Tencereyle telefon şarj edilebilecek!

ABD’deki Utah Üniversitesi’nin yaptığı araştırmalar sonucu, ısı farkından elektrik enerjisi elde edildi ve bu yöntem sonucunda, yemek pişirilen tencere ile telefon şart etmek mümkün olduğu ortaya çıktı.

Tencereyle telefon şarj edilebilecek!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre çağımızın sorunu şarj bitmesine bilim adamları yeni bir yöntem buldu.

İletken materyallerin iki yüzündeki sıcaklık farkı nedeniyle termodinamik işlem yöntemiyle enerji üretimi günümüzde sıklıkla kullanılıyor. Bu yöntem için Kadmiyum, Tellür veya Civa gibi elementler kullanılabiliyor ancak bu elementler ısıtılmaları sonucunda insan sağlığına zararlı gazlar ortaya çıkıyor ve pahalı maddeler olduğu için sıklıkla kullanılamıyor.

Utah Üniversitesi Malzeme Bilimi Mühendisi Profesör Ashutosh Tiwari'nin yaptığı araştırma sonucu daha güvenli, uygun maliyetli ve doğaya zarar vermeyen kalsiyum, kobalt ve terbiyum elementleri kullanılarak termoelektrik işlem yoluyla elde edilen elektrik enerjisiyle artık elektronik cihazlarımıza şarj yükleyebileceğiz.

Tencereyle telefon şarj edilebilecek!

Termodinamik işlem, materyallerin yüzlerindeki sıcaklık farkı sonucunda, sıcak uçtaki yük taşıyıcılarının soğuk uca doğru hareket ederek oluşturduğu voltaj işlemidir. Materyal, ölçülebilir bir güç üretmek için sıcaklıkta bir derece farktan daha azına ihtiyaç duyuyor ve bu sayede bir güç meydana geliyor. Vücut ısımızla bile elektrik üretilebilirken, ısı farkı arttıkça elde edilen güç miktarı artıyor.

Profesör Ashutosh Tiwari, tencerede yemek pişirirken soğuk olan yiyecek ile ocağın ateşi arasındaki sıcaklık farkıyla ortaya çıkan enerji sayesinde birkaç saat içinde bir cep telefonunu şarj edebileceğini belirtiyor.

Tiwari bu enerjinin, vücudumuzla temas halinde olan ve bu elementlerden oluşan ürünlerden de elde edilebileceğini belirtirken üretilen bu enerjinin kalp pillerinde de kullanılabileceğini belirtti.

Bu yeni yöntem için ABD'de patent alan Tiwari, öncelikle bu yöntemin elektrikli otomobillerde ve biyo-sensörlerde kullanılacağını söyledi.