Subayların yabancı eşlerine casus gelin suçlaması!

Askeri Casusluk davasının iddianamesinde, subayların yabancı eşleri yüzünden casusluk yaptığı iddia edildi.

Subayların yabancı eşlerine casus gelin suçlaması!

Kanıt olarak da, tutuklu sanıklardan ‘Safiye Köten'den çıkan bir liste gösterildi...

Şantaj, fuhuş, casusluk ve askeriye... Bu kelimeler, 56'sı muvazzaf asker, toplam 357 sanığın yargılandığı bir davada sürekli bir arada anılıyor. İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen Askeri Casusluk davasının 1777 sayfalık iddianamesinden hemen her gün polisiye filmleri aratmayan detaylar ortaya çıkıyor. Son olarak bu gizemli davaya yabancı gelinler de dahil oldu.

Savcıya inceleme

Hakkında, ‘özel bilgilerin gizliliğine hassasiyet göstermediği' gerekçesiyle HSYK tarafından inceleme izni verilen savcı Zafer Kılınç hazırladığı iddianamede, subayların yabancı eşleri yüzünden casusluk yaptığı öne sürüldü. Buna dayanak olarak da subaylardan fuhuş yoluyla bilgi sızdırdığı iddia edilen ve suç örgütünün yöneticilerinden olarak gösterilen Safiye Köten'den çıkan bir liste gösterildi.

5 subaylık liste

Listede ise dördü yüzbaşı biri üsteğmen olmak üzere beş subayın adı yazıyor. Bu askerlerden tek sanık olan Yüzbaşı İkiz ile eşinin adını açık yayınlıyoruz. Diğerlerini ise kodladık: “Yüzbaşı M. A. - E. (Sporcu), Yüzbaşı B. U.- O. S., Yüzbaşı T. G. - V. - ekonomist, Yüzbaşı Özgür İkiz - Kristina, Üsteğmen Y. B. - M. (avukat)”

Revü partisi

Aynı belgede bu isimlerle ilgili ise şu ifadeler yer alıyor: “Rusya ve Ukrayna bağlantılı grup ile İstanbul'da bir araya gelindi. Burada kurulan koordine sonrasında, eşim V.'nin organize ettiği 8 kişilik revü grubu ile parti düzenlendi. Bilgilerin sağlıklı ve güvenilir olarak sevkine ilişkin yabancılarla evli olanların kullanılması faaliyet etkinliğini artırmıştır.” İddianamede bu isimler geçerken savcılığın bu evliliklerle ilgili olarak şu tespiti yer alıyor:

Rus bayanlar

“Şüpheli Özgür İkiz'in bu belgede isminin karşısında ismi yazılı Rus bayan ile evlendiği, yine Engin Karatekin'in bu belgede belirtildiği gibi Moskova'dan gelecek kızlardan birisiyle evlenmesinin örgütün bağlantılarını güçlendireceğininin vurgulandığı tespit edilmiştir. Bu belgeden, suç örgütünün faaliyetlerinin devamı için üyelerini Rus uyruklu bayanlarla evlendirdiği anlaşılmaktadır.”

Askeri savcı da tutuklu sanık

İddianamede dikkat çeken başka bir isim ise Askeri Savcı Albay Mustafa Ufuk Kök. Albay Kök adını kamuoyu daha önce, “Amirallere suikast, askeri casusluk, Balyoz tutuklusu Albay Tayfun Duman'ın odasına CD konulması” gibi dosyalarda duymuştu. Kök, tutuklanmasına ise bu olayların neden olduğunu iddia ediyor. Hatta soruşturmayı yürütürken, Duman'a ait olmayan HTS kayıtlarına yapmadığı görüşmelerin eklendiğini belgelemiş ve konu kamuoyunda tartışılmıştı. Albay Mustafa Ufuk Kök, bu araştırma sırasında kendisine tehdit maili geldiğini, mail ekinde ise kadın arkadaşlarıyla yaptığı telefon konuşmalarının yer aldığını iddia etmişti.


VATAN İNTERNET SİTESİ