'Sonuçlarda herhangi bir sorun yok'

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, yayın kuruluşlarının sandık sonuçlarını farklı yansıtması üzerine açıklama yaparak, “Herhangi bir sıkıntı yok. Sonuçlar sağlıklı. Biz en kısa sürede açıklama yapacağız” dedi. Güven, elektrik kesintileriyle ilgili de kendilerine yansıyan çok büyük bir olay olma

'Sonuçlarda herhangi bir sorun yok'

2014 yerel seçimlerine ilişkin ilk sonuçların, yayın kuruluşlarınca farklı yansıtılması üzerine Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven oy sayımı sürerken bir açıklama yaptı ve kendilerine ulaşan sonuçların sağlıklı olduğunu söyledi. Güven, “Sandık sonuçlarıyla ilgili herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Sadece belli bölgelerde, belli kanalların öncelik tanıdıkları bölgeler nedeniyle rakamlar farklı çıkabiliyor. Biz sağlıklı ve son sonuçları en kısa zamanda açıklayacağız” dedi.

TELEVİZYONLAR FARKLI OLABİLİR

Güven şunları söyledi: “Gelen sonuçlarımız sağlıklı sonuçlar. Siyasi partilerin açıkladıklarıyla televizyonlarda yayınlananlar farklı olabilir. Biz henüz resmi sonuçları sitemizde yayınlamadık. Ancak şunu belirtmekte yarar görüyorum; seçimin başından beri seçimde yarışan da seçimi yapan da siyasi partiler.

PARTİLER SANDIĞIN SAHİBİ

Bildiğiniz gibi sandık kurullarımızda 7 kişi görev yapmaktadır. Bu 7 kişinin en az 5’i o ilçede oy alan siyasi parti temsilcileridir. Hangi ilçede yaşıyorsanız o ilçede son milletvekili seçiminde en çok oyu alan 5 siyasi partinin temsilcisi sandıkta görev yapmaktadır. Dolayısıyla sandığın sahibi de siyasi partilerdir.”


ÇOK BÜYÜK OLAY YOK

Güven, bazı zarfların yanlış sandıklara atıldığı iddiasıyla ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı: “194 bin küsur sandıkta insanlar görev yaptı. Bazı sıkıntılar olmuş olabilir. Ben burada onlarla ilgili gelecekte karar verme merciinde olabileceğimiz için şu şekilde karar veririz diye bir şey söylemek durumunda değilim. Sandık kullarının il ve ilçe kurullarının bir değerlendirmeleri olabilecektir. Bazı yerlerde yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili de seçimlerden önce tüm birimlere her türlü tedbirin alınması konusunda yazı yazıldı. Bana intikal eden çok büyük bir olay yok.                                    

AA ile CHA karşı karşıya

2014 yerel seçim sonuçlarının açıklanması, Anado-lu Ajansı (AA) ile Cihan Haber Ajansı’nı (CHA) karşı karşıya getirdi. 2 ajansın verdiği seçim sonuçlarının farklı olması ve bunun siyasi parti yöneticileri tarafından dillendirilmesi üzerine AA’dan abonelere yönelik bir mesaj yayınlanyarak “Bizim verilerimiz doğru” açıklaması yapıldı. Açıklamada bazı televizyon yorumcuları ve siyasiler tarafından yayınlarının ‘güvenilmez, manipülasyon amaçlı, yalan’ şeklinde ‘karalanmaya’ çalışıldığı iddia edilerek şöyle denildi: “Türkiye’nin ulusal haber ajansına yönelik bu ve benzeri ifadelerin tümü hakkında yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı belirtmek isteriz. AA haberlerinin güvenirliliği hiçbir zaman tartışma konusu olmamıştır, bundan sonra da olmayacaktır. Kurumumuza yönelik karalama kampanyası yürütenler, ülkenin resmi ulusal haber ajansını yıpratmaya çalıştıklarını unutmamalıdır. AA seçim sonuçları resmi olmayan seçim sonuçlarıdır ve biz verilerimizden eminiz. AA tüm siyasi partilere eşit mesafededir ve asla taraf değildir. Yüksek Seçim Kurulu resmi sonuçları açıkladığında kimin ne kadar yanıldığı da anlaşılacaktır.”

SİBER SALDIRI ALTINDAYIZ

Cihan Haber Ajansı da, kendilerine ait internet sitesinin yüzbinlerce bilgisayarın siber saldırısı altında olduğunu duyurdu. CHA kendilerine yönelik sibar saldırının ‘demokrasiye bir tecavüz’ niteliği taşıdığını iddia etti.

HÜRRİYET