Tezkere görüşmelerinde sert tartışmalar!

Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesi ve yabancı askerlerin Türkiye’de konuşlanması konusunda hükümete yetki veren tezkere görüşmeleri sırasında sert tartışmalar yaşandı.

Tezkere görüşmelerinde sert tartışmalar!
Milliyet'ten Önder Yılmaz, Şebnem Hoşgör, Bahar Atakan ve Meriç Tafolar'ın haberine göre hükümetin, Irak ve Suriye’ye asker gönderilmesi ve yabancı askerlerin Türkiye’de konuşlanması taleplerini içeren yetki tezkeresi, TBMM Genel Kurulu’nda 100’e karşı 297 oyla kabul edildi. Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ilk hesaplamada 298 kabul, 98 ret oyu kullanıldığını açıkladı. Ancak TBMM’nin resmi tutanak verilerine göre 397 milletvekilinin katıldığı oylamada, Ak Parti ve MHP’li 297 milletvekili kabul oyu kullanırken, CHP ve HDP’li 100 milletvekili ret oyu verdi.

Oylamada 4 mükerrer oy kullanıldı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bölgede risk ve tehdidin gittikçe arttığını belirtirken, bu tezkereyle bunun bertaraf edileceğini kaydetti. CHP tezkere için “savaş tezkeresi” ifadesini kullanırken, HDP, Anayasaya aykırı olduğu için tezkerenin TBMM’de görüşülemeyeceği iddiasında bulundu. Tezkereye destek veren MHP ise TSK’nın bölgede bulunmasının Kürdistan’ı engelleyeceği görüşünü dile getirdi.

Genel Kurul’daki tezkere görüşmeleri usul tartışmasıyla başladı. HDP Hakkâri Milletvekili Adil Zozani tezkerenin anayasaya aykırı olduğu için görüşülemeyeceğini savunurken, Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş geçmişte Anayasa Mahkemesi’ne yapılan benzer başvuruların reddedildiğini anımsatarak, “Yetki TBMM’nindir” dedi.

Zozani’nin görüşünde ısrar etmesi üzerine birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, “Divanın tezkereyi işlemden kaldırma yetkisi yetkisi yok. Ben işlemden kaldıramam böyle bir yetkim yok” karşılığını verdi. Elitaş’ın, “Bu konuyla ilgili usul tartışması açılması dahi usulsüzdür” sözü üzerine Bahçekapılı, “Kimseye yaranamıyorum. Açıyorum diyorum orası eleştiriyor, açmıyor desem burası eleştiriyor” diyerek sitem etti. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise, “Bu tepki orada bağımsız Kürdistan kurma hedefini engellediği içindir. Burası TSK kontrolüne girerse bunu yapamayız düşüncesi var. Mesele bundan ibaret” dedi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise “Bu tezkere savaş tezkeresidir. Türkiye’yi adım adım savaşa sokacaktır” ifadesini kullandı. Usul tartışmasının ardından tezkere görüşmelerine geçildi. Hükümet adına Genel Kurul’a bilgi veren Milli Bavunma Bakanı Yılmaz, tezkere metnindeki gerekçeleri özetledikten sonra şu mesajları verdi:

* RİSK VE TEHDİT ARTTI: Türkiye’nin güney kara sınırları boyunca ulusal güvenliğimize yönelik risk ve tehditler son dönemde yaşanan gelişmeler sonucunda ciddi biçimde artmıştır.

* PKK FARKLI BOYUT KAZANDI: PKK terör unsurları varlığını sürdürmektedir, IŞİD tehdidi her iki güney komşumuzda da apaçık ortadadır. Türk halkının huzuruna, güvenliğine ve millî birliğine yönelik bir terör saldırısıyla yıllardır mücadele edilmektedir. Bu tehdit, bölgede son dönemde meydana gelen gelişmelerin de etkisiyle farklı bir boyut kazanmıştır. Komşumuz Irak, yıllardır PKK’lı teröristlerin sığınağı olmuştur. Türkiye olarak, Irak’taki terör örgütlerinin ülkemize yönelik saldırılarına son verilmesini sağlamak amacıyla her türlü tedbiri almaktayız. Bu tezkere de bu tedbirlerin bir parçasıdır.

* ELE GEÇEN SİLAHLAR TEHDİT: Irak ordusunun terk ettiği silahların ve özellikle Avrupa ülkelerinden Irak’a verilen askerî malzemelerin bir kez daha terör örgütlerinin eline geçmesinin Türkiye’ye tehdit oluşturma ihtimali mevcuttur.

* TÜRMENLERİN GÜVENLİĞİ: Irak’ın kurucu unsuru olan Türkmenlerin güvenliklerinin temini ile Irak Anayasası’yla çizilen çerçevede hak ve menfaatlerinin garanti altına alınması Türkiye’nin Irak politikasının vazgeçilmez unsurlarından biridir.

* EZİDİLER ARAPLARLA KALMAK İSTEMEDİ: 22 binin üzerinde Ezidi geldi. Mardin’de kamp gösterdik. “Burada Araplar kalıyor.” diye kendileri kalmak istemediler. Bizim inancımızda mazlumun kimliği sorulmazdı. Bekledik ki canını kurtarmak için Türkiye’ye gelenler kendisine gösterilen yerlerde kalırlar. Ancak bunlar Araplarla birlikte, canlarını kurtarmak için gelen Araplarla birlikte kalmayı kabul etmediklerinden, şimdi Mardin bölgesinde 20 bin kişilik ilave yerleşim yeri açıyoruz.

* SÜLEYMAN ŞAH KORUNACAK: Türk ana vatanının ayrılmaz bir parçası olan Süleyman Şah Saygı Karakolunu korumak devletimizin asli vazifesidir. Türkiye Cumhuriyeti bu sorumluluğunun gereğini yerine getirme konusunda hiçbir tereddüt göstermeyecektir.

‘Prompter ucuz bir şey’

* HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, konuşmasına, “Başkanlığınızın Anayasa’nın eşitlik ilkesine uygun olarak milletvekili için de prompter hizmeti sunmasını istiyoruz” diye başladı. Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı “Daha önce söyleseydiniz yerine getirirdik” dedi. Ak Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ise, “Çankaya’ya çıktığında inşallah” diyerek laf attı. Kürkçü ise bunun üzerine, “Prompter ucuz bir şey Çankaya’yla ne alakası var” dedi. Kürkçü’nün konuşması zaman zaman CHP sıralarından da alkış aldı.

Öcalan tutanaklarda

* Kürkçü, kürsüden Abdullah Öcalan’ın İmralı’da verdiği mesajı da okudu. Böylece Öcalan’ın ifadeleri tutanaklara geçmiş oldu.

* CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oturumun büyük bir bölümünü Genel Kurul’dan takip etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu ise görüşmeler sırasında Genel Kurul’a gelmedi. Davutoğlu yerine vekaletle Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan oy kullandı.
* CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Davutoğlu’nun oturuma katılmamasını eleştirdi. Hamzaçebi, 1 Mart tezkeresinde dönemin Başbakanı Abdullah Gül’ün tezkere görüşmelerini başından sonuna kadar takip ettiğini anımsattı.

Elitaş Başbakan’a bilgi verdi

* Oylamanın hemen ardından AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu telefonla arayarak sonucu iletti. Hacca gitmek üzere gece yola çıkacak olan Elitaş, Davutoğlu ile helalleşmeyi de ihmal etmedi.