'Suikast abisi' kim?

Rus Büyükelçi Andrey Karlov’u öldüren Mevlüt Mert Altıntaş’ın bağlantılarını ortaya çıkarmak için çalışmalar sürüyor.

'Suikast abisi' kim?
Büyükelçilikte Köstebek aranıyor

Yeni Şafak'tan Osman Özgan'ın haberine göre
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un polis Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürülmesiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma genişleyerek sürüyor. Başsavcıvekili Necip Cem İşçimen koordinasyonunda yürütülen soruşturma kapsamında tüm deliller inceleniyor.

ELÇİLİK ÇALIŞANLARI MERCEK ALTINDA

Saldırganın bağlantılarının ortaya çıkarılması için cep telefonunun, HTS kayıtlarının ve hesap hareketlerinin de soruşturma kapsamında incelemeye alındığı ifade ediliyor. Ankara Başsavcılığı ve Rus heyetinin iki önemli husus üzerinde yoğunlaştığı kaydedildi. Suikast talimatını FETÖ'deki abisinden aldığı değerlendirilen ve saldırıdan 5 gün önce otelden rezervasyon yaptıran Altıntaş'ın Büyükelçilikten birisiyle bağlantısının olup olmadığına da bakılacak. Büyükelçinin sergiye korumasız gittiğinin haber verilmiş olabileceği ihtimali üzerinde durulurken, Rus heyetinin Büyükelçilik içinde “köstebek” olup olmadığını araştıracağı kaydedildi. Altıntaş'ın HTS kayıtları titizlikle incelenerek Büyükelçilik'ten herhangi biriyle bağlantıya geçip geçmediğine bakılacak.

UZMANLAR ÇÖZÜYOR

Tüm bu bilgilere ulaşmak için Altıntaş'ın telefonunu inceleyen polis, telefonda 4 haneli şifre olduğunu tespit etti. Saldırganın tüm bağlantılarını araştıran polis ekibi, üzerinden 3 yedek şarjör ile cebinden 20-25 mermi çıkan saldırganda 75 mermi bulunduğunu tespit etti. Soruşturmada yapılan incelemeler sonucu, saldırganın polisle 15 dakika çatıştığı ve 'teslim ol' çağrılarına ateşle karşılık verdiği belirtildi. Olay anı tutanaklara şöyle yansıdı: “Altıntaş, saat 19.05'de Karlov'u öldürdükten sonra salonda bulunanlara sol eline kaldırarak Arapça bir şeyler söylüyor. Ardından duvarda asılı bulunan fotoğrafları tek tek söküp yere fırlatıyor.”

BACAĞINDAN VURULDU


“Bu sırada saat 19.27'de salona ilk olarak asayiş ekipleri geliyor. Polis ilk olarak kendilerine ateş açan Altıntaş'ı, saat 19.32'de ayağından vuruyor. Ayak ve bacak bölgesinden 4 kez isabet alan Altıntaş yere düşüyor. Bir süre sonra olay yerine gelen Özel Hareket polisleri de Altıntaş'a 'teslim ol' çağrısında bulunuyor. Saldırgan ise yerde yatarken ateş etmeye devam ediyor. Yaklaşık 15 dakika süren çatışmanın ardından Altuntaş, saat 19.42'de boynuna isabet eden kurşunla yere yığılıyor.”

DOKTOR SORGUDA

Savcılık kaynakları, şu ana kadar yapılan incelemede saldırganın El Nusra ile irtibatına yönelik herhangi bir bulguya ulaşılmadığına dikkat çekti. Saldırganın hedef şaşırtmak için söz konusu sloganları attığı değerlendiriliyor. Öte yandan saldırganın olay günü, Yenimahalle Onkoloji Hastanesinden karın ağrısı şikayetiyle rapor aldığı, kendisine rapor veren doktorun sorguya alındığı öğrenildi. Doktorun eniştesinin ise 15 Temmuz darbe girişiminden sonra emniyetten ihraç edilen bir komiser olduğu da tespit edildi.

