Sokak köpeğini böyle kurtardılar

Van depreminde Azra bebeği enkazdan canlı çıkaran İzmir Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği, Tire'de bir yarığın içine düşen sokak köpeğini de kurtardı.

Sokak köpeğini böyle kurtardılar

Van depreminden 48 saat sonra Azra bebeği canlı olarak enkazdan çıkarmayı başaran İzmir Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği, bu kez de Tire'nin Akçaşehir köyünde oluşan yarığa düşerek sıkışan sokak köpeği Boncuk'u başarılı bir operasyonla kurtarmayı başardı.

Operasyonunun ardından ekibin veteriner hekimi İbrahim Arslan tarafından muayene edilen köpeğin ciddi bir sağlık sorununun olmadığı ancak korkudan ve açlıktan yorgun düştüğü anlaşıldı. 25 metrelik çukura ne zaman düştüğü belirlenemeyen Boncuk, tıbbi müdahalenin ardından kısa sürede kendine geldi ve yarıktan uzaklaşarak kayıplara karıştı.

KÖYLÜLER FARK ETTİ

Akçaşehir köyünde yaşayan Adil Gülmez ve Erol Türkmen adlı vatandaşlar öğle saatlerinde tarlalarından köylerine dönerken, toprağın derinliklerinden acıyla uluyan bir köpeğin sesini duydu. Sesin, Durdu Mutaf'a ait zeytinlikten geldiğini anlayan vatandaşlar, maden şirketinin daha önceden tel örgülerle çevirip, güvenlik önlemi aldığı yarıklara ulaştıklarında, bir köpeğin çukurda mahsur kaldığını fark ettiler. Köye dönüp, muhtar Muammer Başkan ve diğer köylülere haber veren şahıslar, olay yerine yeniden gelip köpeği kurtarmak isteseler de köpeğin bulunduğu yere inmeyi başaramadılar. Olay yerine gelen jandarma ekipleri de herhangi bir kaza yaşanmaması için bir yandan çevrede güvenlik önlemi alırken bir yandan da İzmir Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği'nden yardım istedi. Kurtarma çalışmalarında yaşanan gelişmeler dakika dakika da telefonla AKUT ekiplerine bildirildi. Mahir Aktaş, Ali İhsan Körpeş, Kemal Çetin, İsmail Korkmaz ve İbrahim Arslan'dan oluşan İzmir Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği, kurtarma operasyonunu 25 dakikada tamamladı. Yola çıkan AKUT ekiplerine ise operasyonun başarıyla sonuçlandırıldığı ve gelmelerine gerek olmadığı bilgisi verildi.

İzmir Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği ekip sorumlusu Mahir Aktaş, Van depreminde 48 saat sonra enkazdan ilk önce Azra bebeği, ardından da anne ve babaannesini kurtardıklarını hatırlatarak, "Ekip olarak ilk kez bir hayvan kurtarma operasyonunda görev alıyoruz. Can her yerde candır. Bizim için insan olmuş, hayvan olmuş fark etmez. Bizler için değişik bir tecrübe oldu" dedi.

"KORKUYORUZ"

Köylerinde oluşan dev çatlak ve yarıkları maden şirketine bağlayan Akçaşehir Köyü sakinleri ise konunun halen yargıda olduğunu ifade ettiler. Köylüler, "Evlerimiz ve arazilerimizde devasa yarıklar oluştu. Köyde toplam 6 eve oturulamaz raporu verildi. Hatta geçen hafta meydana gelen 4.4 şiddetindeki depremden sonra korkudan bir hafta evlerimize giremedik. Tarlalarımızda oluşan yarıkları maden şirketi tel örgülerle çevirip, uyarı levhası astı. Ancak çitlerin arası çok seyrek. Çitler, kafes telinden olmalı. Bu çukurlara köpek değil de çocuklarımızdan biri düşse ne yapardık?" diye konuştular.

Başkan olay yerinde

Hayvan sevgisiyle tanınan Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise olay yerine gelerek, yetkililerden bilgi aldı. İtfaiye ekiplerinin malzemelerinin yetersiz kalacağını düşünen Başkan Çiçek, belediyeye ait köpek barınağında bulunan görevlilere haber verdi. Gelen görevliler de küçük köpeği düştüğü 25 metrelik çukurdan çıkaramadı. Bunun üzerine kurtarma operasyonunu yakından takip eden Yeni Asır Gazetesi Bölge Haber Merkezi ise İzmir'de bulunan AKUT ekibine haber verdi.

Nadir Uysal