Terörle yok olan hayatlar

Ankara’nın kalbine önceki gün bombalı araçla düzenlenen saldırıda, sevgililer, anneler, babalar, kardeşler, çocuklar can verdi. Ölen 37 kişiden geriye bomba ile parçalanan hayatlar ve bu hikâyeler kaldı.

Terörle yok olan hayatlar
Milliyet'te yer alan habere göre anne karnında can veren Songül Bektaş’ın 5,5 aylık bebeği katliamın en küçük kurbanı olurken, Ankara Garı saldırısında arkadaşı Ali Deniz Uzatmaz’ı kaybeden Ozancan Akkuş’un ölümü sosyal medyada “Ölüm zinciri” mesajıyla yankı buldu...

Ankara’da son 5 ayda yaşanan 3. bombalı saldırıda yaşamını yitirenlerin cenazeleri, Adli Tıp’da gece boyu süren teşhis çalışmalarından sonradün Sabah saatlerinden itibaren ailelerine teslim edildi.

Ölenler arasında, annesinin karnında yaşamını yitiren Songül Bektaş’ın 5,5 aylık bebeği de Türkiye’nin tanıdığı milli futbolcu Umut Bulut’un babası da başmüfettiş de simitçi de vardı. Tek amaçları evlerine gidebilmek, biraz olsun Güvenpark’ta nefes almak, başkentteki güzel havadan faydalanıp yürümekti. Kimi sınavdan çıkmış, kimi oğlunun maçını izlemiş, kimi 10 Ekim’deki bombalı saldırıda ölen arkadaşının özlemi içinde Kızılay’a gelmişti. Ölen 37 kişiden geriye bu hikâyeler kaldı:

Son bakıştaki o gözler

DESTİNA PERİ PARLAK:

Saldırı, annesi hamileyken yaşamını yitiren babasını tanımadan büyüyen 16 yaşındaki Destina Peri Parlak’ın hayatını çaldı.

En büyük hayali iyi bir üniversiteye girmek olan 10. sınıf öğrencisi Destina Peri Parlak, annesiyle yaşama tutunmaya çalışıyordu. Babasını, annesi kendisine hamileyken trafik kazasında kaybeden Peri’nin durakta otobüs beklerken hain terör saldırısında hayatını kaybetti. Arkadaşları arkasından, “son bakıştaki o gözler...” mesajları yazdı.

Parlak’ın, Konya’nın Karapınar İlçesi’nde yaşayan dedesi 83 yaşındaki emekli İngilizce öğretmeni Şevki Parlak, “Torunumun hayalinde doktor veya öğretmen olmak vardı. İnsanlara yardımcı ve yararlı birisi olmak istiyordu. Babası öldüğünde annesi torunuma 2 aylık hamileydi ve babasını hiç görmedi” dedi.

İki arkadaş durakta otobüs bekliyorlardı

NURETTİN CAN ÇALKINSIN VE ZEYNEP BAŞAK GÜLSOY

Saldırıda ölen 20 yaşındaki Nusrettin Can, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisiydi. Ailesi ile Ankara’da yaşayan Nusrettin Can, hukuk fakültesi öğrencisi olan kız arkadaşı Zeynep Başak Gülsoy ile Kızılay’da buluştu.

Üniversiteli gençler, akşam vakti evlerine dönmek için otobüs durağında beklerken patlamada birlikte can verdi.

Kalbini bordo mavi renklere veren, takımını her deplasman maçına giderek destekleyen üniversite öğrencisi Çalkınsın’ın aslen Trabzon’un Of ilçesinden olduğu ve ailesiyle Ankara’nın dikmen semtinde yaşadığı belirtildi. Çalkınsın için Trabzonspor Kulübü de resmi Twitter hesabından bir mesajla Çalkınsın’a rahmet diledi.

Arkadaşıyla aynı kaderi paylaştı!

OZANCAN AKKUŞ

Saldırıda ölen ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Fakültesi 1. sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Ozancan Akkuş, 10 Ekim 2015 günü Barış Mitingi öncesinde Ankara Garı önünde toplananlara yönelik olarak yapılan terör saldırısında yakın arkadaşı Ali Deniz Uzatmaz’ı kaybetmişti.

