Tasarı gitti o açıklamanın yankısı kaldı

Cinsel istismarcılara ceza ertelemesine ilişkin yasal düzenlemeyle ilgili çıkışıyla gündeme gelen KADEM’in (Kadın ve Demokrasi Derneği) 2’nci Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi İstanbul’da başladı.

Tasarı gitti o açıklamanın yankısı kaldı
Hürriyet'ten Gülden Aydın'ın haberine göre altı AKP milletvekilinin hazırlayıp 16 Kasım gece yarısı Meclis’e sunduğu, “küçüklere yönelik cinsel istismarda bulunanların evlilik şartıyla affedilmesine” yönelik önergenin iptal edilmesinde KADEM’in çıkışı büyük yankı yaratmıştı. Bu yankının henüz dinmediği bir tarihte, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Dayanışma ve Mücadele Günü’nde başlayan zirve, KADEM’in kadın hakları mücadelesindeki iddiasını kamuoyuna bir kez daha anlatma fırsatı yarattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın Genel Başkan Yardımcısı olduğu derneğin, önergenin iptalindeki rolü, tartışmasız kabul ediliyor.

KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz konuşmasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mutabakat çağrısından, hükümete de kamuoyundan yükselen talebi dikkate almasından dolayı teşekkür etti. Zirvenin açılışında Yılmaz’ın yanı sıra, BM Kadın Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Solrun Gisladottir, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştu.

O GECE KADEM...

KADEM yöneticileri, AK Partili 6 milletvekilinin gece yarısı Meclis’e sunduğu önergeyi haber alır almaz hemen harekete geçti. Görüş alışverişinden sonra büyük tepki duydukları önergeye karşı alacakları tavırla ilgili perşembe sabahı toplanmaya karar verdiler. KADEM Kurucusu Hukuk Komisyonu üyesi Av. Pınar Kandemir Hacıbektaşoğlu, Genel Başkan Sare Aydın Yılmaz, Genel Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, dernek yönetim kurulu üyeleri ve Hukuk Komisyonu’nun sabah 10.00’da başlayıp 16.00’ya kadar süren toplantıyı anlattı.

Hacıbektaşoğlu, kaleme aldıkları basın açıklamasına ilham veren bir olayı anlattı: “70 yaşındaki annem Ağrı’dan aradı. 25 yıl önce 9 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunan 45 yaşındaki evli adamın, kızın babasını bir silah göndererek ikna ettiğini anlattı. ‘O küçücük kız çocuğu, kuma gitti. Şimdi yedi çocuklu ve perişan. Kanun çıkarsa böyle mi olacak kız çocukları’ dedi.”  Altı saatin sonunda ortaya çıkan basın açıklamasını bu duygu ve düşüncelerle kaleme aldıklarını söyleyen Hacıbektaşoğlu, tasarının iptal edilmesinden sonra duyduğu tarifsiz mutluluğu, iç huzurunu anlattı.

KADINA KARŞI ŞİDDETTE ORTAK DURUŞ

KADEM Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz: “16 Kasım’da verilen önergenin iptal edilmesinde sadece biz değil, başta kadın sivil toplum örgütleri, kamuoyu, kamu vicdanı bir araya toplandı. Sayın Cumhurbaşkanımız buna kulak verdi. Hükümet de kamuoyundan yükselen talebi dinledi. Bu bir uzlaşı ve hangi görüşten olursa olsun kamuoyunun ortak çalışmasıydı. Yasayı yeniden çalışırken eminim farklı bakış açıları olacaktır. Ama bunu da başarmalıyız. Kız çocuklarımız, kadınlarımız için fayda sağlayacak diyalog kurmalı, hareket etmeliyiz. Siyasi ve ideolojik çekişmelerin, kaygıların veya buna malzeme olacak duygu ve hareketin üzerinde görmeliyiz. Hepimiz aynı düşünmek, aynı iklimi solumak zorunda değiliz. Ama bazı meseleler var ki kadına karşı cinsel, ekonomik, psikolojik şiddetle ortak mücadele vermeliyiz.”

KİMLER KATILDI?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, kızları Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Esra Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, eski bakanlar Fatma Şahin, Sema Ramazanoğlu, Atilla Koç, Azerbaycan, Filistin, KKTC, Liberya, Sierra Leone, Tunus ve Ugandalı bakanlar, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer.

Tasarı gitti o açıklamanın yankısı kaldı