamında ziyaret ettiği Bakan’dan oyuncuların televizyon ve sinema sektöründe yeni sezondan itibaren yapımcılar tarafından 4A’lı (eski SSK) olarak çalıştırılmasının sağlanması için destek istedi. Bakan Çelik de oyuncuların bağlı çalışan olarak 4A’lı sigortalanmaları konusunda başlatılan çalışma ile bizzat ilgileneceğini ifade etti.

Yapım şirketleri sıkı takipte

Yapılan görüşmeye Bakanlık yetkilileri Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın, SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Cüneyt Olgaç ve Bakan Danışmanı Bülent Kuzu da katıldı. Görüşmenin ardından bakanlık yetkilileri yapım şirketlerine tek tek hangi oyuncularla çalıştıklarını ve sigorta yapıp yapmadıklarını sordu. Oyuncular Sendikası bu cuma tekrar SGK, Çalışma Genel Müdürlüğü, Gelir İdaresi Başkanlığı, Telif Hakları Genel Müdürlüğü, Sinema Genel Müdürlüğü yetkililerinin katılacağı 3. Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıyor. Kadir Has Üniversitesi’ndeki toplantıya yapımcı meslek birlikleri de davet edildi.