Şok diyetle şoka girmeyin!..

Şok diyetler sağlıklı mı? Kilo vereyim derken sağlığınızdan olma riskiniz ne?...

Şok diyetle şoka girmeyin!..
Akşam'da yer alan habere göre yakın zamanda bir davet ya da organizasyona katılacaksınız. Ya da alışverişe çıktınız ve çok beğendiğiniz bir kıyafetin içine girebilmek için en az bir beden küçülmeniz lazım. Fazla kilolarınızdan bir an önce kurtulmak istiyorsunuz. Çok kısa zamanda kilo verebilmeniz için mucize bir diyete ihtiyacınız var. Şok bir diyetle çok yakındaki organizasyona hazır olmak ya da çok beğendiğiniz o elbisenin içine girmek mümkün. Yazılı, görsel ve sosyal medyada ya da arkadaş sohbetlerinde sözü sıkça geçen bu şok diyetlere ulaşmak çok kolay. Belki kısa zamanda kilo vermenizi de sağlayabilir. Peki, ama bu şok diyetler sağlıklı mı? Kilo vereyim derken sağlığınızdan olma riskiniz ne?

KİLO VERMENİZİ ENGELLLER

Üç-beş gün ya da bir haftada kilo verdirdiğini iddia eden bütün şok diyetler; hem sizi aç bırakır hem de sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi engeller. Ayrıca kendinizi yorgun, bitkin ve halsiz hissedersiniz. Bunlarla birlikte baş ağrıları da gözlenebilir.  Şok diyetler kalori içeriği çok düşük, besin öğeleri bakımından yetersiz ve besin örüntüsü dengesiz diyetlerdir. Yetersiz ve dengesiz beslenmeniz özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında hastalıklara yakalanma riskinizi de artırır.

METABOLİZMA YAVAŞLIYOR

Şok diyetleri uygulayıp tartıya çıktığınızda kendinizi zayıflamış görebilirsiniz ancak vücudunuzda erozyon oluşmuş, yağla birlikte vitamin mineral, su ve kas kaybetmiş oluruz. Bu durum metabolizmamızda iz bırakır.  Metabolizmamızın yavaşlamasında hatırı sayılır etkisi olur. Kas dokusundaki azalmayla birlikte vücudunuzdaki kas oranı ve yağ oranı dengeleri değişir ve metabolizmamız yavaşlamış olur.  Metabolizmamız yavaşladığında kilo almanız çok daha kolay, kilo vermemiz de bir o kadar zor olur.  Yo-yo etkisi dediğimiz bir zayıflatıp bir kilo alınan döngüye gireriz. Ve bir süre sonra artık kilo veremez hale geliriz. Farkına varmadan kilo alımı engellenemez hale gelir.

SINIRSIZ PROTEİNE DİKKAT

Sınırsız protein alımı temelinde uygulanan, hızlı kilo verdirdiğini vadeden şok diyetler de metabolizmamıza yine birçok zararı olan diyetlerdir. Hayvansal kaynaklı proteinlerle birlikte vücuda fazla miktarda da doymuş yağ alınır. Bu da kalp ve damar sağlığı için tehdit oluşturur. Fazla miktarda protein alınması da karaciğer ve böbreklerin yükünü artırır, sağlığını bozar.

MUCİZEVİ DİYET YOK

Kilo vermek için mucize bir yöntem yoktur. Birkaç kilo vermek uğruna sağlığınızdan olmayın. Her zaman bahsettiğimiz gibi diyet kişiye özgü olmalıdır. Eğer zayıflamak istiyorsanız sağlıklı ve yeterli besin içeren diyet tarzını hayatınıza yerleştirin. Bununla birlikte fiziksel aktivitenizi arttırın, daha çok hareket edin. Beslenme konusunda bir uzmandan yardım almanız, beslenme ve sağlığınızı güçlendirir. Haftalık diyetisyen kontrolünde, ruhunuza, bedeninize, hayatınıza en uygun beslenme şeklini diyetisyeninizle birlikte oluşturun. Unutmayın fazla kilolu olmak ilk önce sağlık sorunudur.

Estetik boyutu ikinci derecede önemlidir. 
Konular Kadın / Bakım