Son düzlükte adım adım

Irak güvenlik güçleri Musul’un kontrolünde kalan son bölgede, DEAŞ’la çatışarak ilerliyor...

Son düzlükte adım adım
BBCTürkçe'de yer alan habere göre DEAŞ’ın Musul’da kontrolünde kalan son bölgeyi de almak için yeni bir operasyon başlatan Irak Ordusu, terör örgütünün son kalelerini adım adım, sıcak çatışmalarla düşürmeye çalışıyor. Operasyonun son aşaması, DEAŞ’ın kontrolündeki bölgenin tarihi kent merkezi ve Dicle Nehri’nin batısı boyunca sıralanan üç komşu bölgeyi kapsıyor. Harekât Komutanlığı’ndan yapılan son düzlüğü “Ordu güçleri El Şifa mahallesi ve Cumhuriyet Hastanesi’ne, federal polis güçleri El Zincili mahallesine ve terörle mücadele güçleri El Saha el Ula mahallesine taarruz başlattı” açıklamasıyla duyurdu

‘Siviller tehlikede’

Birleşmiş Milletler’in Irak’taki insani yardım koordinatörü, Irak ordusu DEAŞ’a yönelik saldırılarını artırırken en çok sivillerin tehlike altında olduğunu söyledi. BBC’ye açıklama yapan Lise Grande’nin şu sözlerine yer verildi: “Batı Musul’daki bir sonraki aşamanın en zoru olacağını biliyoruz ve bütün harekat boyunca olduğu gibi en çok tehlikede olanların siviller olduğunu da biliyoruz. DEAŞ’ın kaçmaya çalışan aileleri doğrudan hedef aldığını ve gıda ve ilaç stoklarının oldukça sınırlı olduğunu, büyük çapta su ve elektrik kesintilerinin yaşandığını biliyoruz. Bütün bu kanıtlar bize bu mahallelerde ve bölgelerde mahsur kalan sivillerin çok büyük tehlike altında olduğunu gösteriyor.”

En az 8 bin sivil hayatını kaybetti!

Birleşmiş Milletler, Musul’daki çatışmalarda 8 binden fazla sivilin öldüğünü ya da yaralandığını açıklamıştı, ancak bu rakam sadece tıbbı merkezlere taşınan ve resmi kayıt altına alınabilen sivillerden oluşuyor. Irak yetkilileri de 580 binden fazla insanın da çatışmalar nedeniyle yerlerinden olduğunu açıklamıştı.