'Tesadüfen' bulunan kütüphane!

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Başkanı Celal Öcal, “Üzerindeki Osmanlıca kitabeden durumu anladık. Dekor için kullanılan bu esere İzmirliler sahip çıkmalıdır” dedi.

'Tesadüfen' bulunan kütüphane!
Yeni Asır'dan Tansu Edip Gökbudak'ın haberine göre Osmanlı Padişahı Sultan 2'nci Abdülhamit'e, tahta çıkışının 25'inci yılı şerefine İzmir'de Hamidiye Sınai Mektebi (Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi) öğrencilerinin 4.5 metreye 3.5 metre ölçülerinde yaptığı kütüphane, İstanbul Üniversitesi Rektörlük binasında ortaya çıktı. Binada tarihi değeri bilinmeden salonun bir köşesinde dekoratif malzeme olarak kullanılan kütüphanenin Abdülhamit'in kütüphanesi olduğunu söyleyen Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği Başkanı Celal Öcal, "İzmirliler bu esere sahip çıkmalıdır. İzmirli fakir lise öğrencilerinin bin bir güçlükle ahşap malzemeden yaptığı bu değerli eser İzmir'e kazandırılmalı" dedi.

AYLARCA ÇALIŞMANIN ESERİ

Eserin bunca yıldır bilinmemesinin ilginç olduğunu söyleyen Celal Öcal, "Üniversitenin akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Müjgan Deniz'in, eserin önündeki Osmanlıca kitabeyi okumasıyla, yapının Abdülhamit'e hediye edilen kütüphane olduğu ortaya çıktı" diye konuştu. Öcal kütüphaneye herkesin sahip çıkması gerektiğin söyleyerek, "Ancak en büyük desteği İzmirlilerin göstermesi gerekir. Çünkü bu eser İzmir'den çıkmış değerli bir hazinedir. Türk çocuğu bu güzel eseri görüp tarihini bilmeli" diye konuştu.

İzmir'de dönemin valisi Kamil Paşa'nın Sultan 2. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yılı onuruna İzmir'de saat kulesi yaptırma kararı aldığına dikkat çeken Öcal, "Bu karardan heyecanlanan Hamidiye Sınai Mektebi yönetimi de padişaha hem okullarını tanıtacak hem de şanına yakışır güzellikte hediye göndermeye karar verir. Sonunda öğretmenler ve öğrenciler hep birlikte aylarca çalışarak iki katlı okul binalarının ağaçtan 4.5 metreye 3.5 metre ve 50 santimetre ölçülerinde kopyasını yaptı. Okulun girişine de kitabesini yazıp, deniz yoluyla Sultan 2. Abdülhamit'e gönderirler. Eseri çok beğenen 2. Abdülhamit de bunu Darülfunun'a (İstanbul Üniversitesi) verir. Ancak eser zamanla unutulup üniversitenin rektörlük binasında dekor olarak kullanılmaya başlanır" dedi.

TESADÜFEN ORTAYA ÇIKARDIK

Eserin tesadüfen bulunduğunu kaydeden Öcal, "İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası aynı zamanda tarihi bina. Biz o binanın 1. Dünya Savaşı izlerini taşıyan büyük salonunu gezerken bu kütüphane dikkatimizi çekti. Kütüphane İzmir'deki Mithatpaşa Endüstri Meslek Lisesi'ne çok benziyordu. Yrd. Doç. Dr. Müjgan Deniz kütüphanede bulunan kitabeleri okuduğunda, bunun 2. Abdülhamit'e hediye edilen eser olduğu ortaya çıktı" dedi.