Skandal 'kadavra' kavgası!

DEÜ Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Mağden'in bir kutu çikolata ve para karşılığı kimsesizler mezarlığından aldığı iki kadavrayı İstanbul'da özel bir üniversiteye gönderdiği iddiası tıp dünyasında şok etkisi yarattı.

Skandal 'kadavra' kavgası!
Yeni Asır'dan Fatih Şendil ve Tansu Edip Gökbudak'ın haberine göre İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne 19-20 yıl önce getirilen iki kadavranın Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Mağden tarafından izinsiz ve gizli bir şekilde İstanbul'da özel bir üniversiteye kaçırıldığı iddiası tıp dünyası gündemine bomba gibi düştü.

Olayın ortaya çıkmasının ardından Mağden, Anabilim Dalı Başkanlığı görevinden alındı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, olayın bir skandal olduğunu, Rektörlük ve Tıp Fakültesi Dekanlığı'nın izni olmadan yapıldığını belirtti.

Mağden ise kadavralarla ilgili yetkinin Anatomi Anabilim Dalı Başkanı olarak sadece kendisinde olduğunu ileri sürdü. Öte yandan, Tıp Fakültesi'nde Mağden'in bu kadavraları yıllar önce bir kutu çikolata ve para karşılığında kimsesizler mezarlığında görevli bir imamdan aldığı iddiası konuşuluyor.

'MAAŞ İÇİN' İDDİASI

İddialar arasında, Prof. Dr. Mağden'in ders vermek üzere anlaştığı İstanbul'daki özel üniversite hastanesindeki maaşını artırmak için pazarlık yaptığı ve kadavraları da bu yüzden İzmir'den İstanbul'a götürdüğü de yer alıyor. Bu arada, skandalın ardından daha önce yakınlarının bedenlerini kadavra olarak bağışlayan birçok kişi hastaneye koşarak bilgi almaya çalıştı. Hastanedeki kadavralarla ilgili inceleme başlatıldı.

GÖREVİNDEN ALINDI

Geçtiğimiz Nisan ayında gerçekleşen kadavra nakli Başhekim Prof. Dr. Mete İdiz tarafından görüldü ve dekanlık tarafından kamera kayıtları incelenerek tespit edildi. İncelemelerin ardından Prof. Dr. Orhan Mağden hakkında, Rektörlük tarafından soruşturma başlatıldı.

Prof. Dr. Orhan Mağden'in iki kadavrayı bir koli içinde kargo ile yükleyerek dekanlık ve rektörlüğün bilgisi dışında İstanbul'da özel bir üniversiteye gönderdiği iddiası soruşturulurken göreve gelen yeni Rektör Prof. Dr. Erdal Çelik, Mağden'i Anabilim Dalı Başkanlığı görevinden aldı.

Beş yıla yakın süredir Anatomi Bilim Dalı Başkanlığı yapan ve bu görevden alınan Prof. Mağden'in kilitli odası çilingir yardımı ile açıldı. Odada bulunan kadavra ve organ kayıtları incelemeye alınırken, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 25 kayıtlı kadavra olduğu ve sayım yapılacağı öğrenildi.

'İZİNSİZ VEREMEZ'

Prof. Dr. Mağden'in "insan cesetlerinin nakli ve defin izni kanunen resmi izne tabi olduğu halde" herhangi bir izin alınmadan iki kadavranın özel bir üniversiteye verilmesinin yasa dışı olduğu belirten Rektör Prof. Dr. Çelik, "Bu kadavraların ortadan kaybolması ile ilgili olarak soruşturma komisyonu kurduk. Bu olay tam bir skandal. Rektörlük ve Dekanlık izni olmadan böyle bir olay yapılamaz. Bunun peşini bırakmayacağız. Ayrıca Mağden'in bu özel üniversite ile ilgili bazı ilişkileri var" dedi.

'BİR KOLİ DAHA GİTTİ'

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Mete İdiz, rektörlüğün ve dekanlığın olaya el koyduğunu ve tüm gerçeklerin incelemelerin ardından gün yüzüne çıkacağını belirtti. İdiz, "Prof. Dr. Mağden'in bu iki kadavrayı gönderdikten birkaç gün sonra yine bir büyük koliyi İstanbul'daki özel üniversiteye gönderdiği duyumlarımız var. Bunu da ortaya çıkaracağız. Kaç kadavra var, kimler, kaçı bağış, kaçı kimsesiz, bilmiyoruz. Bunlar tespit edilecek ve kamuoyu ile paylayacağız" diye konuştu.

KURUMA AİT DEĞİLLER

Prof. Dr. Mağden ise, "Anabilim dalı başkanları, kadavraların tüm transferinden sorumludur. İmza yetkisi olan tek kişidir. Biz zaman zaman uluslararası klinik anatomi kursları düzenliyoruz. Yurt dışından gelen kadavraların kuruma giriş ve çıkışından da ben sorumluyum. Ayrıca İstanbul'a gönderilen kadavralar, kurumun yani Anabilim Dalı'nın kadavrası olsa dekanlığa bilgi verirdim. Ama bu kadavralar kurumun kadavraları da değil" dedi.