Akkuş’un, Gezi eylemleri sırasında Eskişehir’de dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünü protesto ederken çekilen fotoğrafı ile hafızalara kazınan Ali Deniz Uzatmaz için, o saldırının olduğu gün sosyal medyada “Ankara’da okuyabilmekti en büyük hayali, nerden bilecekti ki? Gözlerimizden akan yaş bile ellerinizdeki kanı temizleyemeyecek. O temiz adam her zaman sizin yakanızda bizim kalbimizde kalacak” mesajını paylaştığı görüldü. Bu acı tesadüfe olayın ardından twitter’da, “Ölüm zinciri” mesajıyla dikkat çekildi.

Gaziantep doğumlu olan Akkuş, Ankara Fen Lisesi’ni kazanmış, Gaziantep’ten Ankara’ya yatılı okumak için gelmişti. Geçen yıl, ODTÜ’yü kazanan Akkuş’un olay günü, ailesine daha az yük olmak için verdiği özel dersin dönüşünde, Kızılay patlamasının kurbanı oldu. Ailesi Gaziantep’te olan ve üzerinden kimlik çıkmadığı için Hastanedeki reanimasyon ünitesinde kimliği tespit edilemeyen Akkuş’u arkadaşları teşhis etti. Akkuş’un kız arkadaşı hastane koridorlarında baygınlık geçirdi. Akkuş’un cenazesi sabah saatlerinde uçakla Gaziantep’e gönderildi.

Yeğeni şehit düşmüştü

MEHMET YURTSEVER


Saldırıda CHP Keçiören eski İlçe Başkanı 65 yaşındaki Mehmet Yurtsever hayatını kaybetti. Evli ve 2 çocuk babası Yurtsever, aralık ayının son haftasında Bitlis’te şehit düşen 25 yaşındaki yeğeni Uzman Çavuş Eren Kılıç’ı toprağa vermişti.

Annesiyle konuşuyordu

FEYZA ACISU

Gazi Üniversitesi eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı 4. sınıf Öğrencisi Feyza Acısu saldırıda yaşamını yitirdi. KPSS için dershaneye giden Acısu, çıkışta evine gitmek üzere Güvenpark’taki durağa geldi. Acısu annesiyle telefonda konuştuğu sırada telefonu patlamanın etkisiyle kapandı. Telefon kesildi ve genç kıza tekrar ulaşılamadı.

Taksiciydi

TURGAY BULUT


Ankara’nın Haymana nüfusuna kayıtlı olan ve taksicilik yapan Turgay Bulut terör saldırısında hayatını kaybedenler arasında yer aldı. Bulut, Haymana’da toprağa verildi.

Mühendis olacaktı

ELİF GİZEM AKKAYA


Türk Telekom’un özelleştirilmesi sonrası Orman Genel Müdürlüğü’ne geçen Fahrettin Akkaya ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na geçen Gülten Akkaya’nın kızı Elif Gizem Akkaya yaşamını yitirdi. Elif Gizem, THK Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıf öğrencisiydi. Ailesi Gizem’in cenazesine patlamadan saatler sonra, 03.30’da ulaşabildi.

Hayalleriyle birlikte gitti

BERKAY BAŞ


Saldırıda yaşamını yitiren Berkay Baş da ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencisiydi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Baş için yayımladığı mesajında, “Ankara’daki patlamada hayalleri ve yapacaklarıyla birlikte gencecik bir evladımızı yitirdik” dedi. Berkay’ın babası Rasim Baş, cenaze töreninde Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a sarılıp, “Terörü bitirin artık” dedi. ODTÜ’den yapılan açıklamada ise, “Üniversitemiz bu insanlık dışı saldırıda iki evladını kaybetti. Terörü lanetliyor ve her türlü şiddete son verilmesini istiyoruz” denildi.

