Suat Suna: "Kadınlar erkeklerden daha zeki"

Suat Suna, profesyonel olarak 24 yıldır müzik sektöründe. Usta müzisyen uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni albümü ‘Seni Buldum’u 14 Şubat Sevgililer Günü’nde piyasaya çıkardı.

Suat Suna: "Kadınlar erkeklerden daha zeki"
Sözcü'den Edda Sönmez'in röportajı...

– Yeni albümünüz ‘Seni Buldum' hayırlı olsun. ‘Seni Buldum' kaçıncı albümünüz?


Eskiden her sene albüm yapıyorduk çünkü satışlar çok yüksekti. Fakat internet çağına girişimiz ve bu döneme adapte olamayışımız mesleğimizi çöküş noktasına kadar getirdi. Bu yüzden eskisi kadar albüm yapılamıyor. 24 yıla 12 albüm sığdırdım. Seneye 25'inci yıl albümü yapmayı düşünüyorum. Günümüzde düet meselesi çok moda; o albümde düetlere yer vermek istiyorum. Özellikle yaşasaydı Kayahan Abi'yle düet yapmayı çok isterdim. Yaşasaydı çok güzel bir anı olurdu.

Kayahan Abi babam gibiydi

– Kayahan Abi'yle aranızda farklı bir iletişim vardı. Bize biraz da bundan bahseder misiniz?

Ben babamı çok genç yaşta kaybettim. Verdiği manevi destekle Kayahan Abi bana adeta ikinci bir baba oldu. Onun kaybı ikinci bir travmaydı benim için. Çok kıymet verdiğim, her derdimi anlattığım, her konuda fikir aldığım büyüğümdü. Onunla bağım çok güçlüydü. Ayrıca kızımın adını da rahmetli Kayahan Abi koydu. Bir gün telefon açtı ve “Senin kıza isim buldum” dedi. Ben de dileğini yerine getirdim; ondan bize bir hatıra kalsın istedim. Öyle de oldu…

Kızım doğunca hayatım değişti

– İki evlat sahibisiniz. Çocuklarınızla nasıl bir ilişkiniz var?

Kızım Neva üç, oğlum Ali ise iki yaşında. Çocuklarım dünyaya bakışımı değiştirdi. Önceden çocuklarla pek anlaşamıyordum; fakat kızım doğunca hayata bakışım değişti. Oğlumla da ilgileniyorum. Kızımla aramızdaki bağ ise çok acayip. Kızımı anlatmaya kelime bulamıyorum…

– Eşinizle nasıl tanıştınız?

Eşimle aynı liseden mezunuz. Yıllar sonra okulumuzun geleneksel pilav gününde bir araya geldik. Beş yıldır evliyiz ama hâlâ yeni tanışıyor gibiyiz.

– Başınızdan daha önce de bir evlilik geçti. İkinci kez evlenirken korkmadınız mı?

Başarısız bir evlilik yapan herkeste tekrar evlenme korkusu olur. Ancak eşim Burcu gibi çok iyi anlaştığım birini bulmak işimi kolaylaştırdı. İnsanların birbirlerine bir şey hissetmesi çok önemli ama ortak arkadaş çevresi, ailelerin birbirine yakınlığı gibi faktörler evlilikte çok önemli. Şimdiki evliliğimin daha iyi gitmesinin de sebebi bu.

Toplumumuzdaki geleneksel yapıyı kırmalıyız

– Bir kız çocuğu babası olarak ülkemizde kadınlara uygulanan şiddet için neler söyleyeceksiniz?

Kadına şiddet sorununu nasıl çözeceğiz bilmiyorum. Bu ülkede kadına bakışın değişmesini isteyenlerdenim. Toplumumuzdaki geleneksel yapıyı artık kırmamız gerekiyor çünkü ben kadınların erkeklerden daha zeki olduğunu düşünüyorum. Kadınların algısı çok daha açık. Daha iyi eğitim görürlerse yöneticilik anlamında da kadınların daha başarılı olduğunu düşünüyorum. Kadın meselesi eşitlikten çok daha öte. Kadınlarla erkeklerin eşit olmadığını, hatta erkeklerin daha aşağıda olduğunu düşünüyorum. Ama bu, bizim kültürümüzde daha tersine işliyor. Ülkede eğitimsiz bir tek kız çocuğunun bile kalmaması lazım. Kadınları cahil olan bir toplumun ilerleyebilmesinin mümkün olmadığına eminim.

Hayırcılar teröristmiş gibi bir algı yaratılıyor

– Referandum yaklaşıyor. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Sonuna kadar insan haklarının ön planda olması gerektiğine, Atatürkçü düşüncenin yaşaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü Atatürk sevgisiyle, ilkeleriyle büyümüş bir neslin çocuğuyum. Bugün ak dediğimize yarın kara diyebiliyoruz. Üstelik meydanlara çıkıp bunları insanlara söyleyebiliyoruz. Bir senaryo yazılmış birileri de oynuyor. “Benim gibi düşünmeyen ölsün” gibi bir bakış açısı var; oysa bu çok büyük bir hata. Günümüzde hayırcılar teröristmiş gibi bir algı yaratılıyor.

Suat Suna: "Kadınlar erkeklerden daha zeki"
Konular Röportaj