Sokak eşkıyalarının tamamına 18 yıl hapis!

İstanbul, Fatih’te 2013’te sokak ortasında 2 grup arasında çatışma çıktı. Orada tesadüfen bulunan kâğıt toplayıcısı Erdal, çatışmada yaşamını yitirdi. Olayla ilgili tutuklanan 4 kişiye ceza yağdı.

Sokak eşkıyalarına 18 yıl hapis!
Habertürk'ten Serdar Kulaksız'ın haberine göre İstanbul’da mahkemenin örnek bir karara imza attığı olay Fatih’te Mayıs 2013’de yaşandı. Sanıklardan Hamdullah B. ile diğer şüpheliler Ferhat E., Raşit K., Cihan K., Şengay K. arasında daha önceye dayalı bir anlaşmazlık vardı. Aynı semtte yaşayan taraflar, 13 Mayıs’ta Küçükpazar Caddesi üzerinde karşı karşıya geldi. Taraflar, çeşitli dükkânlar ve insanların olduğu caddede silahlarını çekerek birbirlerine kurşun yağdırdı. Çatışma 10-15 dakika sürdü. Olayda, çatışmayla ilgisi olmayan, hayatını kâğıt toplayıcılığı yaparak sağlayan “Kâğıtçı Erdal” lakaplı Ergün Öztay can verdi. Öztay’ın cesedinde 1 adet mermi çekirdeği bulundu. Polisin yaptığı incelemede, 14 boş kovan, 3 adet mermi çekirdeği bulundu. Bir kişi de hafif yaralandı. Olaydan sonra tutuklanan 4 sanık hakkında dava açıldı ve “olası kasıtla öldürme”, “olası kasıtla yaralama”, “kasten öldürmeye teşebbüs” suçlarından müebbet hapis cezası istendi.

HEDEF ALARAK ATEŞ ETTİLER!

Şüphelilerden Ferhat E.’nin ağabeyi Askeri E., tanık olarak verdiği ifadesinde, sanıklardan Hamdullah B. ile Ferhat E. arasında alacak verecek meselesi olduğunu belirterek, olayın bundan kaynaklandığını ancak çatışmayı görmediğini anlattı. Sanık Hamdullah B. ise suçlamaları kabul etmedi ve “Yüzleri maskeli olan şahıslarca bize doğru ateş edildiğini görünce 3-4 el ateş ettim” diye konuştu. Diğer sanıklardan Raşit K. da, tarafları barıştırmak için olay yerine gittiğini, silahının bulunmadığını söyledi. Tüm sanıkların silah kullandıklarını belirterek, birbirlerini hedef alarak ateş ettiklerini ifade eden mahkeme, olay sırasında hangi silahı hangi sanığın kullandığını, Kâğıtçı Erdal’ın kimin silahından çıkan kurşunla öldüğünün belirlenemediğini kaydetti.

Mahkeme, sanıkların cadde üzerinde karşılıklı ateş etmeleri nedeniyle başkalarının da yaralanıp ölebileceklerini öngördüklerini, aynı zamanda olası kasıtla da hareket ettiklerini belirterek, sanıkların “olası kasıtla öldürme”, “olası kasıtla yaralama” ve “kasten yaralamaya teşebbüs” suçlarından cezalandırılmalarına karar verdi.

Mahkeme, sanıkların karşılıklı ateş etmeleri sonucu Öztay’ı olası kastla öldürme suçunu işlediklerini belirterek, suçun işleniş biçimi, meydana gelen zarar, hakkaniyet kurallarına uygun olması ve cezaların şahsileştirilmesi prensibinden hareketle sanıkların ayrı ayrı 16 yıl 8 ay hap is cezasına çarptırdı. Mahkeme ayrıca, İbrahim D.’nin yaralanması suçundan sanıkları 10 ay hapis, silahlı eylemlerinden dolayı da kasten yaralamaya teşebbüs suçundan 3 ay 22 gün hapis cezasına da çarptırdı. Mahkeme, firari Şengay K.’nın dosyasını ayırdı.

NE FOTOĞRAFI VAR NE DE YAKINI

Çatışmada hayatını kaybeden kâğıt toplayıcısı Ergün Öztay’ın ise kimsesiz olduğu duruşma sürecinde ortaya çıktı. “Kâğıtçı Erdal” olarak bilinen Öztay’ın davasını ne avukat ne de bir yakını takip etti. Öztay’ın fotoğrafı bile bulunamadı.

FAİL BELLİ DEĞİLSE MÜŞTEREK CEZA VERİLEBİLİR

Ceza Hukukçusu Av. Emin Canacankatan, verilen cezayı şöyle yorumladı: “Olayı gerçekleştiren kişilerin, bu şekilde kurşunların olayla ilgisi olmayan birilerini öldürebileceğini veya yaralayabileceğini öngörmeleri gerekir. Bunu rağmen eylemi gerçekleştirmişse; olası kasttan ceza verilmesi gerekir. Mahkeme failleri tek tek belirleyememiş. Bunun üzerine olaya karışan kişilerin yaptıkları eylemde birilerinin ölebileceğini veya yaralanabileceğini öngörmeleri gerektiğini kabul etmiş. Faili belli olmayan olaylarda mahkeme olaya karışanları müşterek olarak cezalandırabilir.”