‘Sonsuz füze’ çakıldı mı?

ABD’nin iddialarına göre, Rusya’nın dünyanın her yerini vurabileceğini iddia ettiği ‘sonsuz menzilli füze’si 4 denemede de başarı sağlayamadı.

‘Sonsuz füze’ çakıldı mı?
Vatan'ın haberine göre son dönemde Batı ile gerilen ilişkileri ile birlikte askeri harcamalarına da hız veren Rusya, artan bütçenin de etkisiyle yeni nesil silahlarının geliştirme çalışmalarına yeniden başladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz aylarda yeni bir silahlanma yarışının sinyallerini vermiş, dünyanın her yerini vurabilecek yeni bir kıtalararası nükleer füze ürettiklerini açıklamıştı. İngiliz basınının adını açıklamak istemeyen kaynaklara dayandırdığı habere göre, Putin’in konvansiyonel savaşta düşmanlara karşı büyük bir üstünlük sağlamalarına neden olacak yeni süpersonik füzeler 2020 yılında kullanıma girecek.

Kimsede yok demişti

Ancak görünen o ki söz konusu füze bu tarihte kullanıma giremeyebilir. Zira ‘Sonsuz menzilli füze’ olarak da adlandırılan yeni silah test aşamasında başarısız oldu. ABD istihbarat kaynaklarına göre Rusların fırlattığı 4 füze de denemelerden başarısız çıktı. Füzeler 35 kilometre sonra çakıldı. Federal Meclis’te ulusa sesleniş konuşması yapan Rusya Dışişleri Bakanı Vladimir Putin yeni nükleer füzelerin menzilinin sürekli değiştirilebildiğine ve “sonsuz” olduğuna vurgu yapmış, “Dünyanın her yerini vurabiliriz” demişti.

Rusya ‘Bulava’yla karşılık verdi

Rusya ise füze denemelerinin başarısız olduğu iddialarına karşılık, denizaltıdan aynı anda 4 kıtalararası “Bulava” füzesi fırlattı. Fırlatma sırasında çekilen bir videoyla beraber yapılan açıklamada, “Yuriy Dolgoruki stratejik denizaltımız Kuzey Kutup bölgesindeki Beyaz Deniz sularından tarihte ilk defa aynı anda 4 kıtalararası “Bulava” füzesini başarılı bir şekilde fırlatmıştır. Su altından yaklaşık 40 metre derinlikten birkaç saniye arayla ateşlenen füzeler Kamçatka Yarımadası “Kura” poligonundaki hedefleri vurmuştur” dendi.

16 adet var

Rus donanmasında yer alan bu sınıftaki stratejik denizaltıların güvertesinde toplam 16 adet kıtalararası balistik füze bulunuyor.

ABD’ye yanıt vermek için

“Kincal” adı verilen yeni akıllı füze ile düşman gemilerini de yok edebileceklerine vurgu yapan Putin amaçlarının ABD’nin silahlanma çabalarına yanıt vermek olduğunu söyledi ve “Eğer harekete geçmeseydik ABD karşısında savunmasız kalacaktık” dedi.

Sesten 10 kat hızlı

- Kincal füzeleri sesten 10 kat daha hızlı hareket ediyor.

- Uçuşu sırasında manevra yapabiliyor

- Tüm mevcut savunma ve füze sistemlerini aşabiliyor

- Bu füzeler ayrıca, 2 bin kilometreye kadarki hedeflere nükleer ve konvansiyonel başlıklar taşıyabiliyor.