‘Kıvırcığımızı yitirdik’

ELVİN BUĞRA ASLAN


Saldırıda ölen Elvin Buğra Arslan’a ilişkin Anka Enstitüsü’nden yapılan açıklamada “Lanetli terör saldırısında Enstitümüzün pırıl pırıl gencini, kıvırcığımızı, Elvin Buğra Arslan’ımızı yitirdik. Kendisine Allah'tan rahmet, kederli ailesine sabırlar dileriz. Başımız sağ olsun” denildi. Anka Enstitüsü’nün internet sayfasında Elvin Buğra Arslan hakkında şu bilgiler yer alıyor:
“Elvin Buğra Arslan, 23 Kasım 1996’da Ankara’da doğdu. İlk ve orta eğitimini Ankara’da lise eğitimini ise Gazi Çiftliği Lisesi’nde tamamladı 2014 yılında Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret bölümünde lisans eğitimine başladı. Bir yıl yabancı dil eğitimi aldıktan sonra, şu an eğitimin birinci yılına devam etmektedir. Ortaokul yıllarında aldığı müzik eğitimiyle lise yıllarında amatör olarak müzikle ilgilenmeye başladı. Önce Fenerbahçe SK alt yapısında basketbol, sonrasında Gençlerbirliği SK altyapısında futbol oynadı.”

İşe yeni girmişti

MEHMET ALAN


Yaşamını yitirenler arasında 26 yaşındaki Mehmet Alan olduğu belirlendi. Maden Teknik ve Arama Genel Müdürlüğü’ne (MTA) ait Tabiat Tarihi Müzesi personeli olduğu belirtilen Mehmet Alan’ın bekâr olduğu ve 2015’te de müzedeki görevine başladığı kaydedildi.

Özel güvenlikçiydi

MURAT GÜL


1989 doğumlu Murat Gül, Hazine Müsteşarlığı’nda özel güvenlik görevlisi olarak çalıyordu. Gül’ün ismi, uzun süre kayıp isimler arasında yer aldı. Ailesi gece boyu hastaneleri dolaştıktan sonra, son çare Adli Tıp’a geldi. Oğullarının yaşamını yitirdiğini öğrenen aile sinir krizi geçirdi.

Maçta görevliydi

NEVZAT ALAGÖZ


42 yaşındaki polis memuru Nevzat Alagöz’ün ölüm haberi memleketi Iğdır’a ulaştı. Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda oynanan Gençlerbirliği-Galatasaray maçında görevli olarak bulunduktan sonra evine gitmek isteyen 2 çocuk babası Alagöz, patlamada şehit düştü.

İş çıkışı can verdi

EYÜP ENSAR ULAŞ


Gölbaşı’na 40 kilometre uzaklıktaki Bezirhane Mahallesi’nde oturan ve Sıhhiye’de akrabası Cahit Vural’ın işlettiği çay ocağında çalışan Eyüp Ensar Ulaş, iş çıkışı  evine gitmek için EGO otobüsüne bindi. Evli ve 2 çocuk babası Ulaş, patlama sonucu otobüste yaşamını yitirdi.

Karaciğer nakli olacaktı

MEHMET EMRE ÇAKAR:


Saldırısında ölenler arasında, otobüsle Balgat’taki evine gitmeye çalışan 16 yaşındaki ise öğrencisi Mehmet Emre Çakar da yer aldı. Çakar ailesine acı haber gece saatlerinde geldi.

Hikmet ve Gülcan Çakar çiftinin, oğulları Mehmet Emre ile birlikte kızları 18 yaşındaki Şeyma ve 22 yaşındaki Emine Çakar’ın da karaciğer hastası olmaları nedeniyle tedavi için 2010’da Kütahya’dan Ankara’ya taşındıkları öğrenildi. Emine Çakar’a annesi Gülcan Çakar’ın, Şeyma Çakar’a da amcası İlyas Çakar’ın karaciğerini verdiği belirtildi. İki kardeşin nakil ile yaşama tutunmalarından sonra önümüzdeki günlerde babasından yapılacak nakil ile hastalıktan kurtulmayı hayal eden Mehmet Emre Çakar, terör saldırısında yaşamını yitirdi.

