Soğan kilo vermeyi kolaylaştırıyor

Soğanın sadece kansere iyi geldiğini mi sanıyorsunuz? Soğuk algınlığından kolesterole kadar mucizevi etkileri olan soğan aynı zamanda kilo vermeyi de kolaylaştırıyor.

Soğan kilo vermeyi kolaylaştırıyor
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Soğan antikanserojen, antieflamatuvar, antibakteriyel, antioksidan etkilere sahip olduğu için vücudumuzu soğuk algınlığına, kansere ve enfeksiyonlara karşı korur. Soğanın ayrıca kolesterol düzeyine, şeker düzenine ve tansiyona da olumlu etkileri yapılan birçok çalışmada gözlenmiştir. Soğanda bulunan Saponin maddesinin ayrıca kilo vermeyi kolaylaştırıcı etkisi vardır.

Yapılan birçok araştırmada soğan tüketimi yüksek olan kişilerde mide kanserinin görülme riski azaldığı saptanmıştır. Soğanda bulunan guercetin adlı flavonoit güçlü kanserojenleri ve tümör tetikleyicileri etkisiz hale getirir. Guercetin özellikle göğüs kanserine yol açan östorojene duyarlı hücrelerin büyümesini önler. Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından incelenen kanserle savaşan besinler arasında soğan ilk sıralarda yer alıyor. Soğanın sağlığımıza olan pozitif etkilerinden faydalanmak için her gün en az 1 adet yemeliyiz. Düzenli olarak günde 1 adet soğan yiyen kişilerin HDL olarak adlandırılan iyi huylu kolesterolün yükseldiğini, LDL olarak adlandırılan kötü huylu kolesterolünün düşürdüğünü gösteren bir çok çalışma vardır.

Her gün 1 adet soğan yemek için:

Soğanda birçok kükürt içeren bileşik ve yapısı hâlâ bilinmeyen karmaşık oluşumlar var. Bu oluşumlar; özellikle midesi hassas, gastrit reflü gibi sindirim problemi olan kişiler için soğan tüketmeyi zorlaştırıyor. Kolay ve rahat soğan tüketmek için;

- Sebze yemeklerinizi bol soğanla pişirin, ancak soğanı yağda kavurup yakmayın. Yanmış soğanın sindirimi daha zor olur. İçindeki faydalı yapıların etkinliği azalır.

- Et ve etli yemeklerinize soğan ilave edin.

- Çorbaların içine kaynama esnasında soğan koyup blenderdan geçirin. Lezzet vermekle birlikte sindiriminizi rahatlatıcı etki gösterir.

- Evde yaptığınız köftelerinize soğan rendesi veya kuru toz soğan ilave edin.

- Makarnanızı bol sebzeli ve soğanlı yapın.

- Bulgur pilavınızı bol soğanlı ve sebzeli tercih edin.

- Izgara yaparken yanında kabuğuyla birlikte soğan pişirin. Bu şekilde sindirimi daha kolay olur, midenizi rahatlatır.

- Her yemekte salatalarınıza bir miktar yeşil soğan ilave edin.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi
Konular Kadın / Bakım