Soğuk havalarda sofranızdan eksik etmeyin!

Yaklaşan soğuk kış günlerine vücudumuzu güzel, dirençli ve sağlıklı bir şekilde hazırlamamız lazım. Bunun yolu da tabii ki kaliteli ve bilinçli bir şekilde beslenmekten geçiyor.

Soğuk havalarda sofranızdan eksik etmeyin!
Akşam'dan Ramazan Bingöl'ün yazısı...

Kışın fiziksel ve psikolojik olarak insanlarda dışarı çıkmamak, hareket etmemek ve bunun beraberinde birçok hastalıkla karşılaşıyoruz, bunların önüne geçmek için çözüm kısa ve etkili. Vücudunuzu hareket halinde tutup beslenmenize dikkat edeceksiniz, beslenmenin en başında ise kuşkusuz iyi bir et suyuyla yapılmış çorba ve vücuda direnç veren balıklar ve baklagiller.

ET / SEBZE SUYU

Her yazımda söylediğim gibi her besin mevsiminde sağlıklı ve lezzetlidir.  Kışın kök sebzeler ile yapılan iyi bir sebze suyu ve akabinde yine mevsim sebzeleri ile tatlandırılan bir çorba olmazsa olmaz. Çorbalar mide öz sularını harekete geçirip iştah açtıkları için ve bağırsaklarımız için adeta bir şifa kaynağı olması Sabah, öğle, akşam olmak üzere hemen her öğünde ve menüde tükettiğimiz başlıca besinlerimiz arasında geliyor. Sindirimi kolay ve besin değeri oldukça yüksek olan çorbaları çocuklar ve yaslılar dahil olmak üzere herkes için besleyici bir yemek çeşididir. Hem vücudumuzun dirençli ve sağlıklı olması için hem de bedenimizi kuru ve soğuk kış günlerinde sıcak tutmak için. Kereviz, karnabahar, pazı, lahana, pancar gibi çeşitli sebzeler ocak, şubat gibi raflarda yerini alıyor. Ve yine iyi bir kemikli et ile yapılan saatlerce kaynattığımız ve tüm vitaminlerini aldığımız kemik ve ilikten oluşan bir et suyu ile yapılmış bir çorba. Kemik – et suyuna en iyi örnek çorbaların başında kelle paça , kuzu ayak paça , işkembe gibi sırf şifa niyetine içilen bu leziz çorbalar geliyor .Sakatatla aranız iyi değilse bile kışın kendinizi birazcık zorlayıp sırf sağlık için bu çorbaları muhakkak tüketiniz çokça faydasını göreceksiniz. İyi bir çorba biraz sirke ve limonla kışa hazırsınız... Et ve sebze suyunu kışın sofralarınızda bilhassa sabah kahvaltılarında tüketmeye özen gösterelim... Benim için olmazsa olmazlarımın arasında iyi bir et suyuyla yapılmış kök kerevizli zerdeçallı çorba...

BALIK / BAKLAGİLLER

İnsan ırkının günden bugüne kadar avlanıp tükettiği en lezzetli deniz ürünü. Yurdumuzun en güzel denizlerinde çıkan ve Osmanlı mutfağında da önemli yere sahip olan  türlü türlü çeşitleri ile balıklarımız. Çinko ve demir bakımından çokça faydalı olan balıklar denizin vitamin ve minerallerini gövdelerinde taşırlar .Kışın bizler için sunulmuş denizin ganimetleri gibidirler , ister tavada ister fırında yada çorba gibi severlere suyuna ekmek banmalık buğulama. Ben balığın her türlüsünü yerim ve kışı haftada en az iki kez tüketmeye özen gösteririm. Ve inanın bana bunun faydasını çokta görmekteyim. Tabi balığın vitamin ve sağlık açısından da fırında , buharda veya buğulama olarak tüketilmesinde çok daha fayda var. Her besini nasıl tüketmeliyiz önce buna bakalım ve denizin incisi balıklarımızı kışın hiç unutmayalım. Şu sıralar raflarda sık sık lüfer, palamut , istavrit , tekir ve kefal gibi omega bakımından zengin  yağlı  balıkları görürüz .  Ve Baklagiller, insanoğlunun varoluşundan günümüze başlıca besin kaynağı olmuş ürünlerdir. Kış aylarında bedenimizi bir zırh gibi koruyup etten sonraki en fazla protein kaynağına sahiptirler. Kalp krizini azaltmada, diyabeti kontrol altında tutmada, Kalsiyum gibi önemli minerallerin emilimine yardımcı olmada ve daha bir çok alanda faydasını görürüz. Buğday , nohut , bulgur , fasulye , bakla , barbunya en sevilen ve en fazla tüketilen baklagillerin arasında gelir . Kış yemeklerinde muhakkak kullanılır keşkek yemeği, nohut yemeği, pastırmalı kuru fasulye kışın sofralarda yerini alır. Velhasıl kelam sizler de bu kış sofranızda balık, et suyu ve protein bakımından oldukça zengin olan baklagilleri evlerinizden eksik etmeyin. Kışa sağlıklı ve dinç bir şekilde başlayın.

TERBİYELİ BALIK ÇORBASI

Yapılışı:

Balıkları iyice  ayıklayıp güzel bir şekilde yıkayalım, Dörde böldüğümüz kuru soğanlar, kabuklarını soyup ikiye böldüğümüz havuç, maydanoz sapları, yeterince tuz, top karabiber ve 3 litre su ile birlikte haşlayalım. Balıklar iyice pişince, suyunu süzüp, ayıralım. Balık etini, derilerinden ve kılçıklarından ayırıp, küçük parçalara ayıralım.  Bir tencerede unu, tereyağını kokusu çıkana kadar kavuralım, Süzdüğümüz balık suyunu karıştırarak, kaynatalım. Bir kâsede çırptığımız yumurta sarısını ve limon suyunu tencereden aldığımız bir kepçe su ile karıştırarak ılıştıralım. Terbiyeyi ve ayıkladığımız balıkları, tencereye ilave edip bir taşım daha kaynattıktan sonra, ocaktan indirip, sıcak olarak servis edelim.

Malzemeler:

- Çorbalık balık (kefal, kırlangıç. çinekop, vb.)

- 2 adet kuru soğan

- 2 adet havuç

- 1 demet maydanoz kökü

- 3 litre su

- 5 adet top karabiber

- Yeterince un ve tereyağı

- Tuz

- Yumurta sarısı ve limon suyu

Ramazan BİNGÖL / Akşam