Tabuları yıkan prenses

Norveç tahtının varisi Veliaht Prens Haakon'ın eşi Prenses Mette-Marit, (39) eşcinsel bir çiftin Hindistan'da taşıyıcı anne yöntemi ile dünyaya gelen ikiz bebeklerini ülkeye getirebilmek için filmleri aratmayan bir plan kurdu.

Tabuları yıkan prenses

Saray çalışanı olan çift, ülkede taşıyıcı anne yönteminin yasak olması nedeniyle Hindistan’da bir kadın ile anlaşmıştı. Ancak çift, ülkeden vize alamayınca doğuma yetişemeyecekleri kesinleşmişti. Çiftin durumuna üzülen Prenses, diplomatik pasaportunu kullanarak ülkeye girdi, dadı taklidi yaparak bebekleri teslim aldı. İkizlere dört gün boyunca Hindistan’da baktıktan sonra onları Norveç’e getirerek babalarına teslim etti.

Ancak bir gazeteci havaalanında Prenses’i tanıyınca gizli plan, su yüzüne çıktı ve ülke gündeminde bomba etkisi yarattı. Halk ve basın ‘kurtarma hikayesi’ karşısında ikiye bölündü. Bir grup Prenses’in yardımseverliğini yere göğe sığdıramayarak sadece arkadaşlarına destek olmaya çalıştığını, suçlanmak yerine kahraman ilan edilmesi gerektiğini savunmaya başladı. Hatta taşıyıcı anneliğin yasallaştırılması gerektiği yönünde tartışmalar başladı.

Yasaları ihlal mi etti?
Diğerleri ise Prenses’in “diplomatik kimliğini kullanarak yasadışı bir işe ortaklık ettiğini” öne sürdü. Mette-Marit “gitmeden önce çok iyi düşündüğünü ve insan olarak taşıdığı değerler doğrultusunda bir seçim yaptığını” söyledi. Prenses, Hindistan’a kendi insiyatifiyle gittiğini, gerekirse yine aynısını yapacağını sözlerine ekledi. Ancak, evlenmeden önceki hayatını hatırlatanların eleştirilerini yatıştırmakta güçlük çekti.

PRENSLE ROCK KONSERİNDE TANIŞTI
 
Mette-Marit, dünya basınında pek yer almasa da aslında İngiliz kraliyetinin halk arasından çıkan Düşes Kate Middleton’dan çok daha ilginç bir hayat sahip. Yerel bir gazetede çalışan bir baba ile ev kadını bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mette-Marit, birkaç yıl uzatarak tamamladığı lise eğitiminin ardından üniversiteye devam etmek yerine Avrupa’yı gezmeye başladı. Daha sonra Oslo’ya dönen Mette-Marit, 1997’de Morten Borg adlı bir Norveçli’den bir çocuk dünyaya getirdi. Ancak Borg, kokain kaçakçılığı nedeniyle hapse girince oğlunu tek başına büyütmek zorunda kaldı ve bir kafede garsonluk yapmaya başladı.

Prens olduğunu bilmiyordu
Müzik festivalleri ve partilerin müdavimi olan Mette-Marit’in hayatı 1999 yılındaki bir rock konserinde değişti. Konsere tebdil-i kıyafetle gelen Veliaht Prens Haakon, güzelliğinden etkilendiği Mette-Marit ile tanışmayı kafasına koydu. Bir kraliyet üyesi ile konuştuğunun farkında olmayan Mette-Marit ile Haakon konserden sonra da görüşmeye devam etti.
 
Büyücülükle suçlandı
Çift ilişkilerini halka açıklamaya karar verince ülkede kıyamet koptu. Basında her gün Mette-Marit hakkında yeni bir skandal yer alıyor, uyuşturucu bağımlısı olduğu iddia ediliyordu. Mette-Marit’i “büyücülük” yaparak Prens’i kendine aşık etmekle suçlayanlar bile vardı. Kraliyet ailesi de ilişkiye karşı çıktı, ancak Haakon ile Mette-Marit aynı eve taşındı. Prens’in evlenmeden bir kadınla aynı evde yaşamaya başlamasının şoku henüz atlatılmamışken, Haakon aşkı için tahttan feragat edeceğini açıkladı. Bunu üzerine kraliyet ailesi Mette-Marit’i tanımaya karar verdi. Sonunda Kral ve Kraliçe, “Biz onu kalbimize kabul ettik, siz de çok seveceksiniz” diyerek halkın onayını istedi. Mette-Marit ile Prens,  25 Ağustos 2001’de evlendi. Norveç polisi nikahtan önce Mette-Marit’in arkadaş çevresi ve geçmişi hakkında, saraya herhangi bir risk oluşturup oluşturmayacağı yönünde geniş kapsamlı bir araştırma yapmayı ihmal etmedi.
 
Düğünden sonra tekrar ağır suçlamalar başladı. Alman dergileri Mette-Marit’in prensle evlendikten sonra da ilk oğlunun babası Morten Borg ile ilişkisinin sürdüğünü ve sevgilisinden ikiz bebek aldırdığını iddia etti. Suçlamalar karşısında dik duran Mette-Marit, kendini yardım çalışmalarına adadı.

Mütevaziliğinden ödün vermeyen, halkın arasında korumasız dolaşan Prenses, sonunda Norveç’in kalbini kazandı. Marius Borg Höiby adlı oğlu 15 yaşına gelen Mette-Marit’in Prens Haakon’dan da Prenses Ingrid Alexandra (8) ile Prens Sverre Magnus (7) adlı iki çocuğu var.
 
METTE MARİT
 
Norveç’in Veliaht Prensesi Mette-Marit, dışarıdan bakıldığında şatafatlı kıyafetleri ve güzelliği ile Avrupa monarşilerinin klasik bir üyesi gibi görünse de aslında peri masallarıyla tezat oluşturacak bir

hikayenin baş kahramanı.
Ekim ayında eşcinsel arkadaşlarının taşıyıcı anneden sahip olduğu ikizleri getirmek için dadı kılığında Hindistan’a gittiği ortaya çıkan Prenses, taşıyıcı anneliğin yasak olduğu ülkesinde tartışma çıkardı. Ancak bu Mette-Marit’in ilk vukuatı değil.
 
Kokain kaçakçısı bir adamdan evlilik dışı bir oğlu olan, hatta uyuşturucu bağımlısı olduğu iddia edilen Mette-Marit, oğlunu büyütmek için garsonluk yapıyordu. 2001’de Prens Haakon ile evlenen Mette-Marit, şimdi Norveç halkının sevgilisi haline geldi. Peki asi prenses tabuları nasıl yıktı?

İrfan KURTULMUŞ-KOPENHAG
[email protected]