Teknolojiyle 'tersine' göç!

Çanakkale TSO’yu ziyaret eden İSO yöneticileri, iki kent arasında yapılabilecek işbirliklerine dikkat çekti. Çanakkale'nin gelecekte İstanbul’dan göç alabileceğini belirten İSO Başkanı Erdal Bahçıvan “Teknoloji sayesinde yurt dışından da beyin göçü alacaktır” dedi.

Teknolojiyle 'tersine' göç!
Yeni Şafak'tan Emine Açar'ın haberine göre Sanayiciler, Çanakkale’de buluştu. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi ile Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası dün ortak bir toplantı düzenledi. Toplantıya İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Engin, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay katıldı.

ÜRKÜTEN DEĞİL KUCAKLAYAN SERMAYE

Konuşmasında teşvik politikalarının eksiklerinden söz eden İSO Erdal Bahçıvan ise, yetişmiş insan gücü olan Çanakkale gibi bölgelerdeki yatırımların da doğu illerindeki kadar teşvik edilmesinin önemine işaret etti. Çanakkale’nin gelecekte İstanbul’dan göç alır hale geleceğini öngören Bahçıvan, “Burada Türkiye’nin bilim üreten, sanayiyi, tarımı, hizmeti destekleyen, örnek bir şehir kurmak hayal değil. Yurt dışından da beyin göçü alacaktır. Türkiye’nin tek bir formülü var. O da Çanakkale. Başka modele gerek yok sosyal anlamda. Yıllarca Japon ve Güney Kore modellerini inceledik, onları Türkiye’ye nasıl uygularız diye düşündük. Oysa bir Çanakkale Çan modeli var. Sanayimizin ulu çınarı ve Meclis Başkanımız Zeynep Bodur Okyay’ın değerli babası merhum İbrahim Bodur’un üzerinde ot bitmeyen Çan’da yarattığı bir sanayi devi var. Bodur’un yarattığı Çan modeli devlet, millet, sermaye, çalışan arasında bağ kurdu. Sermayeyi ürküten değil, kucaklayan hale getiren bir model bu” diye konuştu.

TARIM DEVRİMİNİN LABORATUVARI OLABİLİR

Osman Okyay, Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için İstanbul’un yanına yeni cazibe merkezleri koyması gerektiğini bildirdi. Okyay, “Çanakkale yeni tarım devriminin laboratuvarı olabilir. Yenilenebilir enerjide sadece üretici değil, tüm gelişmiş rüzgar türbini ve güneş panellerinin sanayicisi, yazılımcısı ve hatta tasarımcısı olabilir” dedi.

Çanakkale 1915 Köprüsü bölgede çok şeyi değiştirir

Bahçıvan, “Türkiye’nin Avrupa’ya açılan iki üç kapısından biri. Bu hazineden ülke olarak daha fazla yararlanmanın yolları geliştirilmeli. Çelik, çimento, seramik, deniz ürünleri ve tarıma dayalı gıda sanayiinin ön plana çıktığı Çanakkale, sanayicilere de önemli fırsatlar sunuyor. Projenin açılması ile Çanakkale, ulaştırma açısından Anadolu’yu Avrupa’ya bağlamada daha etkin bir rol üstlenecek. Çanakkale, İstanbul’dan çok önemli bir yük alır hale gelecek. Bu çok önemli bir şans. Beyaz yakalılar için mutlu yaşam için çok güçlü bir alternatif olacak. Bu kapsamda geçmişin efsaneler kenti Çanakkalemiz, sahip olduğu potansiyel ile geleceğin high-tech kenti de olabilir” dedi.

Teknolojiyle 'tersine' göç!