Saldırı itici güç olmalı

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, suikastine ilişkin, “İki ülke liderleri bu olayın ilişkilerimizi etkilememesi için siyasi irade ortaya koydular. Bu olay en hassas alanlarda yakın iş birliği için önemli bir itici güç olmalı. Saldırı Türk devletini sırtından vurmaktır." ifadelerini kullandı.

Rus heyet inceledi

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin süreci Türk yetkililer ile yürütmek üzere Rusya'dan gelen heyetteki olay yeri inceleme uzmanı, saldırının yaşandığı Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde incelemelerde bulundu. İnceleme yaklaşık 20 dakika sürdü. Heyet, Altıntaş'ın kaldığı otel odasını da inceledi. Başsavcılıkla koordineli soruşturmayı yürüten Rus heyetin arasında 2 savcı, istihbaratçı polis ve 2010'da Rusya'da Moskova metrosuna gerçekleştirilen saldırıya yönelik soruşturmada görevli bir polis amirinin yer aldığı belirtildi. Ayrıca heyette adli tıp uzmanı, psikolog doktor ve tercüman ile aşçı da bulunuyor. Heyetin saldırganın otopsisine birlikte girdiği kaydedildi.

'Suikast abisi' kim?

120 polis araştırıyor

Karlov'un öldürülmesine ilişkin süreci Türk yetkililer ile yürütmek üzere Rusya'dan gelen heyet, Ankara Emniyet Müdürlüğünde yetkililerle görüştü. Rus heyet, güne Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat şubelerini ziyaret ederek başladı. Söğütözü'ndeki emniyet binasına saat 10.30'da gelen heyet, 2 saat 15 dakika süreyle Türk muhataplarıyla bilgi alışverişinde bulundu.

Öte yandan, silahlı saldırı soruşturması için Ankara Emniyet Müdürlüğü bünyesinde Terörle Mücadele ve İstihbarat şubelerinde görevli 120 kişilik ekibin görevlendirildiği öğrenildi. Aralarında tercümanların da bulunduğu heyet, hafta boyunca çalışmalarını sürdürecek. Altıntaş'ın cenazesini almak için şu ana kadar hiçbir yakınının başvuruda bulunmadığı öğrenildi.

FETÖ'den yardım

Saldıran Altıntaş'ın geçmişini incelemeye alan savcılık, saldırıda FETÖ bağlantısı olup olmadığını araştırıyor. Altıntaş'ın FETÖ'cüler sayesinde polis olduğu belirtiliyor. Altıntaş'ı polis olması konusunda yönlendiren kişinin gözaltında bulunan dayısı Hasan Furuncu olduğu, Hasan Furuncu'nun da daha önce FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındığı ve mahkemece serbest bırakıldığı belirlendi. Ayrıca polis okuluna girişte, Altıntaş'a FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle meslekten men edilen kişilerin yardım ettiği ortaya çıktı. Polis okulunda yakın ilişki kurduğu kişilerden bazılarının da FETÖ soruşturmasında gözaltına alındığı belirtildi. Ancak Altıntaş'ın tam olarak örgütle organik bir ilişkisi tespit edilemedi. Başka cemaatlere sızmaya çalıştığı hatta sohbetlerine katıldığı belirlenen Altıntaş'ın, FETÖ ile bağlantısının tam olarak ne olduğu soruşturma sonunda ortaya çıkacak.

250 liralık takım almış

Saldırganın olaydan 2 gün önce kredi kartıyla 250 liraya yeni bir takım elbise aldığı tespit edildi.

Saldırı günü spor kıyafetle taksiye binen Altıntaş'ın takım elbisesini de yanına alıp otele gittiği belirlendi. Saldırganın tıraş olup takım elbisesini giydiği saptandı. Saldırganın 11 Temmuz-18 Ağustos arasında geçici görevle Diyarbakır'a gönderildiği belirtilmişti. Ancak 15 Temmuz'da izin alan Altıntaş'ın Ankara'ya geldiği tespit edildi. Altıntaş'ın HTS kayıtlarında o tarihlerde Ankara'nın değişik noktalarında baz kaydı verdiği ortaya çıktı. Savcılık saldırganın Ankara'da kim ya da kimlerle temas kurduğunu araştırıyor.