Telefonların da tansiyonu çıkar

Yaz aylarında cep telefonlarında oluşan ısınma cihazlarda ekran donması, ses ve şebeke problemlerine yol açıyor.

Telefonların da tansiyonu çıkar
Türkiye'den Ömer Temur'un haberine göre Türkiye en sıcak yaz mevsimlerinden biri yaşıyor. Kalp ve tansiyon hastaları için risk oluşturan sıcaklar elektronik cihazlar için de büyük tehlike barındırıyor. Aşırı sıcaklar cihazın ömrünü azalttığı gibi ses ve şebeke sorunlarına yol açıyor.

Cepkask Genel Müdürü Tayfun Gülgeç, sıcakların cep telefonlarının en büyük düşmanlarından bir tanesi olduğuna dikkat çekerek, "Cep telefonunda sıcaklığı artıran her şey cihazın ömrünü kısaltır. Çünkü telefonda kendi kendini soğutan bir sistem yok" dedi. Özellikle yaz aylarının elektronik cihazlar için riskli bir dönem olduğuna dile getiren Gülgeç, "Yazın cep telefonlarını daha fazla korumak lazım. Çünkü cihazın sıcaklığına ek olarak ortam sıcaklığı var. Dolayısıyla kılıf kullanmaktan kaçınmak gerek. Kılıf estetik açıdan güzel görünüyor ama işlevsel açıdan cep telefonunun ömrünü ciddi anlamda azaltıyor. Ayrıca yan sanayi ürünler de cep telefonun en büyük düşmanı. Yan sanayi şarjlar, piller, adaptörler patlamaya sebep olabilir. Normalde telefon patlamaz ama pil patlar. Mutlaka orijinal şarj kullanılmalı" diye konuştu.

TERE KARŞI DİKKAT

Gereksiz uygulamaların da cihazlarda ısınma sorununa yol açtığını anlatan Tayfun Gülgeç şu bilgileri verdi: "Arka planda çalışan uygulamalar cep telefonunun ısınmasına sebep olur. Pilin ne kadar hızlı tükendiğini bu tür uygulamalarda görebilirsiniz. Özellikle uydu ile iletişime giren uygulamaları kullanmadığınız durumlarda kapatın. Konum ayarlarını kapatın. Bunların hepsi telefona ciddi bir işlem yükü getiriyor ve hararet yaptırıyor. Telefonun içerisinde çok ince elektronik devreler var. Yani telefon ne kadar ince ise o kadar hassas oluyor. Ana kartlar sentetikten yani plastikten yapıldığı için deforme oluyor. Ekran donması, ses ve şebeke sorunları bundan kaynaklanıyor." Nemin her türlüsünün telefonun ömrünü azalttığını anlatan Gülgeç, yazın terli şekilde telefon kullanımının da ses problemlerine yol açtığını söyledi.

"Lansman dönemlerinde satışlarımız %25 artıyor"

Piyasanın yarı fiyatına sigorta hizmeti verdiklerini belirten Cepkask Genel Müdürü Tayfun Gülgeç, "Cep telefonu, tablet, bilgisayar, televizyon ve fotoğraf makinelerini kırılma, sıvı teması, yüksek voltaj, gasp, kapkaç ve hırsızlığa karşı sigorta ediyoruz. Teknomarketlerde 400-500 liraya alınan sigortayı biz 200 liraya veriyoruz. Bin liralık telefonda 200 lira, 4 bin liralık telefonda 200 lira. Ancak e-ticaret sitesinde baremlerimiz var. Bir yılda iki defa ekran onarımı veriyoruz. Onaramazsak telefonun yenisini veriyoruz. Gasp, kapkaç, hırsızlık olaylarında telefonun bedelini ödüyoruz" dedi. Müşterilerin yüzde 60'ının Samsung, yüzde 15'inin de Apple kullanıcılarından oluştuğunu söyleyen Gülgeç, "Lasman dönemleri satışlarımızı direkt etkiliyor. Yeni cihazlarını sigorta ettirenlerin oranı yüzde 25 artıyor" ifadelerini kullandı.

Türklerin en kusurlu 5 hareketi

1 - Düşürme ve kırma
2 - Bayanlarda çantada,
erkeklerde ise kaza
sonrası oluşan hasarlar.
3 - Sıvı teması
4 - Şarj problemleri
5 - Üretim hatası (Daha çok garanti kapsamına giren hatalar)