Şişkinlik ve ödeme dikkat!

Genellikle kolay kilo alıp, zor veririz. Vücudumuzun her bölgesinde ağrılar olur ve bazen de giydiklerimiz dar gelir... İnsanın yaşam kalitesini tamamıyla etkileyen bu duruma ödem ve şişkinlik denir.

Şişkinlik ve ödeme dikkat!
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Birçoğumuz zaman zaman kendimizi patlayacak gibi hissederiz, bazen bu hazımsızlıkla sonuçlanır. Genellikle kolay kilo alıp, zor veririz. Vücudumuzun her bölgesinde ağrılar olur ve bazen de giydiklerimiz dar gelir...  İnsanın yaşam kalitesini tamamıyla etkileyen bu duruma ödem ve şişkinlik denir. Kişisel farklarla birlikte, bu listeye birçok şikâyet eklemek de mümkün. Peki, bu durumdan nasıl kurtulabiliriz? Bazen olağan ve doğal süreç olan ödem ve şişlik probleminden minimum etkilenmek için neler yapabiliriz? Gelin birlikte bakalım...

ŞİŞKİNLİK VE ÖDEMİN SEBEPLERİ;

Uykusuzluk: Normal bir insanın özel durumuna ve alışkanlıklarına bağlı olarak minimum 5 saat uyuması gerekir. Ortalama 8 saat sağlıklı uyku en ideali. 

Susuzluk: Sağlıklı bir insanın günde en az 1,5 litre su içmesi şarttır. Ancak özel durumlarda örneğin zayıflama diyeti uygularken veya çok aşırı hareketli dönemlerde ya da havanın çok sıcak olduğu durumlarda su ihtiyacı artar. Yetersiz su tüketimi ve susuzluk en büyük ödem sebeplerinden bir tanesidir. Su dolaşımın açılması vücuttan toksin maddelerin atılması ve ödemi temizlemek için en önemli temel kaynaktır.

Hareketsizlik: Hareket vücudun dolaşım sisteminin sağlıklı olması şişkinlik ve gaz olmaması için en temel gerekliliklerden bir tanesidir. Sağlıklı bir insanın her gün en az yarım saat hareket etmesi şarttır.

Fazla kilo: Birçok sağlık problemini beraberinde getiren fazla kilo, aynı zamanda ödem ve şişliğinde en güçlü sebeplerinden bir tanesidir. Ödem ve şişkinlikle savaşmak için kilo kontrolünüzü sağlamalı, fazla kilolarınızdan sağlıklı bir şekilde kurtulmalısınız. Sağlıklı kilonuzda olursanız dolaşımınız rahat olur.

Yanlış diyet uygulamaları: Karbonhidrat, yağ ve protein oranı bozuk diyetler sağlığınız için ciddi tehlikeler oluşturur.  Özellikle protein ağırlıklı diyet listeleri ve çok düşük kalorili yetersiz karbonat ve yetersiz lif içeren diyetler ödem ve dolaşım problemlerini pik seviyelere getirebilir.

Sağlıksız besinler tüketmek: Kötü beslenmek, katkı maddesi içeren yiyecekleri çok miktarda ve sık tüketmek, hazır gıdalar vücudun dolaşım sisteminde yük oluşturur.

Stres: En çok ödem yapan faktörlerden biri de strestir. Yoğun stres hormon seviyenizi bozar. Hayata olabildiğince pozitif bakmalı stresten uzak kalmaya çalışmalıyız.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM