Soğuk hava prostat ve yüz felcini tetikliyor!

Soğuk havanın artmasıyla birlikte hastalıklar da çok daha fazla görülüyor. Bunlardan Biri özellikle soğuk havalarda dikkat edilmesi gereken yüz felci. Soğuğun tetiklediği diğer hastalık ise prostat kanseri...

Soğuk hava prostat ve yüz felcini tetikliyor!
Yeni Asır'da yer alan habere göre Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Rüştü Yalçınkaya, bütün erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanserini soğuk havaların tetiklediğini söyleyerek uyarılarda bulundu. Yalçınkaya, "Prostat hastaları genelde bahar ayları ve kış aylarında sıkıntıdadır. Çünkü terleme yoluyla su kaybı olmayacağı için idrar miktarı yüksek olmakta, dolayısıyla hastalar daha çok sıkıntı çekmektedirler.

İdrar yapmakta zorluk, kesik kesik idrar yapma, idrar akış hızının yavaşlaması, idrarı yaptıktan sonra hala idrarı varmış gibi bir his olması, idrar yapılırken yanma hissi, idrardan kan gelme gibi belirtiler var.


45 YAŞINDA KONTROL

Genel olarak hastaları en çok sıkıntıya sokan idrarını rahat yapamamak ve geceleri birkaç kez idrar yapmak için uyanmak zorunda kalmak. Bu durum hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde olumsuz etkilemektedir" ifadelerine yer verdi.

Doç. Dr. Yalçınkaya, Soğuk havaların prostat kanserinde geç kalmamak için şikayetleri olmasa bile erkekler 45 yaşından sonra, ailesinde prostat kanseri olanlar ise 40 yaşından sonra yılda bir kez kontrollerini yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

ERKEN TEŞHİS

Üroloji Uzmanı Doç.Dr. Fatih Rüştü, prostat büyümesi ile ilgili tespit edilmiş bir etken olmadığını vurgulayarak, hastalığı engellemenin mümkün olmadığını dile getirdi. Yalçınkaya, hastalığın tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu ifade etti. Yalçınkaya, açık prostat ameliyatı ve halk arasında kapalı prostat ameliyatı olarak bilinen Transüretral Prostat Rezeksiyonu tercih edilerek prostatın alındığını anlatarak, gelişen teknoloji ile artık açık ameliyatın pek tercih edilmediğini, kapalı prostat ameliyatlarının çeşitleri üzerinde durulduğunu da kaydetti.

KAPALI AMELİYAT

Yalçınkaya, "Kapalı ameliyat, idrar borusundan girilerek herhangi bir kesi yapılmadan prostatın parça parça çıkarılması ya da buharlaştırılması şeklinde gerçekleştirilmektedir. Buharlaştırma işlemi lazer teknolojisi ile yapılmaktadır. KTP Lazer, bir de Diyot Lazer günümüzde popüler" diye konuştu.

Soğukta özellikle dikkat edilmesi gereken bir diğer hastalık da yüz felci. Yüz kaslarını kontrol eden sinirin hastalığı olan yüz felci, her yaşta ve her cinsiyette görülebilir.

Yüz sinirinin kafatası kemiğinden geçtiği bölgede iken şişmesi ya da enflamasyonu sonucu oluşur.

Ancak bazı enfeksiyonlar, romatolojik hastalıklar da buna neden olabilir. İklimle ilgili faktörlerin (sıcaklık, nem, atmosfer basıncı) kolaylaştırıcı etmenler olabileceğini söyleyen Nöroloji Uzmanı Dr. Aylin Öztürk Yavuz "Belirtiler 2-3 gün içinde yerleşir. Yüzün tek tarafında görülür. Bu nedenle soğuk ve rüzgarlı günlerde atkı ve şapka giyilmesi gerekir. Ayrıca araba kullanırken camın açık olması, cam açık uyumak da riski artırır" diyor.

Yüz felcinin belirtileri nelerdir?

Bir gözü kapatamama
Yeme içme sırasında zorluk, yiyeceklerin ağız kenarından dökülmesi
Gülümserken, yüz mimik hareketlerinde zorlanma
Islık çalamama
Gözlerde kuruma, batma
Tat duyusunda azalma