Hikmet Çakar, “O benim karaciğerimi vereceğim oğlumdu ama veremeden öldü. O kara toprakta yatarken ben nasıl evimde yatacağım? Bir vatanımıza sahip çıkamadık. Benim oğlumun ne suçu vardı? Nasıl dayanacağım buna. Allah kimseyi evlat acısıyla sınamasın” dedi.

‘Ben ölseydim gardaşım’

KERİM SAĞLAM:


Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü öğrencisi 23 yaşındaki Kerim Sağlam, Eskişehir’den ablasını ziyaret etmek için Ankara’ya geldi. Sincan’daki ablasının evine gitmek için Kızılay’da otobüs durağında bekleyen Sağlam, saldırıda yaşamını yitirdi. Abla Pınar Sağlam, sosyal medyadaki hesabından, “Ciğerimi söküp de gittin. O bombalar bana gelseydi ben öleydim gardaşım” diyerek Kerim Sağlam’ın fotoğrafını yayınladı.

Annesi ile yan yana gömülecek

FERAH ÖNDER:


Gümüşhane Kelkit nüfusuna kayıtlı Önder de patlamada hayatını kaybetti. Emekli Hakim Albay Orhan Önder ile evli, bir kız bir erkek çocuk annesi olan Önder’in vasiyeti üzerine bugün ikindi namazına İstanbul Tuzla’da annesinin yanına defnedileceği öğrenildi.

KPSS hazırlık kursuna gitti

SÜMEYRA ÇAKMAK:

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Öğretmenliği son sınıf öğrencisi olan ve aynı zamanda KPSS’ye hazırlık için kursa giden Sümeyra Çakmak, kurs çıkışı durakta otobüs beklerken hayatını kaybetti. Sümeyra Çakmak’ın Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde yaşayan ailesine acı haber ulaştı. Çakmak patlamadan 10 dakika önce annesiyle görüşmüş.

Bakanlıkta şef memurdu

SİBEL ÇETİNKAYA:


Saldırıda hayatını kaybeden Milli Eğitim Bakanlığı Basın Halkla İlişkiler Müşavirliği’nde şef memur olarak çalışan 55 yaşındaki 2 çocuk annesi Sibel Çetinkaya’nın 3 sene önce kocasını kanser hastalığı nedeniyle kaybettiği belirtildi. Çetinkaya’nın olay günü anne ve babasını Cebeci’de ziyaret ettikten sonra Kızılay’a gelip otobüs duraklarından Balgat otobüsüne binmek üzere beklerken yaşamını yitirdiği belirtildi.

Kızılay’da iş çıkışı yakalandı

TANER KILIÇ:


Kızılay’da bir işyerinde çaycı olarak çalıştığı sırada patlamada yaşamını yitiren 45 yaşındaki Taner Kılıç’ın  cenazesi de Kırıkkale’nin Sulakyurt ilçesine bağlı Ali Şeyhli Köyü’ne getirildi. Köy camisinde öğleleyin kılınan namaz ardından Kılıç’ın cenazesi köy mezarlığına defnedildi. Törene, Kılıç’ın yakınları, Kaymakam Fikret Dağ ile çok sayıda kişi katıldı.

Ordudan emekliydi

KEMAL KALIÇ:
 

Emekli Uzman Çavuş Kemal Kalıç’ın cenazesi, Kırıkkale’ye bağlı Hasandede Köyü Camii’ne getirildi. Burada, Kalıç’ın eşi Seda, çocukları Özlem Nuray ve İrem Sılay, babası Rıza Kalıç ile yakınları tabuta sarılarak gözyaşı döktü. Kalıç’ın kız kardeşi Nurhan Coşkun, “Biz kimseye bir şey yapmadık. Gözleri kör olsun. Ocakları sönsün” diyerek ağıt yaktı.

Kalıç’ın Türk bayrağına sarılı tabutu bir süre askerlerin omzunda taşındıktan sonra köy mezarlığında toprağa verildi.

