Kemal Sunal'ın hayali gerçek oldu!

Kemal Sunal’ın eşi ve 2 çocuğunun, “Düttürü Dünya” ve “Yoksul” filmlerinin yapımcısı Şerafettin Gür’e telif haklarına ilişkin açtığı dava 7.5 yıl sonra sonuçlandı.

Sunal'ın hayali gerçek oldu!
Milliyet'te yer alan habere göre Türk sinemasının efsanevi oyuncularından Kemal Sunal’ın eşi ve 2 çocuğunun, “Düttürü Dünya” ve “Yoksul” filmlerinin yapımcısı Şerafettin Gür’e telif haklarına ilişkin açtığı dava 7.5 yıl sonra sonuçlandı. Artık Kemal Sunal’ın rol aldığı filmlerinden elde edilen gelirden aileye de verilecek.

Efsanevi oyuncu Kemal Sunal’ın özellikle yaşamının son yıllarında yaptığı açıklamalarında televizyonlarda ardı ardına oynatılan filmlerinden hiçbir telif hakkı alamadığına dair sitemi, ölümünden 14 yıl sonra karşılık buldu. Ünlü oyuncunun eşi Hafize Gülderen Sunal, oğlu Ali ve kızı Ezo Sunal, avukatları Uğur Güven aracılığıyla, 6 Ekim 2006’da mahkemeye başvurarak “Düttürü Dünya” ile “Yoksul” filmlerinden elde edilecek gelirlerden hak talep edebilmek için yapımcı Şerafettin Gür aleyhine dava açtı. Davanın görüldüğü İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, 25 Mayıs 2010 tarihinde verdiği kararda; Sunal Ailesi’ni haklı bularak 2 bin TL maddi, 10 bin TL manevi tazminat ödenmesini karara bağladı. Karar, aynı zamanda davanın açıldığı tarihten itibaren bu filmlerden elde edilen gelirlerde Kemal Sunal’ın vârislerini hak sahibi tayin etti.

YARGITAYDAN LEHTE KARAR

Davalı Şerafettin Gür, bu kararı temyize götürdü. Gür’ün itirazını değerlendiren Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, manevi tazminat kararı dışındaki tüm kararı onadı. Gür, Yargıtay Başsavcılığı aracılığıyla karar düzeltme talebinde bulundu. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, 15 Ocak 2014 tarihinde verdiği kararda “karar düzeltme” talebini reddederek dosyayı kapattı. Sunal’ın eşi ve iki çocuğunun 2006 yılında başladığı hak mücadelesi böylece 7.5 yıl sonra sonuçlanmış oldu. Mahkemenin kararında Avrupa normlarına atıfta bulunulduğunu söyleyen Avukat Uğur Güven, “Bundan sonra artık Kemal Sunal’ın oynamış olduğu filmlerden ötürü yapımcılara, TV kanallarına, bu filmlerin mali ve manevi haklarını elinde bulunduran kimselere karşı rahmetlinin mirasçılarının hak sahipliği tescillendi” dedi. Güven, geçmişe dönük davaların sürdüğünü söyledi.

‘HAYALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK’

Telif haklarının uygulanması konusunda davanın Türk hukuk tarihine altın harflerle yazıldığını belirten Avukat Uğur Güven, “Rahmetlinin hayaliydi bu. Filmlerinden telif alamadığını her fırsatta dile getirirdi. Hayalini gerçeğe çevirdik. Türk hukuk tarihine bir içtihat kazandırdık. Bu sadece Kemal Sunal için geçerli değil. Fatma Girik, Cüneyt Arkın, Türkan Şoray, Kadir İnanır gibi Yeşilçam’ın birçok efsanevi sanatçısının da talep hakkı doğdu. Bu oyuncular da bundan sonra isterlerse dava açabilirler” diye konuştu.