Emekliliğini yaşayamadı

CEMAL ÖZDİKER:


Patlamada, RTÜK’te uzman denetçi olarak görev yapan Cengiz Özdiker’in abisi Cemal Özdiker de hayatını kaybetti. Özdiker, otobüs durağında beklerken, saldırının hedefi oldu. Cengiz Özdiker, saldırıdan hemen sonra abisinden haber alamayınca Ankara’daki 20 hastaneyi dolaştı. Son olarak Keçiören’deki Adli Tıp Kurumu’na giden Özdiker, acı haberi yetkililerden aldı. Cemal Özdiker’in evli ve iki çocuk babası olduğu öğrenilirken, yeni emekli olduğu ve emekliliğin ilk günlerini yaşarken can verdi.

Pazar mesaisine kalmıştı

OĞUZHAN DURA:


Saldırıda yaşamını yitiren Vakıflar Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Oğuzhan Dura’nın Samsun’daki yakınları büyük üzüntü yaşıyor. 42 yaşındaki Dura’nın İlkadım ilçesi Kadıköy mahallesinde yaşayan dayısı Şenol Şengül’ün evinin bulunduğu sokağa taziye çadırı kuruldu, cadde Türk bayraklarıyla donatıldı. Hacı Şenol Şengül, kuzeni Dura’nın 3 yaşındayken babasını trafik kazasında kaybettiğini, annesinin de geçen yıllarda kanserden yaşamını yitirdiğini söyledi. İki kardeşi olan Dura’nın küçük kardeşiyle Ankara’da yaşadığını belirten Şengül, “Pazar mesaiye kalmış, mesai dönüşü saldırı gerçekleşmiş ve hayatını kaybetmiş” diye konuştu.

Aynı aileden üç kişi

ÇERMİK AİLESİ:


Saldırıda, Çermik ailesi fertlerinden 3 kişi de hayatını kaybetti. Bağ-Kur emeklisi Muharrem Çermik, eşi Bağdat Çermik ve kızı Perihan Çermik ile Kızılay’dan evlerine dönmek için durakta otobüs bekliyorlardı. Üçü de patlamada hayatını kaybetti. Çermik’lerin, Sonsöz gazetesi muhabiri Sevim Çınar ile Anayasa Mahkemesi’nde teknisyen olarak görev yapan bir personelin anne, baba ve kızkardeşi olduğu öğrenildi. Aile fertlerinin, Ankara’da okuyan kızlarını ziyaret için Sivas’tan geldikleri gün saldırıda canlarını kaybettikleri öğrenildi.

İki gün önce başlamıştı

BURAK ERDEM:


25 yaşındaki Burak Erdem, Kızılay’da patlamadan iki gün önce taksi şoförlüğü yapmaya başlamıştı. Erdem’in babasının, kız kardeşini arayarak, çocukların durumunu sorduğu, bu sırada kendi oğlunun durumundan haberinin olmadığı ifade edildi. Erdem, patlamadan sonra kaldırıldığı İbn-i Sina Hastanesi’nde, Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Servisi’nde tedavi altına alınmıştı.

Nöbete gidiyordu

İSMAİL KARAGÖZ:


Çubuk’ta yaşayan İsmail Karagöz’ün acı haberi ilçede sevenleri tarafından büyük üzüntüyle karşılandı. Ankara’da özel bir hastanede sağlık memuru olarak görev yapan Karagöz’ün patlama sırasında olay yerinden nöbete gittiği öğrenildi. Evli ve 2 çocuk babası 37 yaşındaki İsmail Karagöz’ün Çubuk’un Orta Elmalık nüfusuna kayıtlı olduğu belirlendi.

En küçük kurban

Polis memuru eşiyle birlikte 2,5 ay sonra doğacak olan bebekleri için alışverişe çıkan 42 yaşındaki Songül Bektaş, Güvenpark’ta bulunan banklara soluklanmak için oturdu. Bombalı saldırının etkisiyle Songül Bektaş, savrularak yere yığıldı. Songül Bektaş’ın üzerine siper olan eşi patlamayı hafif yaralı olarak atlattı. Ambulansla Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Songül Bektaş’ın 2 kere kalbi durmasına rağmen hayata tutundu. Songül Bektaş, karnındaki 6,5 aylık bebeğini kaybetti. Songül Bektaş’ın hayati tehlikesinin devam ettiği ve yoğun bakımda olduğu öğrenildi.